Note
Læsetid: 4 min.

Top-10: Her er 2020’s bedste danske album

Informations musikanmeldere giver dig her deres bud på de ti bedste album fra 2020 – og boblerne, der næsten nåede listen.
Gruppen Ganger giver mere plads til de kvindelige vokaler fra Ninna Lundberg og Mille Mejer Djernæs Christensens på deres nyeste album. De klæder hinanden harmonisk, og det virker både uhyre godt og helt på sin plads, skriver anmelder Louise Rosengreen.

Gruppen Ganger giver mere plads til de kvindelige vokaler fra Ninna Lundberg og Mille Mejer Djernæs Christensens på deres nyeste album. De klæder hinanden harmonisk, og det virker både uhyre godt og helt på sin plads, skriver anmelder Louise Rosengreen.

Sarah Hartvigsen Juncker

Kultur
15. december 2020

Det har på mange måder været et rædselsår for den danske musikscene. Men når vores anmeldere ser tilbage på året, der gik, er der også lyspunkter at finde. Vi har samlet deres bud på de ti bedste album fra 2020.

1. Sulka & Tue Track: ’Epoker’

Det er ikke hver dag, at dansk musik ser en teknisk dygtig kvindelig rapper ramme den rent og alligevel så begavet skrue sig uden om konventionerne. Men det kan og gør Sulka. I selskab med Malk de Koijns Tue Track ved knapperne har hun med albummet Epoker sat en ny standard for kompleks rap og marskandisersamplet groovekunst – på grænsen mellem drøm/erindring og virkelighed/nu.

Ralf Christensen

2. Sofie Birch: ’Hidden Terraces’

»Et lydpostkort fra Columbia« kalder den danske lydkunstner og elektroniske musiker Sofie Birch også den beroligende ep af et kassettebånd, hun udgav i sommer. Og hvilken vidunderlig hilsen! To langstrakte, frodige kompositioner, hvorpå Birch ubesværet filtrerer feltoptagelser af sprudlende natur, fuglefløjt, bølgeskvulp, skygger af stemmer, magiske synthlyde og diverse sydamerikanske instrumenter ind i hinanden til et blidt ambient velbehag.

Louise Rosengreen

3. Girls in Airports: ’Dive’

Det er, som om man kan blive ved med at dykke ned i den københavnske jazzkvintets sjette album, Dive, uden nogensinde at nå til bunds i de smukke, sørgmodige strømme af percussion, saxofon, fløjte, keyboard og trommer. De er så mørke, klare, harmonisk grumsede og elegant overlegne, at det efterlader ørerne åndenødsgispende af fryd.

Louise Rosengreen

4. Ganger: ’Tro’

De to kvindelige tredjedele af Gangers vokalstyrke, Ninna Lundberg og Mille Mejer Djernæs Christensen, fylder mere i de smukke popkompositioner på gruppens andet album, Tro, end de gjorde på debuten, Mørk. At give mere plads til de stærke kvindestemmer, der virkelig klæder hinanden harmonisk, virker både uhyre godt og helt på sin plads, nu da sangskriver, komponist og sanger Thomas Bach Skaarup har skrevet pladens 12 bizart catchy og ambitiøst anderledes numre som en hyldest til kvinderne i hans liv og kvindekønnet i det hele taget.

Louise Rosengreen

 

Ole Luk og hans solo-projekt, Afsky, kom i år med et dæmonisk og inderligt modsvar til årets store højskole- og fællessangs-craze.

Ole Luk og hans solo-projekt, Afsky, kom i år med et dæmonisk og inderligt modsvar til årets store højskole- og fællessangs-craze.

Peter Troest

 

5. Afsky: ’Ofte jeg drømmer mig død’

Ole Luk og hans soloprojekt, Afsky, leverede ikke blot et gennemført, råt og velproduceret black metal-album. Albummet blottede også en afgrund af eksistentiel angst og mørke i den danske lyrikkanon hos fejrede klenodier som H.C. Andersen, Jeppe Aakjær og Emil Aarestrup. Et dæmonisk, men på sin egen måde også smukt og inderligt modsvar til årets store højskole- og fællessangscraze.

Rasmus Steffensen

6. Henriette Sennenvaldt: ’Something Wonderful’

Overraskende nok et engelsksproget album fra den danske vokalist Henriette Sennenvaldt, der er kendt for at synge de hviskende, men samtidig vildt intense strofer i det alternative orkester Under Byen. Men ligesom hendes lyrik ofte virker uden musik til, virker den også uden om hendes modersmål. Sennenvaldts første soloalbum giver på fantastisk, frisk vis udtryk for hendes stemmes velkendte, nervøse ynde.

Sophia Handler

7. Lucy Love: ’Hammerhead’

Gensynsglæden med musikken ligger som en konstant pumpende høj baspuls under den danske rapper Lucy Loves første studiealbum i syv år. Her rapper Love om sine personlige, indre og ydre kampe, på en måde der både er inderligt rørende og brutalt hardcore. Hendes musikalske energi har altid været fascinerede ustyrlig, og endelig giver hun den frit spil igen. Hammerhead kan ruske op i ethvert dansegulv.

Sophia Handler

8. Maria Faust Sacrum Facere: ’Organ’

Den herboende estiske saxofonist og komponist Maria Faust er en dybt personlig og mangefacetteret musiker, der både mestrer ekspressive improvisationer og stort tænkte kompositioner, som forener jazzen med både klassisk, kirkemusik og folkemusikkens nøgne enkelhed. Med Organ tilføjede hun nye dybder og højder til sit udtryk med et stort tænkt værk for kirkeorgel og blæsere.

Rasmus Steffensen

9. FraadS: ’FRaaaDS’

Dansk hiphop fik sig en ordentlig én på opleveren i 2020, og det skyldes også romantikerne i duoen Fraads, der lavede et konceptdebutalbum om et kærlighedsforhold, der kuldsejler. Ikke det vildeste koncept i historien, men forløst med en skødesløs kreativitet, der sprængte dansk hiphop i stykker. I samme åndedrag trådte Papa Erotic alias Frederik Møller Espersen ud af ingenting og blev en ny, tvetydig, følsom, men også kæk betahan i en ellers så alfadomineret genre.

Ralf Christensen

10. Konvent: ’Puritan Masochism’

De fire kvinder i Konvent forløste potentialet fra deres første EP med deres første fuldlængdealbum, som leverede begsort dommedagsmetal i international klasse – skåret ind til benet og med Rikke Emilie Lists dybe growl som uforsonligt tyngdepunkt. Albummets postapokalyptiske stemning ramte samtidig en tid med øde gader, klaustrofobi og pandemiangst på kornet.

Rasmus Steffensen

Boblere

KH Marie: ’intet er nok’, Kloster: ’Især til de levende’, Caktus: ’Under solen’,  ML Buch: ’Skinned’,  BishBusch: ’Bishbusch’, Fallulah: ’All My Eyes Are Open’, Baby Bino: ’Baby's Verden’, Baby in Vain: ’See Through’, Barselona: ’1 dag er vi 1 minde’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her