Langsomme samtaler
Læsetid: 13 min.

Tysk filosof: Vi har ødelagt den moralske kerne i det europæiske samarbejde

Vi har talt med den tyske politiske filosof Jan-Werner Müller for at gøre status på fire vanvittige år med Donald Trump i USA, et ekstremt år i europæisk politik og en epoke med radikalt politisk opbrud
Vi har talt med den tyske politiske filosof Jan-Werner Müller for at gøre status på fire vanvittige år med Donald Trump i USA, et ekstremt år i europæisk politik og en epoke med radikalt politisk opbrud

Jesse Jacob

Kultur
23. december 2020

Langsomme samtaler findes også som ugentlig podcast. Du kan høre den her eller ved at søge på ’Langsomme samtaler’ i din podcast-app.

Året slutter med lettelse, glæde og jubel i Bruxelles. Pandemien var i foråret ved at tage livet af drømmen om Europa som politisk fællesskab – det frygtede kritikerne i hvert fald.

Grænser blev lukket, unionens regler blev forkastet og europæiske friheder blev suspenderet.

Men for et par uger siden blev det mest ambitiøse, offensive og grønne budget i unionens historie vedtaget. En redningspakke, hvor de økonomiske stærke i nord tager ansvaret for gælden hos de økonomiske udsatte i syd, blev godkendt. Det blev set som en anerkendelse af, at Europa er et skæbnefællesskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Jan-Werner Müller er eurokraternes hoffilosof. Han forsøger at gøre menneskerettigheder til det bærende princip under EU. I hans optik er menneskeretiigheder lig med markedets krav til og forpligtelser overfor den enkelte borger i EU: Opfør dig som markedet dikterer. Så overholder du menneskerettigheder. At forsøge sig med afledende, abstrakt juristeri som at forarges over nationale lovgivninger i to af EU-landene, der vedrører statsborgerskab, ægteskab og andre civilsamfundsmæssige forpligtelser, er at rette bager for smed. Jan-Werner Müllers mål er som den gode tysker, at fremmane et løst sammensat, føderalt Europa med Tyskland i spidsen. Det er formodentlig derfor han er så glad for at Merkel i sin sidste tid som kansler nu har tegnet et moraliserende og tyskdomineret stormarked op for fremtidens tyske EU-politik. og for EU

"Men EU er ifølge Müller ikke blevet den moralske autoritet i verden, som mange for et par årtier siden havde drømt om.

»EU skulle være en normativ magt, som tilbød nogle globale værdier, som andre ville være tiltrukket og lade sig inspirere af. Det hænger naturligvis sammen med, at Europa ikke har orden i sit eget hus. At unionen har tolereret, at autokratiske ledere har vokset sig stærke i vores midte«."

EU's monetære værdier, som ligger bag at man sammen med bl.a. USA fører økonomiske krige mod anderledes politisk tænkende rundt omkring i verden, mens EU's toneangivende medlemsstater deltager i de militære katastrofekrige? EU har ført en til tider antidemokratisk politik, øget magtdistancerne i Europa, øget uligheden og fortsat en markedsliberalisering af de europæiske samfund, som uundgåeligt vil føre til kriser og problemudviklinger, som fuldstændigt umuliggør at europæiske lande på en konsistent og bæredygtig måde kan danne normativt forbillede for andre lande/regioner.

Jan Fritsbøger, Per Torbensen, kjeld hougaard, Per Christiansen, Karsten Nielsen, Erik Winberg, jens christian jacobsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

I følge budgettet står EU for Landbrugsstøtte, ikke menneskerettigheder og demokrati.

Således blev Ursula von der Leyen da heller ikke valgt til Formand for Europa-kommissionen fordi hun var blandt de to- tre kandidater, man havde udvalgt på forhånd, men..ja ingen ved hvordan Ursula von der Leyen blev valgt.

Carsten Nørgaard, jens christian jacobsen, Nille Torsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Egentlig har jeg ingen "guru", hvis meninger og holdninger jeg deler på alle områder.

Men Jan-Werner Müller er en ualmindelig veluddannet, kompetent og respekteret person. Og han er i hvert fald en af dem, jeg har en del holdninger tilfælles med.

Jan-Werner Müller er sjældent bred spektret. Og her taler han nok mest som en af skribenterne i nettidsskriftet, SE (Social Europa), som jeg også har mange holdninger tilfælles med. .

https://www.socialeurope.eu/

Olaf Tehrani, Josephine Kaldan, René Arestrup og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar

"En redningspakke, hvor de økonomiske stærke i nord tager ansvaret for gælden hos de økonomiske udsatte i syd, blev godkendt. Det blev set som en anerkendelse af, at Europa er et skæbnefællesskab"

Andre ser det som det, det er. En videreførelse af den velstandsudligning fra nord til syd, som er en stavnsbunden konsekvens af euroens asymmetriske bygningsfejl, som ingen ønsker at udbedre.

