Baggrund
Læsetid: 8 min.

Hvilke coronakampagner er der brug for, og hvordan skal de laves? Vi har spurgt tre filminstruktører

I 40’erne og 50’erne lavede Sundhedsstyrelsen skræmmekampagner i epidemitider – i dag når de befolkningen med humor. Men burde fokus være et andet, og er et godt grin måden at påvirke danskernes adfærd på? Tre kreative filmfolk giver deres bud på, hvordan de ville gå til opgaven med at skabe en coronakampagne
Kultur
29. januar 2021
I 40’erne og 50’erne lavede Sundhedsstyrelsen skræmmekampagner i epidemitider – i dag når de befolkningen med humor. Men burde fokus være et andet, og er et godt grin måden at påvirke danskernes adfærd på? Tre kreative filmfolk giver deres bud på, hvordan de ville gå til opgaven med at skabe en coronakampagne

Jesse Jacob

Børn født med handicap på grund af morens ubehandlede kønssygdom, udskammende blikke mod folk, der ikke er vaccineret mod difteri og formanende stemmer, der advarer om farlige sygdomme og høj dødelighed. Man lagde ikke fingrene imellem i adfærdsregulerende oplysningskampagner for 75 år siden.

Men hvad bør man oplyse om i vor nuværende sundhedskrise og hvordan? Det giver filminstruktørerne Philip Einstein Lipski, Amalie Næsby Fick og Tone Ottilie deres bud på her.

Kampagne til de behovsstyrede teenagere: Hvem er den største baby?

Reklamemand og animationsfilminstruktør Philip Einstein Lipski har givet sig selv en nærmest umulig opgave. Adspurgt om han vil være med til at udtænke en hypotetisk kampagne, som han mener, der er brug for under corona, har han besluttet sig for at få teenagere til at tænke over deres adfærd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

"Ku' rona dræbe?
Ka' rona stadig dræbe?

Ja.

BRUG MUNDBIND I FØTEX!"

Anne-Marie Krogsbøll

Man burde genoptage de daglige pressemøder, hvor man kunne opdatere befolkningen med status og nyheder - og hvor man dagligt kunne minde om, at afstand, mundbind, sprit bliver ved med at være vigtige - og hvorfor de bliver ved med at være vigtige.

Men det er kun en god idé, hvis myndighederne faktisk er ærlige. Tom propaganda om, at "Vi har styr på det", når man ikke har styr på det, er værre end ingenting. Vi gider ikke nogen danske "komiske Ali'er".

Jeg syntes efterhånden, man må skamme sig over at være dansk eller EU-medlem.

Som det er nu bruger man alle midler, både juridiske og eksportforbud for at rage noget vaccine med, viser det sig, tvivlsom effekt til sig.

Der er faktisk 5-6 fattige lande i selve Europa, der endnu ikke har modtaget vaccine-doser. Simpelt hen af den simple grund, at de ikke kan betale de skyhøje priser, som de mere velhavende lande presser priserne op på.

Og desuden er der rasten af den mere fattige verden, som må lade sine borgere dø på grund af enormt pres på producenterne fra de rige lande.

- Er det virkelig den moralske holdning, vi i de rige EU gerne vil eksportere til den fattigere del af verden?
- Og tror man virkelig, at vi, indenfor det næsten befæstede fort Europa kan opretholde en acceptabel og sorgfri covid-19-fri levevis, medens andre omkring os kæmper for livet?

Var det ikke meget bedre, i første omgang at fordele de vaccinedoser over hele verden efter målgruppers behov? - Ældre og risikogrupper først, og derefter andre i en turordning, der både kan forklares og forsvares.