Essay
Læsetid: 7 min.

Det er ikke umuligt at forlade underklassen, men det er Zlatans lov, at det ikke er så enkelt

Det er ikke bare nedslående, men også velgørende at blive mindet om ydmygelser og fordomme, ringeagt og om den i virkeligheden oprørende ’privilegieblindhed’ på samfundets solside, skriver Bent Vinn Nielsen i sin læsning af hans bud på den bedste 2020-bog, Asta Olivia Nordenhofs roman ’Penge på lommen’
Det er ikke bare nedslående, men også velgørende at blive mindet om ydmygelser og fordomme, ringeagt og om den i virkeligheden oprørende ’privilegieblindhed’ på samfundets solside, skriver Bent Vinn Nielsen i sin læsning af hans bud på den bedste 2020-bog, Asta Olivia Nordenhofs roman ’Penge på lommen’

Dalva Skov

Kultur
28. december 2020

Asta Olivia Nordenhofs lille tætte roman Penge på lommen er af genre nærmest et melodrama, men bestemt ikke af den romantiske slags med sød forståelse for ønsket om en lykkelig slutning, så læseren kan lægge bogen fra sig i forvisning om, at de gode og rene af hjertet – der er af det pureste guld – sejrer til sidst, mens de onde må græde i kor.

Nordenhof er overhovedet ikke sød, hun er bidsk og skånselsløs. Det er ikke hjerter af guld, hun beskæftiger sig med, men en helt anden slags guld, den bogstavelige nemlig. Om penge – og især om ikke nok eller helt fravær af penge på lommen. Den tilstand, og de mennesker og miljøer, hun skriver om, er almindeligvis ikke genstand for mediernes og offentlighedens helt store interesse, men er ikke desto mindre en særdeles realistisk beskrivelse af de vilkår, der gælder for mennesker nederst i samfundspyramiden. Og af de fristelser, der truer dem. Som de fleste ganske vist undgår, men som ikke alle kan modstå.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Mere Bent Vinn Nielsen i avisen, tak!

Er der ikke plads, så må den sgu findes!

Erik Fuglsang, Lise Lotte Rahbek, Karsten Nielsen, Jørgen Larsen, Steen K Petersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

"Underklassen er stadig underklassen, folk, der ikke har forstand på penge, de bruger dem, når de har dem, og suger på labben resten af tiden – og det er det meste af tiden. "

Jeg går ud fra at dette er hr. Vinn Nielsens sarkastiske fremstilling af "Herskabets" mentale billede af underklassen, altså deres tro om at de fattige er fattige fordi de "ikke har forstande på penge"? Er det også en problematik der bliver vist frem, på den ene eller anden måde, i bogen?

Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

"Penge på lommen" af Asta Olivia Nordenhof og "Stakkels Jim" af Finn Janning er mine to bud. Sidstnævnte var et kærkomment kritisk blik på den danske kunstscene.

Torsten Jacobsen

Bjørn Pedersen,

Måske du blot bør læse den, siden din interesse nu synes vakt?

Bjørn Pedersen

@Torsten Jacobsen
Tja, interessen er da vakt, men derfor kunne det da være rart at vide det skrevne i artikel var udtryk for forfatteren af bogen eller forfatteren af artiklens synspunkt? Men ja, bogen virker da interessant, om ikke andet så for at lære om en forfatters syn på klasseforhold og dermed hvordan den samfundsklasse der typisk ville læse dén forfatter muligvis i fremtiden (hvis bogen bliver populær nok) fremover vil henvise til, eller tænke på, beskrivelsen af fattigdom.