Baggrund
Læsetid: 9 min.

Niels Barfoed: Derfor var det poesi, Torben Brostrøm elskede over alt

Hvis man kan forfalde til nogle gange at kalde Torben Brostrøms smag smal, må man lade, at han i sit virke i litteraturens tjeneste gennem årtier har præsteret en imponerende rummelighed. Vennen Niels Barfoed skriver mindeord
Torben Brostrøm vidste, hvad han tog ind, og hvad han slap, hvad han gik op i, og hvad han droppede. Han var i en vis forstand indbegrebet af det mådehold, som han bebrejdede den litteratur, han gjorde op med.

Torben Brostrøm vidste, hvad han tog ind, og hvad han slap, hvad han gik op i, og hvad han droppede. Han var i en vis forstand indbegrebet af det mådehold, som han bebrejdede den litteratur, han gjorde op med.

Jacob Ehrbahn

Kultur
11. december 2020

Torben Brostrøm var usvigeligt sikkert gennem alle de mange årtier, han nåede at leve, en hædersmand. Hørte man, at nu var han blevet medlem af dette udvalg eller hin bestyrelse eller hvad som helst, åndede man lettet op – så var der i det mindste en chance for, at det gik ordentlig til. Ingen kunne løbe afsted med ham endsige løbe ham over ende. Han blev siddende, så ud ad vinduet, rømmede sig og holdt i reglen på sit – ikke stivnakket, ikke vrissent insisterende, slet ikke brysk, men med den rolige overbevisningens vægt, der kommer af ikke at behøve at løfte stemmen.

Jeg har, fra Torben antog mine første anstrengte digte i Vild Hvede først i halvtredserne, til vi spiste sammen forleden i hans nye hjem i Nivå, hvortil han var flyttet, efter at Gammelholm var blevet for besværlig, altid fulgt ham med en usvækket – og kærlig – interesse. Også samtidig med at vi redigerede tidsskrift sammen, gnidningsløst, år ud, år ind, eller gjorde os nyttige på anden vis.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvor vidunderligt og vederkvægende at læse Barfoed og Brostrøm - selv om den første roser den sidste for ordknaphed or prægnans, er Barfoeds nekrolog skarp og kontant. Tak for den og trak til begge for ever.