Højskolesangbogen
Læsetid: 7 min.

Ramadansang i Højskolesangbogen har ført til hadbeskeder og trusler i postkassen

Efter udvalget bag den 19. udgave af Højskolesangbogen blandt 601 sange fravalgte en populær Shu-bi-dua-sang og tilvalgte en sang om ramadan, har nogle medlemmer modtaget trusler og stærkt krænkende henvendelser. »Det har været voldsomt at opleve, hvor meget vrede der er derude,« siger medlem Dy Plambeck. Dansk PEN og professor kalder det »helt uacceptabelt«
DR-vært Mathias Hammer har modtaget trusler, efter han var med til at optage en sang om ramadan i Højskolesangbogen. Det har han det »overraskende afslappet« med: »Jo flere mennesker jeg møder face to face, og jo mere jeg er ude for at demonstrere sangbogen, jo mere overbevist bliver jeg om, at vi har lavet en virkelig, virkelig god sangbog, der inkluderer alle.«

DR-vært Mathias Hammer har modtaget trusler, efter han var med til at optage en sang om ramadan i Højskolesangbogen. Det har han det »overraskende afslappet« med: »Jo flere mennesker jeg møder face to face, og jo mere jeg er ude for at demonstrere sangbogen, jo mere overbevist bliver jeg om, at vi har lavet en virkelig, virkelig god sangbog, der inkluderer alle.«

Emilie Lærke Henriksen

Kultur
9. januar 2021

Nogle uger før jul lå der et håndskrevet brev i DR-vært Mathias Hammers postkasse. »Far, du har fået post,« råbte hans små børn, som havde fundet kuverten. De åbnede det – det var et fødselsdagskort med Dannebrog på – og begyndte at læse højt.

»Perkersang i Højskolesangbogen – forræderi,« lød første linje, og med det samme vidste Hammer, hvad henvendelsen drejede sig om. Brevet fortsatte:

»Perker i Danmark – forræderi. Politikerne har i tidernes morgen solgt Danmark til perkerne – forræderi. Du griner over hele din ADHD-femøre – stop med det. Det er forfærdelige tider, vi går i møde med islam som vores fjende.«

Det var underskrevet »Den meget vrede«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

René Arestrup

Ja, ja, det meste af Danmark er kloakeret. Og en gang imellem afgiver kloakken en bøvs.

Kim Øverup, Lillian Larsen, Per Klüver, David Zennaro, Signe Hansen, Viggo Okholm, Niels-Simon Larsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er ret "sjovt" folk som Pia Kjærsgaard osv. var meget fremme i skoene om, at muslimer måtte tåle hån og spot og så mener de samme personer ikke, at en ret ligegyldig Shu-bi-dua-sang må tages ud til fordel for en sang om en af landets største minoriteters hverdag i Ramadanen og medlemmerne bør smides ud af Højskoleudsvalget. Skal det virkeligt være det danske frisind????

Hvorfor ikke takke Højskolesangsbogudvalget for et stort arbejde. Det må jo være væsentligt , når så mange har meninger og hvilken sange, der bør være i denne sangbog.

Elisabeth Andersen, Jesper Sano Højdal, Gitte Loeyche, Werner Gass, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Ib Gram-Jensen, Ole Svendsen, ingemaje lange, Per Klüver, Peter Mikkelsen, Christian Mondrup, Troels Ken Pedersen, David Zennaro, Mogens Holme, Ete Forchhammer , Christel Gruner-Olesen, Viggo Okholm, Hans Larsen, Gert Romme og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Man kan også spørge, hvorfor højskolen skal være en kristen skole med en masse kristeligt orienterede sange? Den burde vel være et sted, hvor alle kunne komme og gennemløbe en personlig udvikling uden at skulle udfylde en form med en bestemt religion. Ydermere stiller fremtiden krav om en livsanskuelse, der tager stilling ud fra noget helt andet end ‘åbenbaringer’. Både kristendommen og islam er åbenbaringsreligioner. Tænk hvis kristne og muslimer kunne mødes og diskutere andet end deres fordomme, så kunne vi nok få et bedre samfund.

Jesper Sano Højdal, Gitte Loeyche, Werner Gass, Inge Lehmann, Per Christiansen, Lillian Larsen, Ole Svendsen, ingemaje lange, Peter Mikkelsen, Tino Rozzo, Carsten Munk, David Zennaro, Birte Pedersen, Ruth Sørensen, Jonna Jensen, Gert Romme, Christel Gruner-Olesen, Viggo Okholm, Asiya Andersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Erkend dog at danskere med muslimsk oa. baggrund eller mennesker som har levet her hele livet. Har lige så stor ret til at være her som etnisk danskere. Kan man ikke acceptere det kan man jo selv rejse.

