Quiz
Læsetid: 6 min.

Profetkonkurrencen: Ingen havde forudset coronapandemien

2020 var et svært år at spå om, og ingen havde alle rigtige i Informations profetkonkurrence. Men nu gælder det om at komme videre fra lorteåret og se frem mod 2021
2020 var et svært år at spå om, og ingen havde alle rigtige i Informations profetkonkurrence. Men nu gælder det om at komme videre fra lorteåret og se frem mod 2021

Mia Mottelson

Kultur
31. december 2020

Selv ikke et dybt kig i profetbestyrerens ellers så pålidelige krystalkugle afslørede, at verden ved begyndelsen af det herrens år 2020 ville stå over for en global epidemi, som stadig rider os alle som en mare – selv om der da heldigvis er lys forude i form af vacciner og Joe Bidens forestående indsættelse som USA’s præsident.

Det er måske ikke nogen særlig morsom måde at slutte året på – eller indlede den årlige profetkonkurrence – men det er svært at komme uden om COVID-19, når talen falder på 2020. Det vil for evigt være året, hvor coronavirussen ramte os alle sammen hårdt og i dén grad udstillede, hvilke samfundsgrupper og brancher der rammes hårdest, når så voldsom en global krise indtræffer.

Måske er det derfor også meget passende, at ingen af de små 500 indsendte besvarelser scorede 13 rigtige i profetkonkurrencen – ti rigtige var det højeste – men det hænger selvfølgelig også sammen med, at to spørgsmål måtte udgå på grund af corona.

Tillykke til Femø

Og selv om det mestendels er hårdt at skulle se tilbage på lorteåret, der gik, så er der samtidig noget sært vederkvægende, ja, opmuntrende endda, ved at læse alle jeres besvarelser igennem og forestille sig den anderledes og trods alt mere uskyldige verden, det var, da I sendte dem ind for et år siden, inden alting gik galt.

Preben Sørensen fra Ringkøbing skrev på vegne af et »næsten enigt nytårshold«, at svarene var en »blanding af håb og mismod«, mens Kirsten Larsen fra Frederiksberg prøvede at styre sin optimisme, men, som hun formulerede det, »man kan da ikke skrive, at Trump bliver genvalgt«.

Det blev han heller ikke, Kirsten, så det fik du og en del andre ret i, selv om der var temmelig mange deltagere i profetquizzen, der var overbevist om, at Trump ville blive genvalgt. Spørgsmålet lige nu er så, om han vil forlade Det Hvide Hus frivilligt.

»Nøj, hvor har det været indviklet for os i år,« lød det fra Inge-Lise Bisted på Femø, der mente, at det måtte være spændende at åbne alle profetbesvarelserne – det er det bestemt også. Men hun var skuffet over, at »der ikke var et spørgsmål om Femø Kvindelejr, som i år fejrer 50-års jubilæum«. Det vil profetbestyreren naturligvis gerne undskylde – og ikke blot politikerbeklage – idet han ønsker STORT tillykke med jubilæet.

Fake news

Familien Gottlieb/Fjeldhagen – hvoraf et familiemedlem deltog i profetquizzen for 56. gang i træk – foreslog en ændring af quizzen, hvilket til at begynde med rystede profetbestyreren, som dog lover at nedsætte en arbejdsgruppe, der over en god frokost eller to vil tage forslaget under seriøs behandling. Forvent en afklaring inden år 2030. Og hvad var det så, at den dobbelte familie foreslog? »Vi synes, det ville være sjovere med et eller to åbne spørgsmål, hvor man selv skal komme med navne, tal, eller andet! Altså ikke bare plat eller krone. En større triumf at vinde på den måde.«

Gammelgnaversegmentet i Haderslev – ja, det kalder de sig – som hører hjemme i Sydhavnen – nej, profetbestyreren er heller ikke helt sikker på, hvad det skal betyde – valgte at ledsage alle besvarelser med et stykke forklarende tekst. Meget kreativt, bestemt. Og sjovt at læse, ikke mindst fordi det blotlagde de interne uenigheder i den fire personer store gruppe. Men bragte det dem tættere på sejren? Desværre ikke.

Poul Larsen fra Vanløse dristede sig til at beskylde profetbestyreren for ikke at have styr på fakta – hvilket naturligvis er fake news af værste skuffe – men reddede situationen igen ved at skrive, at »min tillid til bestyreren er naturligvis fortsat ubetinget«. Det var heldigt for Poul – og det er bestemt ingen trussel, blot en venlig påmindelse om, at profetbestyreren ikke er særlig god til at tage imod kritik.

Og vinderen er ...

Til gengæld er han yderst modtagelig for ros og smiger af enhver slags, og når Birthe og Thomas Damkjær Petersen fra København takker for »en spændende avis og en god og sjov profetkonkurrence«, ja, så overvejer han da i et svagt øjeblik at give dem sejren ... men det går naturligvis heller ikke. Især ikke, når de kun havde seks rigtige.

Der var tre hold/individer, der svarede rigtigt på ti af de 13 profetspørgsmål, og blandt dem har profetbestyreren trukket lod, og vinderen af årets profetkonkurrence 2020 – med ret til at kalde sig ’Årets Profet 2020’ – er ... Vagn Jelsøe fra Vangede. Stort tillykke!

Med den store ære, som egentlig er gevinst nok i sig selv, følger sørme også for 1.000 kroner bøger fra Informations Forlag, og der er mange gode og spændende sager at vælge imellem.

