Læsetid: 4 min.

Skanderborg og Roskilde tror på et coronafrit 2021, så det gør vi også. Ellers brokker vi os til et træ

Smukfest har annonceret tre koncerter ikke på Teams eller Zoom, men på en scene i en bøgeskov ved Skanderborg næste sommer. Det bringer lys på en mørk december, som dog også byder på nye danske filmtalenter og gode gamle Marina Abramovic
Et præcoronafoto fra sommeren 2019 og ønskescenarie for Smukfest 2021. Festivalen i bøgeskoven har netop offentliggjort tre hovednavne.

Et præcoronafoto fra sommeren 2019 og ønskescenarie for Smukfest 2021. Festivalen i bøgeskoven har netop offentliggjort tre hovednavne.

Lasse Lagoni

4. december 2020

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Breaking news: DR bruger julekalender til at lave reklame for kulturinstitution

Rasmus Elmelund

»Reklame i bedste sendetid?« spurgte Politiken på kulturforsiden onsdag og problematiserede, at Det Kongelige Teater får »masser af omtale, når det er omdrejningspunkt for DR’s nye julekalender«.

Og det er jo rigtigt, det får teatret. Lidt på samme måde som Kronborg fik det i Jul på Kronborg (DR, 2000), Magasin du Nord i Absalons hemmelighed (DR, 2006), Rosenholm Slot i Jul på slottet (DR, 1985), Rigsarkivet i Pyrus’ Alletiders Jul (TV 2, 1994), Brorfelde Observatorium i Julestjerner (DR, 2012), Den Gamle By i Aarhus i både Jul i Gammelby (DR, 1979) og Hallo, det er jul (DR, 1995), Rødovre Centrum i Mikkel og guldkortet (TV 2, 2008), Børglum Kloster i Ludvig og julemanden (TV 2, 2011) og Aalborg Zoo i Tvillingerne og julemanden (TV 2, 2013).

For bare at nævne nogle stykker.

Festivaler tror på det

Lone Nikolajsen

I kølvandet på nyhederne om coronavaccinens snarlige ankomst har Smukfest offentliggjort tre hovednavne til næste års festival. Alt håb om en festivalsommer modtages med kyshånd, således også bookingen af den 80-årige legendariske jazzpianist Herbie Hancock, pionererne inden for elektronisk musik Kraftwerk og det fra slut-90’erne overvintrede numetalfænomen Limp Bizkit.

Store dele af programmet for årets aflyste Roskilde Festival er på plakaten næste år, men Danmarks største festival har også offentliggjort nye navne, såsom HAIM, The Strokes og Faith No More. Det er lykkedes Ekstra Bladet at finde en professor i virologi ved Aarhus Universitet ved navn Søren Riis Paludan, der siger, at det ikke er »usandsynligt, at vi vil kunne komme på festival til sommer«.

Ti timers ondskab i Aarhus

Anne Middelboe Christensen

Ondskaben er banal. Det var en af de chokerende sandheder fra den tysk-jødiske filosof Hannah Arendt (1906-1975). Lørdag hylder kunstnergruppen Aber Dabei hende på hendes 45-års-dødsdag. Fra klokken 9 til klokken 19 på Bora Bora i Aarhus opføres en maratonoplæsning af bogen Totalitarismens oprindelse fra 1951 (Forlaget Klim, 2019). Billetterne er gratis, men skal bookes timevis.

De 30 oplæsende understøttes af ny musik af Kristian Hverring, Marcus Aurelius Hjelmborg og Rosanna Lorenzen, mens Sonja Winckelmann Thomsen og Johanne Helga Heiberg Johansen tegner en 30 meter lang frise – så høj som et menneske.

Gode grunde til at gå i Grand og Øst for Paradis

Christian Monggaard

På søndag begynder den årlige spillefilmfestival CPH PIX, men i en kraftigt reduceret udgave, der fokuserer på otte unge, danske filmtalenter. At festivalen er så lille i år, skyldes sikkert både coronakrisen og et mindre fokus på spillefilm fra organisationen bag – som også arrangerer CPH: DOX.

Men i løbet af den næste uge er der altså mulighed for at stifte bekendtskab med de meget forskellige filmskabere, der skal tegne dansk films fremtid. De fire af filmene – Shorta, Kød & blod, En helt almindelig familie og Blokhavn – har allerede haft ordinær biografpremiere (læs om dem på information.dk). Men de fire øvrige er spritnye og en god anledning til at frekventere en af de to festivalbiografer, Grand Teatret i København og Øst for Paradis i Aarhus: Jonas Kærup Hjorts Den næstsidste, Carl Marotts Den blå orkidé, Maris Bäcks Psykose i Stockholm og Illum Jacobis The Trouble with Nature.

Folke- og verdensmusikkens DMA

Louise Rosengreen

Hvis nogle skulle komme og sige, at lige fugle synger bedst, blev årets uddeling af DMA Roots beviset på det modsatte. Her var højdepunktet, da den unge, charmerende kurdisk-tyrkisk-danske sangerinde Ay Say slog fjerene sammen med de gammelkendte folkevisefortolkere i Sorten Muld.

Til et bedårende mashup af sang, saz og synth kunne publikum svæve helt væk, mens trioen Dreamers’ Circus – fugleinfluenza til trods – kunne fragte hele tre ud af syv forpjuskede pipstatuetter med sig hjem i reden.

Abramovic: Brok dig til et træ

Anna von Sperling

Du kender treehuggeren. Nu kommer træbrokkeren! Ifølge den serbiske performancekunstner Marina Abramovic bør alle, før de kaster sig ud i 2021, dele deres frustrationer over det flyfuckingforbandede år 2020. Ikke med fruen, ikke med Informations debatredaktør og da slet ikke med internettet, næh, del dem med et træ.

Træer er nemlig fantastisk tålmodige lyttere, siger hun i et fem timer langt program, der bliver sendt den 5. december på britiske Sky Channel. Her vil kunstneren dele den såkaldte Abramovic Method, en teknik til at forblive rodfast i en omskiftelig tid. Og Abramovic har allerede givet en detaljeret indføring i metoden:

»Dette er mit budskab til offentligheden: Gå ned i en park nær dig. Udvælg et træ, du kan lide. Hold om det. Hold det virkelig tæt. Og åbn dit hjerte for det. Brok dig til træet i mindst 15 minutter. Det er den bedste heling, der findes.« 

Nu skal du kraftpetervæltemig høre, du gamle eg. Jeg bliver helt rolig bare af at skrive om det.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu