Klumme
Læsetid: 4 min.

Sådan bliver din verden fortryllet igen under nedlukningen

Hver aften under nedlukningen går Rune Lykkeberg en tur der, hvor han bor, for at få øje på alt det, han ikke ser, når byen er åben, lysene blinker og gaderne fulde af mennesker. Dette er den sidste redningspakke i Informations julekalender
Hver aften under nedlukningen går Rune Lykkeberg en tur der, hvor han bor, for at få øje på alt det, han ikke ser, når byen er åben, lysene blinker og gaderne fulde af mennesker. Dette er den sidste redningspakke i Informations julekalender

Dalva Skov

Kultur
24. december 2020

»1.115 slag på tasken og hvis byen så væltede / står den nu her igen og blinker med friske lys / og en håndgribelig vrimmel fra forskel / til forskel: Alle følges til dørs! Blinde bærer vi farverne ud af byen. Ånd peger!«

Per Højholt

For nogle år siden så jeg et af de her manipulerede fotos af en moderne storby, hvor alle lysreklamer og mennesker er fjernet. Effekten var voldsom: Det var en hård by af sten og asfalt og cement, jeg fik kastet i hovedet. Men det var også en by med en overvældende fred, som jeg ikke havde fået øje på før. Og jeg tænkte, at det var den by, folk gik rundt i for et par generationer siden, jeg pludselig kunne se.

Jeg vidste godt, det ikke var den sande by, jeg så, for menneskemængderne og lysenes løfter om eventyr og fornøjelser er en del af sandheden om storbyen. Og  den fortryllelse, som gør, at jeg vil bo i byen hele mit liv. Men fotoet afslørede for mig et lag af byen, som lyset skjuler til daglig. Og som jeg lige siden har været draget imod og forsøgt at forestille mig, hver gang jeg kommer til en ny by.

Den hårde, fredelige  og øde storby nedenunder lysene. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

..og tænk, tilsvarende erfaring kunne gøres hvis der blev slukket/skruet ned for lyden!

Mindes Københavns første Kulturnætter, før lukkeloven var blevet ændret, før Kulturnatten var blevet St. Juleindkøbsnat, da det vitterligt kun var kulturstederne, og boghandlere m. oplæsning el.lign., der lyste op i bybilledet. Det var en magisk by at myldre rundt i.

Jeg mindes araberne i deres faderes store BMV som nok ejede grønthandlerne og pizzabarrene. Men det var en anden tid med movieboks, hash og heavy metal og Twin Peaks for pokker. Hver torsdag stod den på gravad laks og en engelskbøf med bearnaise og hasselbackkartofler. Men også en lidt spartansk salat med den dressing som min mormor havde lært mig.

Men Thunberg er stadig i affekt og græder sikker lidt endnu. Jeg tror ikke på at hun græder over sine diagnoser nok mere over, at hun ved at de "gamle" er blæst for fornuft. Hun ved, at hendes liv kommer til at forme sig helt anderledes.

Det er i sig selv utroligt at jeg i 53 år har levet i det samme kapitaliske system som handler om undertrykkelse og profit. Min morgendag kommer til et opgør mod liberalismen som en lovlig livsanskuelse. Vi skærer sgu halsen over på de værste, for pokker, det er jo jul og Jesus burde ikke dø for ingenting, nu hvor kirkerne også er lukket land. Morbid spøg til side. Something is still totally rotten in the Kingdom of Dänemark!

Jeg mindes også festugerne i Århus i slut-halvfemserne. Dengang Sorten Muld hittede med Ravnen, Kirsten og alle de andre. Der var et teatur på besøg fra Australien foran musikhuset. Den boede i en sort kube og gik alle på stylter. De var alle dragen og frastødende og fremmede på samme tid. Stykket endte med at kuben brændte og de måtte alle flygte.

På cykel ad Gammel Kongevej mod Vanløse. Det er henad midnat efter en teatertur. Det er fuldstændig fortryllende. Stille og trygt som at være omfavnet af byen. Det ville jeg ikke have oplevet uden Coronaen. Så ville jeg have stået som sild i en tønde med alle de andre sild i Metroen. Efter Coronaen ... tja ... hvis det øsregner tager jeg nok Metroen. Det er trods alt en rigdom at have valgmuligheder.

De bilfri søndage i 73/74, hvor jeg var 10 år gammel, var både sært postapokalyptiske, men det var samtidig ikke så tosset at man kunne løbe rundt ude på vejen uden at blive kørt ned. Altså med mindre man var uheldig at blive ramt af en låsesmed eller natlægen.