Kommentar
Læsetid: 2 min.

Kulturens krise er dyb. Ud over finansiel overlevelse handler den om at genvinde publikum

Omsætningen i den kulturelle og kreative sektor faldt sidste år med næsten en tredjedel i Europa, og branchen står over for et publikum, der de næste mange år vil være påvirket af pandemien. Det er værd at huske, når de økonomiske hjælpepakker uddeles, skriver kulturjournalist Rasmus Elmelund i denne kommentar
I år kan vi forhåbentlig komme til koncerter igen. Men tør vi?

I år kan vi forhåbentlig komme til koncerter igen. Men tør vi?

Ulrik Hasemann

Kultur
29. januar 2021

Vi har hørt meget om pandemiens konsekvenser for kulturlivet. Alle de prekære kunstnere og freelanceansatte kulturarbejdere, der kæmper for at få tilværelsen til at nå sammen. Job, der aflyses med kort varsel, og telefoner, der pludselig ikke ringer længere. I forvejen fattige spillemænd eksperimenterer med virtuelle koncerter og sælger instrumenter.

Anderledes velpolstrede popstjerner aflyser turneer, og nogle lægger arbejdslivet om: En af landets bedst indtjenende livekunstnere, dj’en Martin Jensen, har sagt ja til at være X Factor-dommer for at redde sin økonomi »bare en lille bitte smule i 2020«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ak ja, som kunstner må man vel bare tænke: man sku ha været minkavler...

Lisbet Møller og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Rasmus Elmelund

Du er kulturjournalist og har skrevet for Information siden 2011. Alligevel skriver du at "Kulturens krise er dyb". Det du mener er at kulturlivets krise er dyb. Kultur er ikke det samme som kulturliv, og forskellen er væsentlig.

Kultur er defineret som den adfærd vi viderefører fra en generation til den næste, som ikke er genetisk betinget. Når Inger Støjberg i dag udtaler at "Venstres ledelse med Jakob Ellemann i spidsen er i høj fart på vej væk fra de værdier, som jeg altid har kæmpet for" så kunne hun ligeså godt sige at "Venstres ledelse med Jakob Ellemann i spidsen er i høj fart på vej væk fra den kultur, som jeg altid har kæmpet for". Det er nok heller ikke tilfældigt at Pia Kjærsgaards vådeste drøm i en periode var at blive kulturminister.

Kulturliv derimod kan oversættes til kunst, primært den samtidige. Når man læser mange aviserss kultursektion, i særdeleshed Informations, så kunne man forledes til at tro at kultur er det samme som kunst, men det er det ikke.

I år kører Information en oplysende artikelserie om naturvidenskaben, og for nylig beskæftigede en serie artikler sig med begrebet økonomi. Måske skulle man overveje at lave en tilsvarende serie artikler om begrebet kultur?