Feature
Læsetid: 11 min.

Mysteriet om verdens dyreste maleri: Betalte den saudiske kronprins 2,9 milliarder for en kopi?

Den engelske borgerkrig, en russisk multimilliardær og betydningen af den tredje tommelfinger. Det hører alt sammen med til historien om verdens dyreste maleri, ’Salvator Mundi’, solgt for 2,9 milliarder kroner og malet af Leonardo da Vinci. Eller vent, måske er det faktisk alligevel ikke ham, der har malet det
Til venstre: Verdens dyreste maleri, ’Salvator Mundi’ – verdens frelser. Et lille maleri, blot 66 gange 45 centimeter, men med en rig historie: Bestilt af Louis XII omkring år 1500, genopdaget på en obskur auktion i New Orleans i 2005 og nu formentlig i hænderne på den saudiarabiske kronprins Mohammad bin Salman.

Til højre: Maleriet efter en indledende rensning har fjernet det værste af tidligere reparationer og overmalinger. Da maleriet dukkede op i 2005, var rammen så ormstukket, at maleriet under reparationen af træpanelerne simpelthen faldt fra i hinanden i syv dele.

Til venstre: Verdens dyreste maleri, ’Salvator Mundi’ – verdens frelser. Et lille maleri, blot 66 gange 45 centimeter, men med en rig historie: Bestilt af Louis XII omkring år 1500, genopdaget på en obskur auktion i New Orleans i 2005 og nu formentlig i hænderne på den saudiarabiske kronprins Mohammad bin Salman.

Til højre: Maleriet efter en indledende rensning har fjernet det værste af tidligere reparationer og overmalinger. Da maleriet dukkede op i 2005, var rammen så ormstukket, at maleriet under reparationen af træpanelerne simpelthen faldt fra i hinanden i syv dele.

Wikimedia Commons

Kultur
15. januar 2021

Historien om Salvator Mundi er enten historien om to heldige kunsthandlere, der fuldstændig sensationelt opdager en ægte Leonardo da Vinci på en obskur auktion i New Orleans, Louisiana.

Eller også er det historien om en kunstverden, der sætter profit over alt andet, om en russisk milliardær og agenten, der snød ham, og om skænderierne blandt en lang række eksperter fra de største universiteter og kunstmuseer i verden. For er der overhovedet tale om en ægte Leonardo?

Dén historie er indtil videre (muligvis) endt på en morderisk saudiarabisk kronprins’ superyacht i Det Røde Hav, og den rammer næste år Broadway som Salvator Mundi! The Musical.

Men uanset hvilken historie, der er rigtig, så giver det mening at begynde tilbage i 2005, hvor kunsthandleren Alexander Parish sad og studerede et par billeder i frimærkestørrelse af et maleri i onlinekataloget til en auktion, der skulle finde sted den 9.-10. april det år hos The Charles Gallery i New Orleans.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Hvor god havde historien været hvis billedet havde hængt i Sorø, evt. i nærheden af en ikon med samme motiv? Tja, jeg er jo bare en Ane fra Kæret...

Claus Nielsen, Christian Mondrup og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Den saudiske kronprins er nok bedøvende ligeglad - sålænge statussymbolet gør indtryk på de andre fyrster i regionen.

/O

Bent Nørgaard, Claus Nielsen, Christian Mondrup og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Jeg sælger midt aflagte tøj for 2.900.000.000 kr., hvis nogen skulle være interesseret. Det fungere nogenlunde endnu - Virkeligheds fjernt og ligegyldigt. Samt et sikkert tegn på, at de rigeste har alt for meget.