Interview
Læsetid: 9 min.

Shamanen Jesper Westmark: »Det har gjort os afstumpede at lukke ned for ’the spirit world’«

Den tidligere deltager i ’Alene i vildmarken’ Jesper Westmark er shaman, men også forhenværende kendisfrisør i Hollywood. Information har besøgt ham ved hans meditationscenter i Sverige, hvor han fortæller om drømmende nærdødsoplevelser, åndelige abstinenser og den sidste danske heksejagt
»En shaman er et bindeled mellem mennesket og naturen. Man er en formidler i det partnerskab. Et partnerskab, som jeg mener gik tabt for cirka 1.000 år siden, da man begyndte at brænde og forfølge hekse og shamaner,« siger Jesper Westmark, der er shaman og har et retreat i Sveriges ødemark. 

»En shaman er et bindeled mellem mennesket og naturen. Man er en formidler i det partnerskab. Et partnerskab, som jeg mener gik tabt for cirka 1.000 år siden, da man begyndte at brænde og forfølge hekse og shamaner,« siger Jesper Westmark, der er shaman og har et retreat i Sveriges ødemark. 

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
16. december 2020

Uden for den lille by Lammhult i Småland i Sverige bor shamanen Jesper Westmark. Han er kendt fra det populære tv-program Alene i vildmarken, hvor han løb nøgen og leende rundt, mens han fangede fisk og skød med bue og pil.

Jesper Westmark overlevede knap en måned alene i det barske norske landskab, hvor han gjorde sig særligt bemærket ved at bruge naturens ånder som ledestjerne.

Jeg er kørt til Lammhult for at tale med ham om hans forhold til naturen, hvad vi kan bruge den til, og hvad hans håb for dens fremtid er.

Den danske shaman er en travl mand. Med sit lange grå hår dinglende fra en hestehale kommer han gående hen over gårdspladsen ved sin ødegård. Det er her, han afholder sine retreats, hvor han guider folk i meditation og spiritualitet.

Mellem to forløb af fire dage har han lige akkurat tid til at gå en tur og tale om naturens rolle i sit liv og om, hvorfor shamanismen blev hans skæbne.

Ånderne

Vi går ind mellem træerne ad en smal sti langs en lille skovsø. Først må jeg vide, hvad en shaman i grunden er. Jesper Westmark stopper op for at tænke sig om et øjeblik:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her