Nyhed
Læsetid: 5 min.

Advokatundersøgelse: Bogbranchen har ikke »strukturelle udfordringer« med seksuelle krænkelser

En advokatundersøgelse af 30 indberetninger om episoder med uønsket seksuel opmærksomhed i kontaktfladen mellem forlag og forfatterstand konkluderer, at indberetningerne er enkeltstående tilfælde. Formand for Danske Forfattere Morten Visby håber, undersøgelsen øger opmærksomheden på seksuelle krænkelser i bogbranchen
En advokatundersøgelse konkluderer på, at der ikke er en »udbredt strukturel udfordring i bogbranchen« i forhold til uønsket seksuel opmærksomhed i kontaktfladen mellem forlag og forfatterstand. Her er vi til den årlige branchefest Bogforum.

En advokatundersøgelse konkluderer på, at der ikke er en »udbredt strukturel udfordring i bogbranchen« i forhold til uønsket seksuel opmærksomhed i kontaktfladen mellem forlag og forfatterstand. Her er vi til den årlige branchefest Bogforum.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Kultur
15. januar 2021

Hvor stort er omfanget af sexisme og sexchikane i den danske bogbranche?

Sådan spurgte de to forfatterforeninger Danske Forfattere og Danske Skønlitterære Forfattere samt forlæggerforeningen Danske Forlag sig selv tilbage i slutningen af september sidste år, efter at anden bølge af #MeToo begyndte at rulle. Det resulterede i en uvildig advokatundersøgelse lavet af advokatfirmaet SIRIUS, som nu er afsluttet.

I den konkluderer advokaterne Pernille Backhausen og Peter Breum, at resultaterne ikke tyder på, at der er en »udbredt strukturel udfordring i branchen« i forhold til uønsket seksuel opmærksomhed i kontaktfladen mellem forlag og forfatterstand.

Undersøgelsen bygger på en indberetningsordning, hvor medlemmerne af de tre brancheorganisationer er blevet opfordret til at indberette episoder, hvor de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. 

På baggrund af, at brancheorganisationernes medlemmer fik besked om ordningen direkte, gennem nyhedsbreve og via sociale medier konkluderer advokaterne »at størstedelen af de potentielle indberettere har været bekendt med undersøgelsens eksistens«.

– Formand for Danske Forfattere, Morten Visby, hvorfor valgte I en indberetningsordning fremfor at lave en spørgeskemaundersøgelse og sende den til alle medlemmer?

»I en spørgeskemaundersøgelse ville det blive os, der styrede spørgsmålene. Det gør en utrolig stor forskel, hvordan du indrammer og formulerer sådanne spørgsmål. Vi ville hellere give folk ordet selv.«

– Hvorfor har I ikke inkluderet sager, der er sket internt i forlagsverdenen og internt i forfatterverdenen i undersøgelsen?

»Oplevelser internt på forlagene er ikke taget med, fordi Danske Forlag selv laver en separat undersøgelse af det. Hvad angår forfatter og forfatter imellem, så har vi som forfatterforening fokus på, hvor den her type krænkelser sker inden for rammerne af en magtrelation. Vi har været særligt opmærksomme på at finde ud af, om krænkelserne hænger sammen med en ubalance i magt i de formelle relationer.«

– Der eksisterer vel et uformelt magtforhold mellem for eksempel en succesfuld og anerkendt forfatter og en ung debutant, som er relevant i forhold til uønsket seksuel opmærksomhed. Var det ikke værd at medtage i undersøgelsen?

»Jo, men den her undersøgelse har handlet om, hvordan vi kunne arbejde med det her i brancheregi. Når man laver en undersøgelse, er det, fordi man vil se på forskellige ting med henblik på at ændre på det efterfølgende. Derfor har undersøgelsen haft fokus på, hvad vi kunne og skulle ændre på sammen på tværs af branchen.«

– Men burde relationer internt i forfatterstanden ikke have ligget inden for rammerne af undersøgelsen? Det er vel relevant at undersøge.

»Jo, men altså den her undersøgelse kommer jo på baggrund af anden bølge af #MeToo, og derfor har vores fokus været på, om der er nogle institutionelle rammer, som gør, at nogle er særlig udsat for krænkelser. Det er meget diffust, hvilket regi interne relationer i forfatterstanden befinder sig i. Vi har betragtet undersøgelsen som noget, der skulle danne afsæt for videre arbejde.«

– Som forfatterforening er det vel fint at vide, om der eksisterer et problem her også?

