Essay
Læsetid: 13 min.

Niels Barfoed: Mit livs befrielser

For mig er der kun én til marven gående befrielse, nemlig den 4. maj 1945. Siden hen har der været en hel række nedslag af forgæves befrielsesforsøg, lige indtil systemskiftet i Østeuropa i 1989. En befrielse lader imidlertid vente på sig eller svigtes af EU, og det er hviderusserne, der åbenbart som de eneste ikke skal smage friheden trods et lovende efterår. Niels Barfoed ser tilbage på sit livs største skift
Den absolutte frontfigur i den hviderussiske revolution, lærerinden Svetlana Tikhanovskaya, smiler ikke så sejrsikkert i dag. Fra sit eksil i Litauen fortsætter hun den seje kamp for sammen med millioner af landsmænd at gøre en – fredelig – ende på Europas sidste diktatur.

Den absolutte frontfigur i den hviderussiske revolution, lærerinden Svetlana Tikhanovskaya, smiler ikke så sejrsikkert i dag. Fra sit eksil i Litauen fortsætter hun den seje kamp for sammen med millioner af landsmænd at gøre en – fredelig – ende på Europas sidste diktatur.

HANNIBAL HANSCHKE

Kultur
29. januar 2021

Forleden, da jeg så småt var kommet mig over billederne fra de dystre tumulter i den amerikanske kongres, kom jeg til at tænke på, hvornår jeg egentlig har oplevet en stor positiv politisk henrykkelse, en ren, uforlignelig glæde over en skelsættende begivenhed, hvor verden forandres gennemgribende, hvor nat bliver til dag, ulykke til håb, og smilet næsten ikke kan være i ansigtet eller tårerne blive i øjnene. Altså det modsatte af det anslag af hærgende ’domestic terror’, der førte til enden på den trumpske komedie i Amerika – eller rettere tragedie. Og også det modsatte af en i princippet glædelig præsidentindsættelse, men afholdt under så deprimerende omstændigheder.

I mit baghoved dukkede glade glimt fra de hviderussiske gader op. Her i efteråret demonstrerede hver søndag op til 200.000 fredelige borgere i Minsk, som troede/håbede på, at timen var nær, hvor de slap for deres fastgroede diktator, Alexander Lukasjenko (kaldet ’Monsteret’), og hans evige valgsvindlerier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her