Sådan bliver din verden fortryllet igen under nedlukningen

Hver aften under nedlukningen går Rune Lykkeberg en tur der, hvor han bor, for at få øje på alt det, han ikke ser, når byen er åben, lysene blinker og gaderne fulde af mennesker. Dette er den sidste redningspakke i Informations julekalender
Hver aften under nedlukningen går Rune Lykkeberg en tur der, hvor han bor, for at få øje på alt det, han ikke ser, når byen er åben, lysene blinker og gaderne fulde af mennesker. Dette er den sidste redningspakke i Informations julekalender

Dalva Skov

Kultur
24. december 2020

»1.115 slag på tasken og hvis byen så væltede / står den nu her igen og blinker med friske lys / og en håndgribelig vrimmel fra forskel / til forskel: Alle følges til dørs! Blinde bærer vi farverne ud af byen. Ånd peger!«

Per Højholt

For nogle år siden så jeg et af de her manipulerede fotos af en moderne storby, hvor alle lysreklamer og mennesker er fjernet. Effekten var voldsom: Det var en hård by af sten og asfalt og cement, jeg fik kastet i hovedet. Men det var også en by med en overvældende fred, som jeg ikke havde fået øje på før. Og jeg tænkte, at det var den by, folk gik rundt i for et par generationer siden, jeg pludselig kunne se.

Jeg vidste godt, det ikke var den sande by, jeg så, for menneskemængderne og lysenes løfter om eventyr og fornøjelser er en del af sandheden om storbyen. Og  den fortryllelse, som gør, at jeg vil bo i byen hele mit liv. Men fotoet afslørede for mig et lag af byen, som lyset skjuler til daglig. Og som jeg lige siden har været draget imod og forsøgt at forestille mig, hver gang jeg kommer til en ny by.

Den hårde, fredelige  og øde storby nedenunder lysene. 

En fortryllende ny tilstand

Da landet blev lukket ned i marts, tænkte jeg, at det var min chance for at opleve en storby, hvor reklamelysene pludselig blev slukket. At nu fik jeg muligheden for at gå på opdagelse i København, som byen ser ud, når der er slukket for menneskevrimlen, den elektriske aktivitet og den intense trafik af blikke.

Det var pludseligt, ubehageligt og besværligt, men det var også en fortryllende ny tilstand.

Jeg begyndte at gå lange ture på Vesterbro, hvor jeg har boet i 25 år, hver aften. Nogle gange klokken 22, hvor der normalt ville være mennesker på barerne og cafeerne, andre gange klokken 01, hvor fulde folk plejede at vælte ud af værtshuse og ned mod shawarmastederne.

Og der var helt roligt på gaderne. Det var kun dem, der virkelig havde brug for gaderne, der stadig var ude. Unge, som ville drikke og ryge cigaretter i smug. Ensomme, som ikke kunne holde ud at sidde inde hele tiden. Og narkomaner, natarbejdere, de sidste prostituerede og deres kunder.

Det var som at gå rundt i en bydel, der var lavet som kulisse til en spillefilm. Særligt Enghave Plads med de fine etageejendomme, runde bænke og nye gadelygter rundt om pladsen lignede en lille verden bygget i pap til en julekalender.

Bent B. Sørensen

Jeg så alle mulige ting, jeg aldrig havde set før. Jeg havde bemærket den massive graffiti »Everybody wants to be an artist« nede på Litauens Plads. Men jeg havde ikke før set tilføjelsen med sjaskede typer: »Og jorden går under.« En sjov kommentar til den maksimale selvudfoldelse, som var konstateringen i den første. Et møde mellem det mondæne Vesterbro og det stærkt venstreorienterede, systemkritiske Vesterbro.

Et stykke oppe ad Istedgade fik jeg øje på en kobberplakette med teksten: »I denne ejendom boede Bent B. Sørensen fra sin fødsel 9. januar 1928 til 1968 og fra 1972 til sin død 8. juni 2008.« Jeg aner stadig ikke, hvem denne Bent B. Sørensen er, men jeg kan godt lide, at han bliver mindet på en plade, der hylder ham for næsten hele sit liv at have boet i den samme ejendom.

Ved siden af et stofbrugerrum på Istedgade så jeg en træplade med inskriptionen »Værdifuld, dig«, som for mig blev en henvendelse til narkomanerne på Vesterbro, om at de er værdifulde, og de fortjener vores omsorg. Det er den indstilling til gadens mest smadrede eksistenser, som i 30 år fik Jens Johansen, den gamle præst i Mariakirken, til at invitere misbrugerne til at sove på kirkegulvet og samle mad til dem. Det var en fest at se mange af dem i kirken til hans afskedsgudstjeneste for nogle år siden.

