Interview
Læsetid: 6 min.

På Berlins Naturhistoriske Museum udstiller de både urfuglefossiler og historier om nattergale

Naturen er blevet politisk – nu følger de naturhistoriske museer trop. Museumsdirektør Johannes Vogel og hans samfundsvidenskabelige stab på Berlins Naturhistoriske Museum går forrest og vil forny formidlingen af naturhistorien, så den bliver relevant i klimakrisen og biodiversitetskrisens tidsalder. Filosof Daniel Flendt Dreesen har mødt Johannes Vogel i Berlin
For Johannes Vogel er naturen først og fremmest et demokratisk anliggende. Naturen er et internt forbundet og gensidigt afhængigt system, der omfatter alle levende væsner på jorden.

For Johannes Vogel er naturen først og fremmest et demokratisk anliggende. Naturen er et internt forbundet og gensidigt afhængigt system, der omfatter alle levende væsner på jorden.

Hayoung Jeon

Kultur
2. december 2020

»Jeg har arbejdet døgnet rundt på dette projekt de sidste otte år.« siger Johannes Vogel som undskyldning, da han og et mindre følge ankommer sent til vores aftale på en restaurant i Chausseestrasse i Berlin.

Jeg under museumsdirektøren forsinkelsen, de mange års indsats har nemlig båret frugt. Vi har noget stort i vente. Johannes Vogel og hans stab på Berlins Naturhistoriske Museum har fået lovning på 710 millioner euro fra Bundestag, det tyske parlament. Den største enkeltstående bevilling til noget museum i verden ifølge direktøren. Men de er ikke kommet sovende til pengene.

Siden 2003 er besøgstallet ottedoblet på det gamle museum, således at 750.000 gæster nu årligt træder inden døre, hvor de som det første møder verdens største udstillede dinosaurskelet, Giraffatitan.

I dag er museets personale imidlertid optaget af noget andet end palæontologiske samlesæt.

Fænomener som klimakrise, artstilpasninger til en mere og mere urbaniseret planet og det pågående tab af biodiversitet, der udgør verdenshistoriens sjette masseuddøen, har presset naturhistoriske museer verden over til nytænkning og oprustning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Meget interessant at læse at dette fantastiske museum har fokus på voksne!
Måske en del af grunden til at vi fra tre generationer, hvoraf i hvert fald jeg er aldeles forudsætningsløs mht. museets emner, var lige begejstrede for besøget der, og dette museum nu også er et must for Berlin-ture (når man kan tage dem... Berlin er jo heldigvis inden for rimelig tog-afstand).

Niels-Simon Larsen

Opløftende og spændende.
Lad os se os selv som overgangsled til noget helt andet end det, vi er nu. Satse på ‘tillidsskabende menneskelig kontakt’. Det var vel det, vores politikere burde sige, men nu kom museumsfolkene ind foran.

Jeg bed mærke i disse ord: Hvis vores institution kan styrke samfundets fællesskaber, styrker det troen på os selv og hinanden.
‘Fællesskaber’ er brugt som et plusord, men det er det ikke i alle tilfælde. Og så er vi tilbage til det gamle emne: Hvad for et samfund, fællesskab, taler vi om? Det er det, debatterne bør dreje sig om fra nu af, og så skal vi begynde ‘at gro vinger’, som det så smukt formuleres.

steen ingvard nielsen

Hvad med vores velfærdsstat Niels-Simon? Er den et plusord? Der er den da vel forhåbentligt stadig.

Men en meget smuk artikel!

Niels-Simon Larsen

Steen: Når DK er en af de mest ressourceforbrugende lande i verden, er vi sat på plads efter min mening. Hvis alle efterligner os, går det helt galt, så vi er bestemt ikke værd at se op til, tværtimod.
Nej, du, jeg får mere og mere imod mit eget land. Vores handelsflåde har svinet verden til, vores animalske produktion er en skamplet og vores styreform har en rest fra enevælden i toppen for kirken og militæret.
Jeg synes ikke, vi er blevet et demokrati endnu, men vi er gode til at bryste os af det.