Feature
Læsetid: 15 min.

På Østerbro læser psykisk sårbare unge den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie

I Læseforeningens empowermentgruppe i København mødes unge med psykisk sårbarhed for at få det bedre af at læse sammen og for at få aktiveret nogle af de ressourcer, som alle går rundt med. I modsætning til traditionelle læseklubber møder gruppen uforberedt op til den metode, der hedder ’guidet fælleslæsning’
Til guidet fælleslæsning i Læseforeningen. Ved at blive læseguide kan man udskifte identiteten som psykisk sårbar med en ny som litterær aktivist. Fra venstre er det Simone, Sidsel, Camilla og Sofie.

Til guidet fælleslæsning i Læseforeningen. Ved at blive læseguide kan man udskifte identiteten som psykisk sårbar med en ny som litterær aktivist. Fra venstre er det Simone, Sidsel, Camilla og Sofie.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
21. december 2020

»Hvad synes I indtil videre?«

Sisse Knudsen har læst de første sider af novellen ’Det du har om halsen’ højt for seks andre unge i et af den frivillige sociale forening Læseforeningens små lokaler i Emblasgade i København. Nu holder hun en pause for at give deltagerne mulighed for at tale om det, de lige har hørt. De er alle i tyverne, bor i københavnsområdet, og de fleste kender hinanden og er vant til at læse sammen. Der er stille lidt. Camilla rynker brynene, så spørger hun:

»Findes der et visumlotteri in real life

Ordet ’visumlotteri’ er fra novellens indledning. Alle rundt om bordet har fået en kopi og stirrer på de første linjer. Der er tid nok til at genlæse og tænke over, hvad der egentlig står:

»Du troede, at alle i Amerika var i besiddelse af en bil og et skydevåben. Det troede dine onkler og tanter og kusiner og fætre også. Ikke så snart har du vundet det amerikanske visumlotteri, før de siger til dig: Om en måned har du en stor bil. Snart har du et stort hus. Men lad være med at købe skydevåben ligesom de amerikanere.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Alt hvad der foregår på Østerbro interesserer mig ikke.