Magten og overskuddet flytter nordpå. Overlevelsesalmisser mod syd fikserer status quo og udbygger det tyske unionslederskab hen mod den endelige centralisering af Europas Forenede Stater.

Ønsker vi virkelig den udvikling, eller kan vi bare ikke se det, vil ikke se det ? Vi er ikke længere i stand til at sige nej, så det er i og for sig komplet ligegyldigt.

Bent Larsen, jens christian jacobsen, Nille Torsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Du har en voksende nationalisme i Polen og Catalonien - begge eksempler på moralsk fordærv.

jens christian jacobsen

@Gert Hansen. Angiv venligst forbindelser mellem nationalisme og 'moralsk fordærv.' Gerne kort, fx i stikord.

Lettelse, glæde og jubel når Biden træder til trone. I Trump årene har nationerne trukket sig om sig selv og deres nationalt individuelle versioner af kapitalisme her regeret. Hvornår mon vi erkender at kapitalisme og religioner er udelukkelse af nogen og forgyldelse af få er helt ved siden af.

En nationalisme som baserer sig på idyllisering og forherligelse af egen nation/kultur - og/eller f.eks. diskriminerende/aggressive, etnocentriske anskuelser - kan med rette anskues for bl.a. etiske udskridninger og sammenbrud, herunder brud på menneskerettigheder o.a. Ofte vil man kunne identificere flere samvirkende bl.a. politisk-økonomiske og sociale forhold, som virker både initierende og forstærkende på en sådan nationalismes opståen/udvikling, herunder klassikere som høj ulighed, langvarig økonomisk krise, udbredt fattigdom, katastrofer/sygdomsepidemier, eskalerende magtdistancer/undertrykkelse/tyranni o.a., hvorfor en sådan nationalisme ofte bærer på strukturelle og kulturelle fortællinger/viden om (kritiske forhold i) det pågældende samfunds retfærdigheds- og trivselstilstand.

En nationalisme som baserer sig på gældende, nationale grænser som de mest overskuelige og realistiske betingelser for udvikling af bl.a. direkte, deltagende og reelt repræsentative demokratiformer ... som også skal tilvejebringe solidariske og demokratiske udenrigs-, handels- og sikkerhedspolitikker, der afvikler konflikter og udvikler fredelige samarbejder, regionalt og globalt ... kan måske beskyldes for at være naiv og kompliceret/langsommelig at operere med i den gældende verdensorden, men at sigtet i sig selv skulle være moralsk-etisk inkriminerende er tvivlsomt. Og samtidig er det vel også en smule kortsynet, for ikke at sige urealistisk, at tage udgangspunkt i at den gældende verdensorden kan/skal fastholdes.

Jan Fritsbøger, Josephine Kaldan og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Thorkel Hyllested

Jeg vil ikke gøre mig klog på JWM, men han har i hvert fald ret i en ting: Bidens politik vil blive afgjort af styrken i en fortsat folkelig mobilisering, og det pres der kan lægges på det gamle demokratiske parti.

Jane Jensen, Per Christiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det egentlige problem Müller forsøger at forklare årsagerne til er, at Trump (populisme) fortsat er så populær! Hvordan kan man holde millioner for nar med løgne og fordrejelser, så at denne store skare af vælgere accepterer info-krig, hvor statsledere opleves som hærfører for deres fælles "sandhed", når berettiget kritik opstår og fremføres med hold i fakta.

I "smalle is beautifull" Danmark, havde vi en Kresten Poulsgaard, pølsebodsmanden. Han sagde de mindeværdige ord ved årsmøde i Z (DF lige før Pia K. tog over): "Hvis det er fakta , så benægter A fakta.. " Dette fremkaldte blot et muntert indslag i TV- avisen, men Trump med dagens demokratiserede medier ( internettet) kan få folk med på at benægte fakta.
Naturligvis går den nemt i Tyrkiet hvori pressen ikke er fri, samt til dels i Ungarn og Polen.
Men fakta og de fleste sandheder kan jo ikke vedtages demokratisk, men løgnen kan beskyttes af mørke! Det er denne udspyen af mørke, autokraterne er fælles om!

Sandhedssøgen, ved at udbringe viden om "kildekritik" til alle skolebørn, er at vaccinere mod populisme. Støtte fra EU (måske) til en fri presse også i TV og på nettet er endnu en populisme bekæmpelse, hvor "dogmet" skal være fakta, der må opsøges og fremvises demonstrativt med TAL- materiale, men IKKE kva følelser, som især er populisternes virkemåde, som i det hele taget bør dømmes udvist - beklager I mange kvindfolk i medierne.

