Baggrund
Læsetid: 8 min.

Torben Brostrøm var en ærefrygtindgydende frontfigur og en kritiker i pagt med sin tid

Han kom som kritiker til Information netop på det tidspunkt, hvor dansk åndsliv tog afsked med »venteperioden« efter krigen og omsider blev ægte moderne. Kritikeren, litteraturforskeren, litteraturhistorikeren og litteraturambassadøren Torben Brostrøm er død, 93 år gammel
Forfatter og kritiker Torben Brostrøm blev 93 år. De fleste af årene var han at finde i Informations spalter.

Forfatter og kritiker Torben Brostrøm blev 93 år. De fleste af årene var han at finde i Informations spalter.

Kirsten Bille

Kultur
9. december 2020

»Ravnen flyver om aftenen / om dagen han ikke må. / Den skal have den onde lykke, / den gode ikke kan få,« synger folkevisen. Men Torben Brostrøm kunne mod slutningen af en af sine sidste bøger slå fast, at den gode lykke havde stået ham bi i de fleste af livets forhold.

På det tidspunkt havde han nu ellers haft nok af, som han siger, »konfrontationer med læger, skadestuer, hospitaler og laboratorier og de dermed forbundne skavanker«, af »snublerier, svækkelse af syn og hørelse, hjertekvababbelser og andre alarmsystemer«.

Præcisionen i denne opremsning er karakteristisk for ham. Han var som skribent en grundig mand og udmærkede sig ved en imponerende flid. Flere tusinde anmeldelser blev det til og op imod 30 bøger, hvortil kom en mangfoldighed af redaktionsopgaver samt i de sene år alle de små sirlige hæfter med såkaldte ’stikord’, kongenialt illustreret af tegnende venner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marianne Ljungberg

Kære Erik, fornem og kærlig nekrolog. I 1965-66 var jeg på værtshus med Torben Brostrøm i forbindelse med hans oplæg på St. Jørgens Gymnasiums litterære forening. Johannes Nørvig var der også. Det jeg husker allerbedst fra aftenen, var de tos gensidige respekt, stor forskel i alder til trods. Ja, hvad har jeg ikke lært af Brostrøm. Hvad har vi ikke lært? Tak til ham og dig.

KHenrik (Ljungberg)