Maskulinitet
Læsetid: 19 min.

Anders Haahr har fundet sit mandlige forbillede i et ’one hit wonder’ fra 90’erne

Hvis man som jeg er vokset op med Indiana Jones og James Bond og den slags helte, så er man også vokset fra dem, fordi tiden er vokset fra dem. I kan godt se det, den type mandlige forbilleder holder ligesom ikke i dag. Så hvad svarer jeg, når nu de gamle guder er borte, og de nye endnu ikke fundet?
Anders Haahr Rasmussen er journalist og forfatter. I jagten på et mandligt forbillede er han vendt tilbage til en halvfemsersang, der måske er noget andet, end den umiddelbart giver sig ud for.

Anders Haahr Rasmussen er journalist og forfatter. I jagten på et mandligt forbillede er han vendt tilbage til en halvfemsersang, der måske er noget andet, end den umiddelbart giver sig ud for.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
22. januar 2021

Jeg bliver tit spurgt, om jeg har et mandligt forbillede. Sådan en mand at se op til, og jeg kunne selvfølgelig svare min far, som så mange gør, og det ville heller ikke være forkert, men det er ligesom ikke det, der sigtes til med spørgsmålet, for hvor mange kender min far?

Ikke så mange. Og man vil jo gerne have en figur at snakke videre ud fra, en offentlig person, som man måske kan samles om, ligesom damerne har med Beyoncé eller Nadia Nadim eller Ruth Bader Ginsburg. Sådan full on rollemodeller, og der er det blevet svært som mand.

Hvis man som jeg er vokset op med Indiana Jones og James Bond og den slags helte, så er man også vokset fra dem, fordi tiden er vokset fra dem. Jeg er ellers ikke fan af sådan noget lingo, men sæt dig lige ned og se Indiana Jones i dag, altså, gå hjem og vug, Lille Sorte Sambo, det er pænt racistisk eller imperialistisk eller kolonialistisk, og altså stadig god underholdning, bevares, men man kan jo ikke ligefrem hæve det op som forbilledligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Flot artikel.

Anders Stjernholm

Damn, hvor tænker og skriver du altså fedt, Anders Haahr!

Anders Sørensen

Lol.

Jørgen Christian Wind Nielsen

"You keep me hanging on" er skrevet af Holland-Dozier-Holland. Den blev indspillet af The Supremes i 1966, men det var Vanilla Fudge, der i 1967 gjorde den til en rock-klassiker. Find den på Youtube.

Fin artikel at dykke ned i en grå dag i coronaisolation