Baggrund
Læsetid: 14 min.

Skilsmisser, selvmord og verdenskrig: Vi ser tilbage på dansk litteratur i 2020

Trangen til det gode, lyse, rigtige liv fik solidt katastrofisk mørkemodspil i årets danske skønlitterære prosa. Vi ser tilbage på et bogår præget af kraftige affekter som vrede, fryd og familieskam
Trangen til det gode, lyse, rigtige liv fik solidt katastrofisk mørkemodspil i årets danske skønlitterære prosa. Vi ser tilbage på et bogår præget af kraftige affekter som vrede, fryd og familieskam

Mia Mottelson

Kultur
4. december 2020

Skal man være fræk og udnævne en enkelt bog til typisk eksponent for litteraturåret 2020, må valget falde på Stine Pilgaards Meter i sekundet, romanen om en yngre kvinde, som flytter til Vestjylland og på én gang skal lære sig næsten alt. At være mor. At omgås barnets dagplejemor. At forstå dialekten. At køre bil. At konkurrere om sin mands gunst med varmblodige højskolepiger.

Når netop dette værk brændte sig fast og stillede sig allerforrest i væsentlighedskøen, skyldes det, at forfatteren så suverænt fangede årets gennemgående tema, der bredt kan formuleres som den utopiske drøm om det gode, det anderledes, det rigtige liv.

Denne basale længsel har mange former i årets fortællende prosa. Den kan hos Olga Ravn, Ida Marie Hede og Iben Mondrup knytte sig til et barn, hjemmegjort eller adopteret. Den rettes hos Tine Høeg, Madame Nielsen og Kristina Stoltz mod en elsket anden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marianne Ljungberg

Kære Erik
Yes, Stine Pilgard.

Henrik Ljungberg og kærlig hilsen