Essay
Læsetid: 10 min.

Dolly Parton fylder 75: Hun bragte kvindekampen ind i country, men blev en tilgivelsens mester

Det amerikanske ikon Dolly Parton fylder 75 i dag, og det er værd at fejre. En dame, der gennem sine sangfortællinger har kæmpet en feministisk kamp uden at bruge ordet og krydset raceskellet uden at nævne det. En dame, der i alle årene har nægtet at vælge side i amerikansk politik – i tilgivelsens og forsoningens navn. Men alligevel endte med at gøre det
Den rolige, skælmske dame med smilehullerne og det vildt opsatte lysblonde hår skrævede – og skræver fortsat – over de store kløfter i USA, skriver Ralf Christensen. Her er Dolly Parton fotograferet i 1984.

Den rolige, skælmske dame med smilehullerne og det vildt opsatte lysblonde hår skrævede – og skræver fortsat – over de store kløfter i USA, skriver Ralf Christensen. Her er Dolly Parton fotograferet i 1984.

Akg-Images/Ritzau Scanpix

Kultur
19. januar 2021

Dolly Parton stjal fra barnsben billedet fra alle, også da hun kom på nationalt tv. I 1967 hyrede Porter Wagoner den 21-årige Parton som sit nye sidekick. Fire millioner seere så hendes debut i The Porter Wagoner Show, og der var betragtelig modstand fra publikum i studiet til at starte med. De savnede forgængeren Norma Jean og lod det højlydt høre ved tv-optagelserne. Men snart faldt de – og rampelyset – pladask for Dolly Parton.

I så høj grad, at hun i 1974 ville ud af showet og starte sin egen karriere – det tilsagde Gud og hendes sjæl, har hun forklaret. Et vovet skridt for en 27-årig kvindelig kunstner, men da havde hun trods alt skrevet og indspillet hits som »Coat of Many Colors« og »Jolene«.

Den 19 år ældre Wagoner afviste dog hendes ønske og formåede at holde hende i en argumentatorisk og manipulatorisk skruetvinge. Hun indså, at hun aldrig ville vinde en diskussion med ham, så til sidst skrev Dolly Parton en sang til ham.

På hans kontor sang hun resultatet, »I Will Always Love You«, som hun selv fortæller i Radiolabs podcastserie Dolly Parton’s America.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Det koster mange penge, at komme til at se så billig ud, har hun sagt.

Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Ole Frank, Gitte Loeyche, Peter Høivang, Herdis Weins, David Zennaro, Svend Erik Sokkelund, Morten Balling, Rikke Nielsen, Ete Forchhammer og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

https://www.information.dk/ralf-christensen
Af hjertet TAK. Jeg sidder stadigvæk og griner lyksaligt over din beskrivelse af en af mine største idoler, samtidig med at tårerne triller (på den gode måde).
Smukt. Som Dolly selv.

Alvin Jensen, Gitte Loeyche, Peter Høivang, Herdis Weins, Svend Erik Sokkelund, Pernille Mørch Jensen og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Ralf Christensen

Supermarkering af en stor kunstners 75-års dag.

Jeg så hende engang - på TV - kaste 1. baseball i årets turnering.
De overvejende mandlige tilskuere var ellevilde, så det publikum havde hun også i sin hule hånd.

Morten Balling

En mindre detalje: Billedet er fra 1977.

Tillykke til Dolly :)

David Zennaro

Jeg var til hendes sidste koncert her i København, og hun er virkelig en stor kunstner. Hendes stemme er ikke så stærk, som den var engang, og derfor har hun nu et kor til at bakke sig op på de lange høje toner. Men det gør ikke noget, for hun har bare den der tilstedeværelse på scnenen, som kun de virkelig store kunstnere har.
Jeg har i øvrigt spekuleret på, om man overhovedet ville kunne genkende hende på gaden, hvis hun gik ud uden makeup, paryk og det specielle tøj. Formodentlig ikke, og jeg er overbevist om, at det passer hende fint.
Jeg har altid elsket hende for både hendes musik men også fordi hun har brugt den til at tale om mange svære ting, fx. fattigdom og misogyni.

Alvin Jensen, Ritzaus Bureaueu, Gitte Loeyche, Anders Reinholdt, Rikke Nielsen, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen, Peter Høivang, Eva Schwanenflügel, Morten Balling og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Og sidst men ikke mindst - man må ikke glemme hendes to åbenlyse fortrin!

Tak for denne artikel og tillykke til Dolly. Og så i Information! Det er stort. Jeg har altid elsket det meste af hendes musik, mens mine venner mente jeg havde fået en hjerneblødning.