Baggrund
Læsetid: 6 min.

George Orwells ’Kammerat Napoleon’ var en brik i CIA’s propaganda under Den Kolde Krig

Ingen britiske forlag turde røre ’Kammerat Napoleon’ af frygt for at støde Sovjetunion under Anden Verdenskrig. Selv Informationsministeriet advarede mod at udgive bogen, der siden endte som en hyldet klassiker og en pudsig brik i CIA’s propagandavirke
Kultur
29. januar 2021
George Orwell var rasende over det britiske informationsministeriums advarsler mod at udgive hans bog ’Kammerat Napoleon’ af frygt for at fornærme Sovjetunionen, en vigtig allieret i Anden Verdenskrig.

George Orwell var rasende over det britiske informationsministeriums advarsler mod at udgive hans bog ’Kammerat Napoleon’ af frygt for at fornærme Sovjetunionen, en vigtig allieret i Anden Verdenskrig.

The Granger Collection

En forårsdag midt under Den Kolde Krig blev en stribe luftballoner sendt ind over Jerntæppet fra en militærbase i Vesttyskland. Missionen var betalt af CIA, og målet for ballonerne var Polen. Lasten skulle droppes over storbyerne, så flest mulige mennesker blev ramt.

Det var imidlertid ikke bomber, luftballonerne fløj med denne dag i 1955, men derimod bøger, nærmere bestemt George Orwells Kammerat Napoleon.

Planen var en del af den amerikanske efterretningstjeneste, CIA’s, forsøg på at bryde den censur, Sovjetunion havde lagt tungt ned over warzawapagtlandene. Kultur i næsten alle afskygninger blev brugt som propaganda, og i al hemmelighed støttede det amerikanske efterretningsvæsen tilblivelsen af tidsskrifter som blandt andet The Paris Review og diverse ideologiske pamfletter samt oversættelser af udvalgte romaner. De blev derefter smuglet eller fløjet ind over Jerntæppet og distribueret til den østeuropæiske befolkning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

En uforglemmelig bog.

uffe hellum, Morten Balling, Tonny Vorm og Palle Bendsen anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Det er en kuriøs detalje, at man så sent som i 1970’erne kunne se henvisninger til “1984” brugt som kritik af USA i den statslige sovjetiske presse - til trods for, at avisens læsere officielt ikke havde adgang til bogen, der var bortcensureret i Sovjetunionen (men selvfølgelig cirkulerede i piratudgaver).

CIA er ikke for viderekomne, men for børn på legestadiet.

Det var ikke muligt at behandle de indtastede oplysninger. Prøv venligst igen senere.