»Ja, men fokus på daværende tidspunkt var ikke på vidnesbyrd om krænkelser forfatterne imellem, men derimod på samarbejdet mellem forlagsfolk og forfattere. Jeg har ikke modtaget et hav af henvendelser om krænkelser forfatter og forfatter imellem, for så ville vi have undersøgt det. Og ikke dermed sagt, at det her bliver sidste undersøgelse, vi laver af den her art.«

– Har I planer om at lave en undersøgelse internt i forfatterverdenen?

»Ikke lige med det første. De her tiltag udspringer af en opmærksomhed og et behov i vores miljøer, og dem samler vi op på og undersøger. Så vi er opmærksomme på, om der fra forfatterstanden bredt bliver peget på et behov af den art, men det har vi ikke oplevet hidtil. Men undersøgelsen og anden bølge af #MeToo har skabt en øget opmærksomhed på krænkelser og en øget diskussion, så det kan jo være, at det afstedkommer et behov for at lave flere undersøgelser.«

– Advokaten konkluderer, at indberetningerne ikke tegner et generelt billede af, at branchen har grundlæggende strukturelle udfordringer. Hvordan kan det konkluderes på baggrund af den undersøgelse, I har lavet?

»Det er hendes (advokatens, red.) vurdering på baggrund af indberetningerne, der er kommet ind, og det holder jeg mig til. Når man tænker på, hvor stor en modtagergruppe, der har været, så peger undersøgelsen ikke på, at der er en massivt rådden kultur.«

– Hvad er jeres videre planer herfra?

»Fremover skal der være bedre muligheder for at fortælle om oplevelser med krænkelser. Vi har overvejet at lave et adfærdskodeks for at skærpe alles blik på, hvordan man opfører sig, mens også for at få forlag og forfattere til at forpligte sig på en standard for, hvordan man opfører sig. Det vil vi kombinere med et trygt og uafhængigt sted, hvor man kan henvende sig uden ængstelse for, hvordan det ville blive modtaget. For os er undersøgelsen ikke en konklusion, der lukker, men tværtimod åbner for opmærksomheden på seksuelle krænkelser i bogbranchen.«

Sådan er undersøgelsen blevet til

  • Medlemmerne af de tre brancheorganisationer Danske Forfattere, Danske Skønlitterære Forfattere og Danske Forlag er blevet opfordret til at indberette episoder, hvor de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed.
  • Undersøgelsens konklusion er baseret på 72 anonyme indberetninger fra 21. oktober 2020 til 22. november 2020.
  • Af de 72 er det kun 59, der »falder inden for undersøgelsens ramme«, som det hedder i pressemeddelelsen. Undersøgelsen er afgrænset til kun at gælde episoder med uønsket seksuel opmærksomhed i kontaktfladen mellem forlag og forfatterstand. Derved falder for eksempel hændelser internt på forlag eller mellem forfatterkolleger uden for undersøgelsen.
  • 29 af de 59 indberetninger er tilkendegivelser om aldrig at have oplevet uønsket seksuel opmærksomhed i kontaktfladen mellem forlag og forfatterstand. Derfor er der reelt tale om 30 indberetninger, hvoraf 18 af dem vedrører hændelser inden for de seneste ti år. Det fremgår ikke af undersøgelsen, hvor mange medlemmer de tre brancheorganisationer har tilsammen, eller hvor mange medlemmer der er blevet informeret om indberetningsordningen, og dermed på hvilket grundlag man skal vurdere de 18 indberetninger.
  • Ifølge formand for Danske Forfattere, Morten Visby, er der cirka 1.400 medlemmer i Danske Forfattere og cirka 300 i Danske Skønlitterære Forfattere. Danske Forlag har forlagene som medlemmer. Forlagene har ifølge Morten Visby skrevet ud til mindst 10.600 individuelt (inklusive forfattere, oversættere og freelancere m.m.), mens forfatterforeningerne ikke har et konkret tal på, hvor mange af deres medlemmer, som har fået besked om indberetningsordningen. Ifølge Morten Visby har forfatterforeningerne informeret om indberetningsordningen i nyhedsbreve til medlemmerne og på deres egne facebooksider, men også eksternt i forfattergrupper på sociale medier.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her