Elisabeth Andersen, Søren Peter Langkjær Bojsen, Gitte Loeyche, Werner Gass, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Ib Gram-Jensen, Ole Svendsen, Lone Hansen, Per Klüver, Peter Mikkelsen, Birte Pedersen, Gert Romme, Asiya Andersen, Herdis Weins og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Asiya Andersen

At en muslim har fået en sang optaget i højskolesangbogen, er da vaskeægte god integration. D

Elisabeth Andersen, Søren Peter Langkjær Bojsen, Gitte Loeyche, Werner Gass, Inge Lehmann, Per Christiansen, Lillian Larsen, Freddie Vindberg, Ib Gram-Jensen, Steffen Gliese, Jon Mangerel, Ole Svendsen, ingemaje lange, Lone Hansen, Per Klüver, David Zennaro, Birte Pedersen, Gert Romme, Herdis Weins, Lisbeth Glud og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Der er omkring fire procent muslimer i Danmark, og det er ikke arabisk, tyrkisk, albansk, somalisk eller afghansk der har fortrængt danske ord, der er ikke kulturimport fra disse og andre muslimske lande der er skyld i at vi i dag fejrer flere "højtider" fra et andet land, som vi ikke fejrede dengang jeg blev født i start-80'erne. Der er ikke arabiske, tyrkiske, afghanske eller albanske film, tv serier, eller musik der er den populære fremmedkulturelle påvirkning i Danmark.

Og så er det vel for pokker stadig en fysisk sangbog, er det ikke? Det skulle altså være muligt at bladre videre i sangbogen. Højskolesangbogen er ikke ligesom at være tvunget til at se de der reklamer på YouTube, der ikke kan "skippes"...

Elisabeth Andersen, Claus Nielsen, Søren Peter Langkjær Bojsen, Werner Gass, Inge Lehmann, Per Christiansen, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Carsten Munk, Ole Svendsen, Lone Hansen, Per Klüver, Hannibal Knudsen, Troels Ken Pedersen, David Zennaro, Brian W. Andersen, Ete Forchhammer , René Arestrup, Jan Bisp Zarghami, Herdis Weins, Søren Dahl og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar

Det er utroligt barnligt og latterligt om noget, der egentlig blot er en samling organiserede bogstaver på nogle forholdsvis små trykte bogsider. .

Man kan i hvert fald konstatere, at disse at disse ganske lavt fungerende og dybt formørkede kulturmodstandere er så primitive, at de kun har trusler som deres eneste kommunikationsmiddel.

Er de virkelig så primitive, at de ikke ved, hvad Højskolesangbogen er, og hvad den står for?

Egentlig er højskolesangbogen jo tænk som en fælles sangbog til brug for folkelig fællessang. Og skal den være folkelig, er det vel svært at udelukke nogen folkegruppe. Men hvis dette er kulturmodstandernes formål, hvorfor nøjes de så ikke med bare at udelukke sig selv.

Og så melder spørgsmålet sig også: - Hvad berettiger egentlig disse kultur-formørkere til at tro, at de har ejendomsretten til en sangbog. - De behøver jo slet ikke at købe den, de kan jo spare disse 210 DKK, og købe en helt anden bog, - eller skrive en selv..

Jesper Sano Højdal, Werner Gass, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Ole Svendsen, Lone Hansen, Hannibal Knudsen, Asiya Andersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Helt fint med en Ramadan-sang i højskolesangbogen (kan ikke huske eg nogensinde har kigget i den).
Barnligt at at reagere truende og hadsk på dette.
Men sørg nu for at andre immigrationsgrupper ligeledes bliver tilbudt en plads i bogen og i samfundet som sådan.

Werner Gass, Lillian Larsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Carsten Hansen, ingen bli’r vist tilbudt plads i Højskolesangbogen. Men du kan da opfordre dem der mangler at være med i HS, til at skrive nogle sange så de kan komme med i opløbet næste gang.
Er det iøvrigt ikke kendetegnende for mange islamforskrækkede og desuden hadefulde personer, at deres viden om islam er begrænset? Jo mindre viden, des mere fobi...? Men ingen anledning til at lufte fobien må gå til spilde...

Elisabeth Andersen, Werner Gass, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Ole Svendsen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Ete Forchhammer

Jeg har gjort min stilling ganske til en Ramadansang; Det er helt OK, naturligvis..
Men synes man skal gå videre og tage kontakt til forskellige grupperinger og direkte spørge om de vil være med.
Vi er nogle der mener at alle immigrationsgrupper skal have opmærksomhed, mens andre udelukkende fokuserer på muslimer. Når det sker kan det opfattes som bukken og skraben for 1 bestemt grupperingen.
I Odense kommune fik man, for nogle år siden en fremragende ide med at holde en kulturfest. Alle byens forskellige grupperinger blev inviteret og opfordret til at deltage med optræden og boder med hjemlige retter, varer osv.
Man blev enige om at første gang skulle det holdes i forbindelse med ramadanens afslutning.
En kæmpesucces med mange forskellige deltagende, på byens rådhus og rådhusplads.
Næste år blev det så sørme besluttet at festen igen skulle afholdes i forbindelse med Ramadanens afslutning. 3. år blev, så vidt jeg husker aflyst, da der udelukkende var muslimske organisationer der meldte sig (Blev måske gennemført kun med muslimer).
Sådan jager man andre væk og signalerer at de rent faktisk er uinteressante. Og sådan giver man folk som ovenstående Morten Holgersen ammunition.

