Baggrund
Læsetid: 8 min.

Katolske gespenster, invasionslitteratur og dys-EU-topia: Her er fem britiske værker med Brexit-tendens

Juleaftensdag landede omsider en Brexit-aftale. Men hvorfor skulle det komme så vidt? Med hjælp fra en forsker i britisk kulturhistorie giver vi dig her fem nedslag i britisk kultur, der kan hjælpe til at forstå briternes syn på kontinentet
Juleaftensdag landede omsider en Brexit-aftale. Men hvorfor skulle det komme så vidt? Med hjælp fra en forsker i britisk kulturhistorie giver vi dig her fem nedslag i britisk kultur, der kan hjælpe til at forstå briternes syn på kontinentet

Dalva Skov

Kultur
8. januar 2021

»Tåge i kanalen – kontinentet afskåret«. Sådan lød en almindelig vejrudsigt efter sigende i 1930’ernes Storbritannien, og det stod efter sigende sågar i en overskrift i The Times den 22. oktober 1957.

Udtrykket er siden blevet fremhævet igen og igen som et koncentrat af briternes syn på det kontinentale Europa. Et verdenssyn, hvor resten af Europa er reduceret til simple forstæder til verdens navle: De Britiske Øer. 

Der er bare lige det, at det er løgn. The Times bragte ikke den overskrift i 1957, og kilderne til vejrmeldingerne er i bedste fald usikre. Alligevel bruges udtrykket fortsat heftigt. Senest med Brexit, hvor fire år med slidsomme forhandlinger er resulteret i en aftale i 11. time. Og udtrykkets fortsatte popularitet er ikke uden grund. Det peger nemlig på en særlig britisk ømentalitet og en tendens til at udråbe kontinentet til briternes store fælles fjende, siger Robert William Rix.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her