De rigtige svar på årets profetspørgsmål:

1. Er Storbritannien medlem af EU den 15. december 2020? NEJ (Storbritannien udtrådte 31. januar 2020)

2. Bliver Donald Trump genvalgt til præsident i USA inden 15. december 2020? NEJ (medmindre man spørger Trump selv)

3. Vinder de danske kvinder guldmedaljer ved EM i bowling, der afholdes i Aalborg i juni 2020?  (Spørgsmålet udgår, da EM ikke blev afholdt pga. COVID-19)

4. Bliver Harvey Weinstein inden den 15. december 2020 dømt for at have begået seksuelle overgreb? Ja (Harvey Weinstein blev i marts idømt 23 års fængsel for voldtægt og seksuelt overgreb)

5. Vinder Danmark guldmedalje(r) ved De Olympiske Lege i Tokyo i 2020? (Spørgsmålet udgår, da OL blev udsat til 2021 pga. COVID-19)

6. Vil de globale CO2-udledninger fra fossilt energiforbrug og industriproduktion stige i 2020, som opgjort inden den 15. december 2020 af forskergruppen Global Carbon Project?  NEJ (ifølge Global Carbon Project faldt udledningerne i 2020 med 2,4 mia. ton CO2, angiveligt det største fald i målingernes historie. Årsagen er coronapandemien, der lukkede store dele af verdensøkonomien ned i længere perioder)

7. Sidder Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, stadig på posten den 15. december 2020? JA

8. Bliver Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, idømt fængselsstraf inden den 15. december 2020? NEJ

9. Er Tyrkiet fuldt medlem af NATO den 15. december 2020? JA

10. Vinder en cykelrytter fra Team Ineos også Tour de France i 2020? NEJ (Tour de France blev vundet af Tadej Pogacar fra holdet UAE Team Emirates)

11. Lykkes det forskerne bag den såkaldte oksekødsrapport at få deres resultater publiceret i et fagfællebedømt (peer-reviewet) videnskabeligt tidsskrift inden den 15. december 2020?  JA (en revideret version blev udgivet i tidsskriftet Foods den 25. august)

12. Vil Flygtningenævnet inddrage eller nægte at forlænge opholdstilladelser for syriske flygtninge i Danmark i løbet af 2020?  JA

13. Får den danskproducerede dokumentarfilm The Cave en Oscar ved oscaruddelingen den 10. februar 2020? NEJ

 

Hvad sker der i 2021?

Det har været fristende at lave 13 nye profetspørgsmål, som kun handler om corona og pandemi og mulige aflysninger af alt fra filmfestivalen i Cannes over OL til Roskilde Festival. Men profetbestyrerens trods alt lyse sind forbyder ham at se så sort på det hele, og også i år er profetquizzen en blandet pose af politiske, kulturelle, danske og udenlandske bolsjer – men selvfølgelig krydret med et par coronarelaterede spørgsmål.

1. Beslutter Folketinget at rejse mindst én rigsretssag inden den 15. december 2021?

2. Begynder Danmark at hente danske børn hjem fra lejrene i Syrien inden den 15. december 2021?

3. Er der – udover Enhedslisten – mindst ét dansk parti, der skifter politisk leder inden den 15. december 2021?

4. Mister Emmanuel Macron præsidentposten i Frankrig?

5. Deltager præsident Donald Trump i Joe Bidens edsaflæggelse den 20. januar?

6. Bliver Donald Trump retsforfulgt inden den 15. december 2021?

7. Bliver Mads Mikkelsen oscarnomineret for sin præstation i Druk?

8. Vil flere klassiske kunstværker blive ’rematerialiseret’ i Københavns Havn inden den 15. december 2021?

9. Er #MeToo-sager en del af den nye sæson af Borgen?

10. Bliver Roskilde Festival aflyst på grund af COVID-19?

11. Kommer det danske herrefodboldlandshold videre fra gruppespillet ved sommerens EM-slutrunde?

12. Bliver der sat verdensrekord ved 100-meterfinalen for mænd ved De Olympiske Lege i Tokyo?

13. Har Information mindst 50 procent kvindelige kilder i avisen i en af 2021’s 11 første måneder?

Sådan bliver du ’Årets Profet 2021’

 

Send svaret (med navn, adresse og postnummer/by) mærket ’Årets Profet 2021’ til:

Dagbladet Information

St. Kongensgade 40C

1264 København K

Eller send en mail til profet@information.dk

 

Alle besvarelserne skal være profetbestyreren i hænde senest mandag den 11. januar 2021. Kuverter/mails åbnes først den 1. december 2021, så de bør ikke indeholde andre meddelelser til avisen.

Gevinsten er for 1.000 kroner valgfri bøger fra Informations Forlag samt den ærefulde titel ’Årets Profet’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Balling

"Ingen havde forudset coronapandemien"

Bortset fra at man primært forventede en anden type virus, så var der et hav af epidemiologer som vidste (og sagde) at det kun var et spørgsmål om tid. En risiko er "blot" en advarsel indtil "det" sker. Er der noget andet videnskaben advarer om?

Jeg læste at CO2 udledningen under Covid-19 var faldet med 5%. Det er den reduktion vi skal gennemføre pr. år for at nå målet med Paris Aftalen. Plus 5% mere til næste år, osv. For det første viser det hvor meget vi kommer til at skrue ned. For det andet burde Covid-19 have lært os at når vi ikke lytter, og Moder Natur derpå svinger jernnæven, så gør det nas. Konsekvenserne af manglende bæredygtighed vil blive langt mere alvorlige end det vi kaldte 2020.

Wakey wakey...