Litteraturpris
Læsetid: 17 min.

Her er de otte nominerede værker til Montanas Litteraturpris 2020

Vi kunne i år uden problemer have nomineret 30 værker til prisen, men har været nødsaget til at holde det på otte. Læs, og kom med, når litteraturen fejres, og årets prismodtager findes ved en prisceremoni i Den Sorte Diamant den 3. marts
De nominerede til Montanas Litteraturpris 2020.

De nominerede til Montanas Litteraturpris 2020.

Emilie Lærke Henriksen/grafik: Katrine Bælum

Kultur
15. januar 2021

Mens coronavinteren synes udvejsløs i den grå nuance, så er der anderledes lys og grund til optimisme, når det gælder den nye danske litteratur. Det har i årsstatus og i forfatteressays hen over nytår om årets bedste bøger allerede været slået fast, at 2020 litterært set var et helt særligt år. Nu har også otte af avisens kritikere talt og hver især peget på ét værk fra 2020, og de otte værker er de nominerede til Montanas Litteraturpris 2020 på 100.000 kroner.

Vi kunne i år uden problemer have nomineret 30 værker til prisen, men har været nødsaget til at holde det på otte. Montanas Litteraturpris honorerer ikke nødvendigvis årets bedste bøger eller de mest populære, men dem som formmæssigt er mest fornyende og lader os se på virkeligheden med nye øjne og lader os forstå og erkende nye sammenhænge.

Til trods for forandringer er det stadig det samme priskriterium, der gælder, nemlig som det har heddet helt fra prisens grundlæggelse i 2006, hvor den gik til Mette Moestrups digtsamling kingsize, at prisen gives til et aktuelt dansk værk, som »er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Barbara Christina Christensen

Hvor er Mathilde Walther Clark på listen over de nominerede?
Essaysamlingen Huset uden Ende er efter min mening værdig til en sådan nominering!

Irene Clausens

Jeg er helt vild med Pernille Ipsens “Et åbent øjeblik”, den bedste bog nogensinde om rødstrømpebevægelsen. Den blir så nærværende fordi historien bygges op omkring syv konkrete kvinder og deres udvikling. Og så er den så godt skrevet og så solidarisk med historiens kvinder. Min absolutte favorit!

Irene Clausens

Jeg er helt vild med Pernille Ipsens “Et åbent øjeblik”, den bedste bog nogensinde om rødstrømpebevægelsen. Den blir så nærværende fordi historien bygges op omkring syv konkrete kvinder og deres udvikling. Og så er den så godt skrevet og så solidarisk med historiens kvinder. Min absolutte favorit!