Den slags minder dukker op, når man går på gaderne et sted, man har boet længe, og byen er lukket ned. Hver aften så jeg ting, jeg ikke havde fået øje på før (der er kommet Tove Ditlevsen-citater på fortovet på Enghavevej, Kinagrillen på Ny Carlsbergvej er forsvundet!), og kom i tanker om scener fra min nære fortid, jeg havde glemt. Fortællinger, skønne ornamenter og grusomme skæbner meldte sig fra husmure, fortovene og under lamperne i den døgnåbne, renoverede Enghave Parken.

Enten sent på aftenen eller ud på natten går jeg stadig hver dag mine ture på det nedlukkede Vesterbro og får øje på mere og mere af det, man ikke kan se, når lysene tændes igen. Jeg er sikker på, at man kan gøre det overalt, og jeg tror på, at de ting, jeg har set, mens det hele var lukket, vil være en del af mit billede af det sted, jeg bor, når det hele genåbner.

Det er lidt ligesom dengang, man var barn, og man nogle gange i weekenderne kunne vågne, mens alle de andre stadig sov. Det var en vidunderlig frihed at have hele hjemmet, særligt køleskabet, for sig selv.

Men det var kun vidunderligt, fordi man vidste, at man ikke var Palle alene i verden, og at lige om lidt ville alle de andre vågne op og vrimle ned i stuen.

Sådan kommer du gennem vinteren: En selvhjælpspakke i 24 afsnit

2020 har været et ekstra hårdt år for mange. Her på avisen ved vi ikke bedre end andre, men da vi er helt gennemsnitligt ude af balance, har vi måske et par hverdagstricks i ærmet, der kan hjælpe mod ensomhed, angst, frustration eller hvad nu man kunne føle lidt ekstra intenst for tiden. Hver dag i december deler Informations skribenter deres bedste råd mod mørket

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

..og tænk, tilsvarende erfaring kunne gøres hvis der blev slukket/skruet ned for lyden!

Mindes Københavns første Kulturnætter, før lukkeloven var blevet ændret, før Kulturnatten var blevet St. Juleindkøbsnat, da det vitterligt kun var kulturstederne, og boghandlere m. oplæsning el.lign., der lyste op i bybilledet. Det var en magisk by at myldre rundt i.

Jeg mindes araberne i deres faderes store BMV som nok ejede grønthandlerne og pizzabarrene. Men det var en anden tid med movieboks, hash og heavy metal og Twin Peaks for pokker. Hver torsdag stod den på gravad laks og en engelskbøf med bearnaise og hasselbackkartofler. Men også en lidt spartansk salat med den dressing som min mormor havde lært mig.

Men Thunberg er stadig i affekt og græder sikker lidt endnu. Jeg tror ikke på at hun græder over sine diagnoser nok mere over, at hun ved at de "gamle" er blæst for fornuft. Hun ved, at hendes liv kommer til at forme sig helt anderledes.

Det er i sig selv utroligt at jeg i 53 år har levet i det samme kapitaliske system som handler om undertrykkelse og profit. Min morgendag kommer til et opgør mod liberalismen som en lovlig livsanskuelse. Vi skærer sgu halsen over på de værste, for pokker, det er jo jul og Jesus burde ikke dø for ingenting, nu hvor kirkerne også er lukket land. Morbid spøg til side. Something is still totally rotten in the Kingdom of Dänemark!

Jeg mindes også festugerne i Århus i slut-halvfemserne. Dengang Sorten Muld hittede med Ravnen, Kirsten og alle de andre. Der var et teatur på besøg fra Australien foran musikhuset. Den boede i en sort kube og gik alle på stylter. De var alle dragen og frastødende og fremmede på samme tid. Stykket endte med at kuben brændte og de måtte alle flygte.

På cykel ad Gammel Kongevej mod Vanløse. Det er henad midnat efter en teatertur. Det er fuldstændig fortryllende. Stille og trygt som at være omfavnet af byen. Det ville jeg ikke have oplevet uden Coronaen. Så ville jeg have stået som sild i en tønde med alle de andre sild i Metroen. Efter Coronaen ... tja ... hvis det øsregner tager jeg nok Metroen. Det er trods alt en rigdom at have valgmuligheder.

De bilfri søndage i 73/74, hvor jeg var 10 år gammel, var både sært postapokalyptiske, men det var samtidig ikke så tosset at man kunne løbe rundt ude på vejen uden at blive kørt ned. Altså med mindre man var uheldig at blive ramt af en låsesmed eller natlægen.