Feature
Læsetid: 12 min.

I læseklub: »Malte har ét mål med denne her ferie, og det er at destruere sin far«

I en læseklub på Ærø er man optaget af hovedpersonen Malte i Kamilla Hega Holsts roman ’Rud’. Han leger en farlig leg i et ingenmandsland mellem barn og voksen. Klubben bruger deres erfaringer fra deres virkelige arbejde som socialrådgivere og sygeplejersker for at forstå fiktionen
Det er blevet kagetid i læsegruppen på Ærø, og Margaretha Möger, der har bagt og her holder kagen, nyder at komme i møderne: »Det er som at komme hjem. Man kan tale frit fra leveren, der er ingen, der sidder og vurderer. Der er en enorm fortrolighed også. Det kan jeg godt lide, uden at vi har snakket om, at det var sådan, det skulle være,« siger hun.

Det er blevet kagetid i læsegruppen på Ærø, og Margaretha Möger, der har bagt og her holder kagen, nyder at komme i møderne: »Det er som at komme hjem. Man kan tale frit fra leveren, der er ingen, der sidder og vurderer. Der er en enorm fortrolighed også. Det kan jeg godt lide, uden at vi har snakket om, at det var sådan, det skulle være,« siger hun.

Maria Fonfara

Kultur
23. december 2020

Ingen kvinde er en ø. Den sætning har jeg i hovedet, da jeg løber i aftenmørke og på regnvåde brosten i Ærøskøbings Vestergade og ned til den sidste færge til Svendborg. Bag mig, i byens gamle skole, sidder syv kvinder i en læseklub stadig og snakker om Kamilla Hega Holsts roman Rud. Romanens ene hovedperson, den 14-årige Malte, optager dem.

»Malte er en meget imponerende person,« som Helle Voigt fra klubben siger det.

Kvinderne mødes en gang om måneden, og inden de skilles i aften, skal de have lagt planer for, hvilke bøger de kan nå at læse, inden de skal i gang med kandidaterne til DR’s Romanpris 2021. De sendte mig ud ad døren med et: »Kom tilbage, hvis ikke du når færgen, så må du overnatte.« Sådan siger man farvel til sine gæster på Ærø.

Flere i læseklubben mener, at Malte lige fra romanens begyndelse har planlagt at dræbe sin lægefar Simon. Faren, som med sin lægefaglighed har kontrollen over Maltes mor, den desorienterede og selvskadende Kaisa.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Selvhøjtidelighed på retræte perronen. Sex er altid sjovere end yoga og bøger!