Endelig må man aldrig glemme i vor høj grad trangen til at følge sin "tegnebog" er så kraftig , at den kan gøre dens indehavere både døve og blinde, mest intellektuelt forstået. I sådanne pekuniære tilfælde er det særligt op af bakke for velproportioneret og rationel debat og stillingtagen, Tænk bare på minksagen og dens mange følelsesengagerende direkte indslag af minkavlere plus familier, de har ret klart har vist os virksomme i en hetz mod sundhedsmyndigheder og Mette F. - lige indtil fakta omsider begyndte at indløbe på medierne og videre ud. Måske denne følelsesporn forsætte også corona ligegyldigheden og derved smittespredningen, hjulpet af landmænd , fiskere og følgere, de fleste uden ansigtsmasker...
Ingen indslag med besindige minkfarmere, som betænkte egen og familiens risiko for at få CV19 smitten , eller at give den videre til deres bedsteforældre og skole kammerater...
- Hørte jeg nogen viske V-Spindoktor/ populist?

Jan Fritsbøger, Chris Ru Brix, Josephine Kaldan og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Et meget fint indlæg, Niels Jacobs - det var jo netop væres samfunds styrke, at det var klart, før folk blev politisk passive, at man kun kunne sikre en fornuftig politik, hvis man sikrede sig en fornuftig befolkning. Jeg synes, at jeg i dag har svært ved at se, hvad man bruger 10 års undervisningspligt fornuftigt til, når der er så meget essentielt der ikke læres, men at vi i stedet for fået en skole, der har mistet tilliden til at kunne bibringe nødvendig viden og færdigheder til den opvoksende ungdom til at kunne med myndighed overtage samfundet. Bl.a. har vi fået denne ledelseskult, som også giver sig udtryk i den kritik af statsministeren for at 'tale ned til folk' - hvor hun gør det stik modsatte: fortæller tingene, som de er, og hvad vi nødvendigvis må stå sammen om at gøre.

Jan Fritsbøger, Chris Ru Brix, Josephine Kaldan, Svend-Erik Runberg og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar

Tak Steffen Gliese,
Jeg håber og tror ikke, at skolen har mistet modet i opgaven; at uddanne til demokrati og folkestyre, og dermed ruste de ny generationer til forsvarligt at overtage samfundet , når engang "far og mor" og bevidstheden om 20. årh. katastrofer fortoner sig...

Så altså det er ikke blot litteratur , genre , sprog og kommunikations-analyse, der bør fylde tiden i danskfaget .
Det bør ikke forblive en gymnasial specialitet og i et snævert historie fag, at befatte eleverne med kilde kritisk analyse , indbefattet motiv-analyse og iagttager position.

Forståelse af at nationens institutioner ikke har en agenda om, at bevare en formue ulighed eller undertrykke folkelige røster og ønsker. Domstole. Forfatningen og frie valg eksisterer OGSÅ for at beskytte menigmand mod ulovlige overgreb via enhver given overmagts særinteresser, ikke mindst en politisk majoritets overmagt og hensynsløse magtforfølgelse.
Det er vel lektien fra Trump!

Løgn og sandhed er grundelementer i vor alles bevidsthedsliv - ellers bør det være så for fremtiden.
Valgsprog: Tættere på sandheden, I medier, og mindre underholdning, fra nu, tak.

Jan Fritsbøger, lars pedersen, Steffen Gliese og Josephine Kaldan anbefalede denne kommentar

Og nej, vi har da ikke ødelagt det demokratiske hjerte/pumperum i EU, måske er vi blot kommet lidt sent. Forsinkelsen har gode grunde; CV19 , Brexit og Trump. Der er en gode revanche muligheder, tror jeg. Men vi skal huske at værdsætte argumenter, altså fra kritisk, flersidig og derfor nuanceret nyhedsformidling - Og foragte manipulations forsøg fra medierne.

@Niels Jacobs
Alle medier der formidler en opfattelse, er manipulerende. De publicerer den opfattelse som ejere vil vi skal tro på, og selv læser vi mennesker helst de opfattelser der bekræfter vores selvopfattelse. Vi danskere elsker – ifølge den frie presse – ”menneskerettigheder”, ”demokrati” ”ytringsfrihed” mm. At våres mantra er så åbenlyse latterlige skyldes ”den frie presse” bekræfter os i at det er det vi er og vil og kæmper for. At disse trossætninger først blev vigtige efter ”vi” tabte verdensmagten efter anden verdenskrig, at vores militær har medvirket til drab af 20.000 børn i Afghanistan. Ødelagt Irak med ulovlig invasion, bombet Libyen til kaos, sulter folk i Venezuela, Iran mm, så de af sult og armod tvinges skabe en regering vi kan li, gjort Korea til det mest bombede land i verden…….Det skriver den frie presse ikke. Den manipulerer os til at forarge os over ”de andre”, døde minke og mænd der gramser på damer.

