Note
Læsetid: 4 min.

Den anden William Shakespeare er blevet coronavaccineret

Den 81-årige William Shakespeare blev som den anden brite forleden vaccineret mod corona. Det skete på et hospital i Coventry, blot 30 kilometer fra den første William Shakespeares fødeby Stratford-upon-Avon
81-årige William Shakespeare blev for nyligt vaccineret mod corona på Universitetshospitalet i Coventry.

81-årige William Shakespeare blev for nyligt vaccineret mod corona på Universitetshospitalet i Coventry.

Ritzau/Scanpix

Kultur
11. december 2020

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

ENGLAND

William Shakespeare coronavaccineret

Som måske bekendt har England som det første land godkendt en vaccine mod corona (den bændelormshæmoride), og medierne har selvfølgelig dækket uddelingen af de første vaccinedoser intenst. Og modtager af dosis nummer to var en 81-årig herre fra Warvickshire ved navn William Shakespeare. Ham den anden William Shakespeare skrev i øvrigt skuespillet King Lear, mens han var i karantæne. Og Universitetshospitalet i Coventry, hvor nålestikket blev givet, ligger i øvrigt kun godt 30 kilometer fra Stratford-upon-Avon. Helt i tidens ånd sprang diverse twitter-brugere over muligheden for lidt morskab med kommentarer som »faktisk var det Christopher Marlowe, som fik vaccinen, men Shakespeare tog al æren« og »If you prick us, do we not bleed?«.

TYSKLAND

Forfatter afviser pris

Den tyske børne- og ungdomsforfatter Kirsten Boie har takket nej til den såkaldte Elbschwanen-orden, en sprogpris, der årligt uddeles af Verein Deutsche Sprache. Årsagen er, at hun ikke vil associeres med dette sprogselskab, fordi dets præsident, Walter Krämer, i marts 2019 i en klumme med titlen ’Stop nu med det gender-vrøvl’ blandt andet skrev om »meningsterror fra den primært venstreorienterede løgnepresse«. Netop en mere inklusiv kønsdiskurs ligger den 70-årige forfatter stærkt på sinde.

Selv havde hun ikke ønsket at gøre et stort nummer ud af denne afvisning, men svarede blot, da en hamburgsk lokalavis henvendte sig op til selve prisoverrækkelsen. Men de store tyske medier klaskede sig over historien som piratfisk på en druknet ged, og nu er den så også nået til nabolandenes mere blodtørstige sladderspalter (den nærværende, forstås). Boie har allerede modtaget adskillige dødstrusler i sin indbakke fra denne verdens mange tastaturkrigere, som altid er superparate til at blive krænket over de krænkelsesparate.

USA

Vonneguts kærlighedsbreve

Kurt Vonnegut døde for 13 år siden, men for nylig udkom endnu en bog med hans tekster, nemlig breve skrevet til hans senere hustru Jane. Samlingen er redigeret af parrets datter Edith, der faldt over en støvet æske, da hun ryddede op på sin mors loft. Der er i alt 226 breve, skrevet mellem 1941 og 1945 i perioder, hvor Kurt først studerede kemi på Swarthmore University og siden var udsendt som soldat i krigen i Europa. Bogen har titlen Love, Kurt og undertitlen The Vonnegut Love Letters, 1941-45. Bogen indeholder blandt andet et tilgodebevis udstedt til Jane på »1.728 kærlige kys fordelt på hver eneste kvadratcentimeter af hendes smukke krop«.

UGENS 10 BØGER

ØJNE VANDRER OVER BUNKER

Jeg har for få reolmeter. Jeg prøver at sortere i bøgerne og smide ud for at få plads til resten, men det går dårligt. Jeg kvier mig ved at skille mig af med selv de dårligste og mærkeligste. Man ved jo aldrig. Så foreløbig ligger de i bunker og i to lag. Umuligt at finde noget, alle søgninger bliver præget af tilfældet (hin suveræne æstet). Ugens bogliste består af titler, som mine øjne lander på, når jeg nu kigger op.

  1. Paul Preston: The Spanish Holocaust
  2. Henrik Bjelke: Rygternes atlas
  3. Karl Aage Rasmussen, Jord og himmel, lyt
  4. Michel Houellebecq: Kortet og landskabet (oversat af Lars Bonnevie)
  5. Peter Laugesen: Der er ingen til stede kun ordene i flok som dyr på vej
  6. Carl-Eddy Skovgaard (red.): Farvel, min astronaut (Lige under overfladen 8)
  7. Peder Frederik Jensen: Banedanmark
  8. Bue P. Peitersen: Juice
  9. Alejandro Zambra: Træernes privatliv (oversat af Liv Camilla Skjødt)
  10. Peter Højrup: Under det kogende hav

ENGLAND

Roald Dahls efterkommere undskylder

Selv efterkommere kan føle behovet gå bodsgang. Det er 30 år siden, at den britiske forfatter Roald Dahl døde, men for nylig postede hans familie en udtalelse på forfatterens hjemmeside, hvor de beklagede hans antisemitiske udtalelser. Og han kom vitterligt med adskillige udtalelser, hvor en antizionistisk politisk holdning utvetydigt var morphet til regulært jødehad (find dem selv på nettet, om de lyster, kære læser). Med henvisning til forfatterens udtalelser skriver familien blandt andet: »Disse fordomsfulde bemærkninger er uforståelige for os og står i skarp modsætning til den mand, vi kendte, og kerneværdierne i Roald Dahls fortællinger, som har været en positiv påvirkning af børn og unge i generationer. Vi håber, at Roald Dahl, både for det gode såvel som for det onde, kan minde os om ords store og blivende indflydelse.«

For to år siden opgav den engelske version af Den Kgl. Mønt en særlig erindringsmønt med henvisning til, at han ikke »var en forfatter med det bedste renommé«.

ENGLAND

Bad sex award aflyst

Som om 2020 ikke i forvejen var nok et lorteår, så er nu også denne spaltes yndlingspris blevet aflyst. Der er tale om Bad Sex in Fiction Award, en pris, der fremhæver tåkrummende skildringer af kønsakter i ellers fine skønlitterære udgivelser. Jeg ynder ellers at svælge i denne pris, fordi den er et overflødighedshorn af billige grin. Prisens dommere begrunder aflysningen med, at offentligheden allerede har været udsat for så rigelig elendighed i år. De henviser selvfølgelig til corona (den åndsparasit). Man kunne ellers mene, at vi netop i år mere end nogensinde har brug for latter. Men ak. Priskomitéen lover dog, at der kommer en pris til næste år og minder om, at også cybersex falder inden for prisens ressortområde.

USA

Ben Bova død

Den indflydelsesrige science fiction-forfatter og redaktør af samme genre Ben Bova døde for nylig af komplikationer som følge af en infektion med corona (det nossefjæs). Han blev 88 år gammel. Som forfatter skrev han over 100 bøger, mange af dem med temaer som rumrejser og menneskelig kolonisering af fremmede planeter. Som videnskabsmand arbejdede han blandt andet for Apollo 11-missionen, der som den første bragte nærværende hårfattige abetype til månen. Som redaktør modtog han en Hugo Award, science fiction-verdenens måske allerfineste pris.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her