Baggrund
Læsetid: 8 min.

Julen har bragt – om ikke andet – velsignede julefilm. Her er seks nye til juledagene

’Alene hjemme’, ’Muppets juleeventyr’, ’Fars fede juleferie’? Vi har alle vores foretrukne julefilmklassikere. Men er det ikke på tide med nye favoritter? Filmredaktør Christian Monggaard præsenterer seks nyere film og vurderer deres klassikerpotentiale
Ifølge filmanmelder Christian Monggaard er der blandt andet klassikerpotentiale i Paprika Steens ’Den tid på året’ fra 2018.

Ifølge filmanmelder Christian Monggaard er der blandt andet klassikerpotentiale i Paprika Steens ’Den tid på året’ fra 2018.

CAP/MFS

Kultur
10. december 2020

Den kære frygtelige familie i ’Den tid på året’

Instruktør Paprika Steen og manuskriptforfatter Jakob Weis ramte i 2018 plet med Den tid på året, en ustyrligt morsom og samtidig dramatisk og rørende film om en familiejul af den slags, jeg tror, at de fleste vil kunne nikke genkendende til.

Katrine (Steen selv) skal holde jul for hele familien og er allerede på forhånd stresset over, hvordan det mon kommer til at gå. Og der er da også spændinger i luften fra begyndelsen. Søsteren Barbara (Sofie Gråbøl), der er præst, skal holde sin første juleprædiken og vil så gerne have sin gnavne forfatterfars (Lars Knutzon) anerkendelse. Det samme vil hendes mand, Torben (Lars Brygmann), der har selvudgivet en bog, hvilket svigerfar ikke har den store respekt for. Katrine og Barbaras mor (Karen-Lise Mynster), der ikke bor sammen med faren længere, er en selvoptaget dramaqueen, og Katrines teenagedatter, Maria (Fanny Bornedal), har sine egne problemer, som hun forgæves forsøger at tale med sin fortravlede mor om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Den tid på året" sendes nu også på TV2
Fredag 25/12 kl. 21.00-22.50
Samt
Lørdag 26/12 kl. 14.30-16.15

Savner "Rare exports" på listen over nyklassiske julefilm

"Den tid på året" er (i min verden) et middelmådigt og prætentiøs/selvhøjtidlig samsurium.

Nej, se hellere den svenske nyklassiske julefilm "Tomten är far till alla barnen" fra 1999. Det er en fabelagtigt sort komedie, der rent faktisk er sjov og særdeles underholdende.

Eller den helt forrygende italienske "Parenti serpenti" fra 1992 - der har rigtig en rigtig italiensk julestemning over sig. Helt vidunderlig.

Og, ja, "Rare Exports" er en stærkt undervurderet julefilm. Det er en verdensklasse julefilm.