jens peter hansen

Hvis man vil vide hvad der pt. indgår i folkeskolens historieundervisning er det altid en god ide at undersøge hvad Undervisningsministeriet skriver om faget. Her er et link til noget om kildekritisk undervisning i folkets skole https://emu.dk/grundskole/historie/kildearbejde?b=t5-t12.
Her så et lille eksempel på hvad ungerne bl.a. skal forholde sig til:
Tjek på falske nyheder
Dette redskab er en del af læremidlet omtankeonline.dk og kan bruges til analyse af falske nyheder og mere generelt til kritisk analyse af kilder online.

Historien om Poulsgaard er muligvis sand men sandsynligvis usand. Den sande historie er imidlertid at udtrykket stammer fra folketingsmanden Søren Kjær som i en ordveksling med højremanden Bille kommer med det kendte udsagn: "Hvis det er fakta, benægter A fakta". Bille havde sagt at det HAN havde sagt var fakta, altså sandt, et udsagn som enhver jo kunne fyre af og derfor kunne man naturligvis benægte dets sandhedsværdi. Billes blad, Dagbladet, skrev hadefuldt om transtøvlerne, altså bondevennerne og senere venstrebønderne. Bille var jurist, Kjær var bonde og havde været ude at tjene som 10 årig. Foragten over for de udannede troede jeg egentlig var på vej væk, men pølsebodsmanden er jo altid let at gøre grin med. Niels Jakobs' indlæg ville derfor være oplagt at bruge som et kilde i en 9. klasse og lade unger analysere kilden og afgøre hvilken tendens kilden lægger for dagen.

Tja @ Jens Peter Hansen , du kan måske godt have ret, således at historien dermed altså gentog sig med Kresten Poulsgaard.
Imidlertid er jeg øjenvidne til ordene ( citatet ? ) ihvertfald faldt fra Kresten P., eftersom DR afspillede det gamle klip for nylig, hvor jeg nød hans idioti og tænkte på Trump..,

Hvor er det egentlig mærkeligt, at vi er end i en pivset rolle, hvor vi hele tiden tror, at nogen vil noget med os, som vi skal passe på og ikke blive påvirket af - alle vil manipulere os, hedder det.
Og så er det alligevel dem, der er mest bange for manipulation, der viser sig at være til fals for enhver spektakulær outer-world konspirationsteori, hvor man lettere tror på folk, der kan have alle mulige motiver, man aldrig kender, end de uddannede eksperter og de folkevalgte, som vores samfund frembringer. Det er virkelig mærkeligt; men der er selvfølgelig også grunde til det, og de er efter mine begreber, at politisk pragmatik afgik ved døden med den gennemførte liberalistiske omkalfatring, der har fjernet ethvert legitimt formål med det demokratiske samfund for at spare penge på det fornødne, så man i stedet kan bruge dem på det unødvendige og skadelige. Det er nu så indgroet i vores tankegang, at vi ikke engang kan gennemskue, når der tales voksent og fornuftigt til os om at opføre os ansvarligt. Så piver folk over at blive talt til som børn!

jens peter hansen

Med hensyn til citatet, " Hvis det er fakta...." så skulle det blive muligt at finde det online da Rigsdagstidende vil udkomme digitalt her i 2021. ( Folketingstidende er jo allerede digitaliseret) Jeg benægter jo heller ikke at Poulsgaard kunne have sagt det, men hæfter mig ved foragten for hans arbejde. En parallel til Billes nedgørelse af transtøvlerne. Når Rigsdagstidende udkommer online så vil eleverne jævnfør læseplanerne i faget historie i folkeskolen kunne søge kildemateriale der og eleverne vil således længe før gymnasiet kunne sætte sig ind i forfatningskampen, som skrevet i historiekanon og på den måde kunne afsløre halve sandheder og fake news.

Jan Fritsbøger

er der nogen fornuftig grund til at respektere "det store arbejde" som Z og DF slænget har gjort for at dæmonisere og kanøfle visse mennesker, med egne "fakta" og et konstant gentaget løgnagtigt postulat om at tale på "danskernes" vegne,
de har gjort voldsom skade på den danske folkesjæl, vores omdømme, og på vores folketing, grimt hjulpet af egoisme og grådighed, og det de fortjener er da vores foragt, som altså er baseret på deres agenda ! og aldeles ikke på deres måske manglende dannelse.

Jan Fritsbøger

jeg betragter nationalisme som en national form for egoisme, og da egoisme lugter fælt, ( i modsætning til empati ) er der vel tale om en slags råddenskab i moralen.