Mørket får skyld for meget, som mørket dybest set ikke har gjort. Leve mørket

Mørkemænd, mørkets magter, at være formørket, et formørket sind, mørketal, mørklægning, mørkeræd – mørke er ufortjent lavstatus, men sådan behøver det ikke være. I bælgragende mørke ude på landet kan man for eksempel nyde Mælkevejen
Mørkemænd, mørkets magter, at være formørket, et formørket sind, mørketal, mørklægning, mørkeræd – mørke er ufortjent lavstatus, men sådan behøver det ikke være. I bælgragende mørke ude på landet kan man for eksempel nyde Mælkevejen

Dalva Skov

Kultur
22. december 2020

»Det er ikke til at forstå, at man næste gang fylder det og det. Der er visse aldre, som man altid havde troet var et privilegium for de ældre.«

– Jacob Paludan

Mørket har en dårlig presse. De færreste anpriser mørket for mørkets egen skyld. Mørket får skyld for meget, som mørket dybest set ikke har gjort. I mørke er alle katte grå; mere ukorrekt sagt tilskrives græske visdomsord, at når lyset slukkes, er alle kvinder kønne. Der er så selvfølgelig dem, der kom fra det mørkeste Jylland, det var ikke ment rosende om dem, der kom derfra eller om Jylland.

Brandes kaldte modstandere mørkemænd, obskuranter. Folk kan også være formørkede. De, der forsvarer det livsfarlige læs af en løgnhals til Trump, kan man roligt kalde formørkede for ikke at blive grovere. At der kan komme mørke midt på dagen, konstaterer Arthur Koestler i romanen Darkness at Noon (1940). Mørke midt på dagen handler om skueprocesserne i Moskva, da Stalin i 1930’erne myrdede de lyseste hoveder i partiet. De dømte i stimer var i diktatorens gule øjne mørkets magter, der udøvede mørkets gerninger. Det burde i regimets væsen have frikendt dem, ikke desto mindre blev de stødt ud i mørket.

Man kan være mørkeræd, skotofob eller nyktofob, hvad udpræget er mere almindeligt end i bogstavelig forstand at være fotofob og lyssky.

Man kan have et lyst livssyn, hvilket ikke er nær så problematisk, som når sindet er mørkt, og det reelle antal gange man måske har været på nippet til at gøre en ende på elendigheden, ligger skjult i et mørketal.

I kirken reklamerer de med lysvæld bag ved lysvæld. Som om det er en trøst, når man ligger med næsen i vejret i den store finale. Men lysets engel besejrer mørkets fyrste. »Jeg er livet og lyset,« står der ofte over populære portrætter af kristendommens superstar.

Deraf mørkets lavstatus.

Uanset dødens totale sanseophør forbindes mørket med livets ophør. De, der vender tilbage, fra hvor ingen gør det, beretter om dødoplevelsens lyshav, der i øvrigt kan forklares som et banalt fysiologisk fænomen. Den endelige kant synes uoverstigelig: Er den først overskredet, og bedemanden slukker lyset efter sig, er det nat med fru Knudsen.

I genopstandelsesreligionerne vækkes ikke desto mindre den døde og afhentes efter passende tid fra grav og glemsel på jordens yderste dag. Det er budskabet. På den hvide trone skiller Jesus fårene fra bukkene. De sidste gennes i ildssøen, hvor man ikke kan klage over manglen på lys. De gode, der har åbnet hjertet i tide, får passerseddel til paradis.

Ifald man ikke har snuppet af kassen eller taget Herrens navn og ikke så lidt andet forfængeligt, genopstår man til harpeklang og englesang i det himmelske lys. Her er der til gengæld ingen afbryderkontakt; den store LED-pære brænder evigt, og med venner i lys vi tale.

Evigheden er længe. Alene det.

Skribenten bor på landet, hvor der ved vintertide er mørke – også midt på dagen. Om natten er det ikke mørkt, men bulderbalrendebælgmørkt. I den grad at øjnene ikke vænner sig til det manglende lys. Der er ikke noget. På gode nætter rækker genskinnet fra tanken nede i Vejby formentlig af atmosfæriske grunde ikke ud til kysten, og Helsinge er for langt væk. I disse sene timer, ifald den fjerne genbo har glemt at tænde helårsjulepynten i lærketræet, kan man gå ud i kulden og kigge stjerner.

En skribenten nærtstående lille dreng med fast bopæl i Roms lyshav fik ved synet af Mælkevejen i dens nordsjællandske pragt et chok. Mama mia! sagde han.

Giv os dog mørket tilbage.

I menneskets fjerne fortid, hvorfra vi ikke har kilder eller andre levn end en stump flint i ny og næ, må man forestille sig en mørklægning og stjernefortrolighed, vi står fattige foruden. I skyfrie nætter viste en blændende himmel sig: myriader af lys, hvor Vejby Strand selv i gunstigste nætter ikke kan konkurrere.

Her opfandt de gamle gud.

Det mørke, vi byder på i vore dage, er relativt. Dels på grund af alverdens genskin; dels fordi man bare kan medbringe sin håndlampe. Dens lux overgår utvivlsomt hele det romerske imperiums lyskapacitet.

Hvis nu hele verden slukkede for det hele bare én nat, vidste vi, hvor vi står.

Leve mørket. Fra i dag afvikles det igen.

Sådan kommer du gennem vinteren: En selvhjælpspakke i 24 afsnit

2020 har været et ekstra hårdt år for mange. Her på avisen ved vi ikke bedre end andre, men da vi er helt gennemsnitligt ude af balance, har vi måske et par hverdagstricks i ærmet, der kan hjælpe mod ensomhed, angst, frustration eller hvad nu man kunne føle lidt ekstra intenst for tiden. Hver dag i december deler Informations skribenter deres bedste råd mod mørket

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Tillykke med den runde dag i dag!

Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, erik pedersen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Lysvæld bag ved lysvæld kan heldigvis også synges ved glædelige begivenheder. Min veninde havde den med ved sit bryllup.
Jeg nyder også at bo et sted, hvor vinternætterne er mørke. Men desværre var det overskyet igår aftes efter solnedgang, så jeg fik ikke set Jupiter og Saturn.
Også tillykke fra mig!

Anette Blæsbjerg Ørom

Skønt med en lovprisning af mørket - jeg kan savne det sande mørke inderligt, også i december.

Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg er nu alligevel glad for, at det er vendt, - og dagen er faktisk tiltaget med fem sekunder! ;)

Men jo, der er mørke, - og så er det mørke..!

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Suk :
Og så er der mørke..!

Eva Schwanenflügel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Mørket lever og har det godt - i sproget. I virkeligheden, i dette land i det mindste, skal man længere end langt ud på landet for at møde mørke der ikke bli’r ødelagte af genskin fra byer. Og dengang der faldt sne om vinteren, var mørkt mørke et postulat.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar