Bang genlæst
Læsetid: 13 min.

Herman Bang anno 2021 ville have været model, dj og digter og haft mange følgere på Instagram

Avisens mest skeptiske læser af Herman Bang har genlæst romanerne ’Tine’, ’Stuk’ og ’Ved Vejen’ og indrømmer, at hun fuldstændig havde glemt, hvilken vidunderlig og irriterende teenager Herman Bang var
»Jeg har fuldstændig glemt, hvilken vidunderlig og irriterende teenager Herman Bang er« skriver Bodil Skovgaard Nielsen.

»Jeg har fuldstændig glemt, hvilken vidunderlig og irriterende teenager Herman Bang er« skriver Bodil Skovgaard Nielsen.

Ukendt/Ritzau Scanpix

Kultur
8. januar 2021

Når man læser Herman Bang, en ellers fortærsket yndling fra danskundervisningen, sidder man altså og fniser. For der er virkelig mange karle, der går rundt og fremviser håndfulde af sæd. Der er klunker på gardinerne, underbukser hedder med et voldemortsk ord »de unævnelige«, og utallige kvinder siger ’ihhh’ og ’åååh’ af lidt mere end almindelig forbavselse.

Det er ikke den store digters skyld, at de fleste af os ikke længere er landbofolk, men opsat på at misforstå hans ellers korrekte beskrivelser af den sæd, man får nyt korn til at gro af.

Alligevel er der noget sigende i, at fortællingerne fra slutningen af 1800-tallet, hvor så meget kødeligt liv var ildeset, sprutter med sæd og sprøjt. En slags freudiansk hævn over undertrykkelsen af kønshormonerne, der nu vender tilbage fra det ubevidste.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Helene Thorup Hayes

Smuk anmeldelse. Jeg laeste selv Bang som teenager og elskede de udtryksfulde og foelsomme iagttagelser i hans romaner, som ikke skulle bruges til noget samfundsomvaeltende. Impressionistisk, ja netop. Mht til hans kvindebeskrivelser som du siger ofte bliver til klicheer, saa var han jo homoseksuel og havde maaske lidt foragt for disse usanselige og selvfornaegtende konkurrenter.

Christian Mondrup

Ja, Herman Bang har givet mig store læseoplevelser. Det gælder også dele af hans journalistik, udgivet i 5 bind af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab 2006. Men jeg vil så langt foretrække Bangs egen retskrivning, ligesom det for mig forringer oplevelsen at læse H. C. Andersen i moderniseret udgave.

Maia Aarskov, Ejvind Larsen, Flemming Olsen og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar

"Herman Bang anno 2021 ville have været model, dj og digter og haft mange følgere på Instagram"

I så fald ville Herman Bang ikke have været Herman Bang.

Ejvind Larsen, Helene Thorup Hayes, Nille Torsen og Sonja Rosdahl anbefalede denne kommentar