Inge Lehmann, Thora Hvidtfeldt Rasmussen og Morten Holgersen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Der er ikke tale om en lille inderkreds. Der er tale om et borgerligt Danmark som i årtier har udvist foragt, 146 stramninger, en Paludan, Vermund og Støjberg. En Lars Lykke som smilende har kigget den anden vej når Støjberg bestilte kage.

Det er på tide at man kalder en skovl for en skovl. Er du borgerlig, i den retning, at du har stemt på et parti som ødelægger sammenholdet, så ér du racist, du ér en islamofob. Du er et dårligt menneske, fordi du konspirerer mod andre mennekser, racer og nationaliteter.

Det er ikke kun en lille gruppe, når det forholder sig således i det borgerlige Danmark.

Elisabeth Andersen, Inge Lehmann, Ole Svendsen, ingemaje lange, Gert Romme, Per Klüver og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

@ Anders H. Du glemte Sosser som har overtaget DF politk på området.

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Ole Svendsen, Gert Romme og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Her er personerne der godkender nye sange.

https://www.hojskolesangbogen.dk/om-sangbogen/historie-om-bogen/19-udgav...

Mon ingen af dem stemmer på de borgerlige partier ?. Jeg har svært ved at tro på at udvalget ikke er bredt sammensat på flere parametre.

Der er reelt ikke den store forskel på Morten Holgersen og Anders Hüttel hvad angår ekstremistiske og generaliserende udtalelser..
Der er mange folk derude hvor deres horisont sidder alt for tæt på deres glorie.

Anders Sørensen

Det er en god sang. Den lyder endda højskoleagtig i den forstand, at den ikke ligefrem provokerer melodisk eller musikalsk. Det er simpelthen en "god sang".

Og at èn fucking tekst ud af 650 handler om ramadan eller andet muslimskorienteret, det kan vel dårligt hidse andre end de mest fremmedfjendske op. Eller (med større rimelighed) dem, der synes, at der burde være flere sange af slagsen, således at Højskolesangbogen i højere grad blev repræsentant for det faktiske liv.

Jan Larsen, Inge Lehmann, Steffen Gliese og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Ja tak til en højskolesangbog der repræsenterer hele det danske folk.
Selvfølgelig skal det ikke være noget misk-mask og selvfølgelig bør det være i en ordentlig tone.
Vil man inkludere andre foreninger med rod i andre kulturer af alskens slags, så spørg dem dog !
Det er bare at google "Foreninger i Danmark". Giv dem dog den hånd.

@ Morten Holgersen,

Altså Morten Holgersen, har du virkelig ingen reelle argumenter for at lægge "muslimer, kvinder, homoer og jøder", for had. - Som du ser, så citere jeg dine udtalelser.

Fordi en person har foretaget sig noget, der formentlig er strafbart efter danske love, er det da lidt primitivt at mene, at alle andre også udfører strafbare handlinger.
- Eller mener du noget andet, end det du direkte giver udtryk for? For det er jo den helt enkle definition på en racist.

Jeg har tidligere spurgt dig, om du personligt kender nogle islamister der myrder, eller om du kender nogle "homoer og jøder", som du også omtaler?

Jeg tror det faktisk ikke. Men jeg bor i et område, hvor omkring 30% er muslimer, 50% er kvinder, 6-8% er sionister og antallet af "homoer" kender jeg ikke. Og jeg kan forsikre dig for, at det er ganske almindelige mennesker som jeg og de fleste andre. Og jeg vil hellere have disse menneskers nærhed, end et forstokket racist, der slår alle over en kam.

Og egentlig, Morten Holgersen, så forstår jeg slet ikke, at du med din indstilling til sange, overhovedet køber højskolesangbogen. Du kan da spare disse 210 DKK, og så har du jo ikke noget at ærgrer dig over.

Elisabeth Andersen, Inge Lehmann og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Asiya Andersen

Carsten Hansen
Jeg mener ikke Isam B, som er skaberen bag "Ramadan i København " har noget at gøre med mordforsøg på Paludan.

Asiya Andersen

Undskyld Carsten Hansen, tror jeg var lidt for hurtig og misforstod din intention.

Carsten Hansen

Asiya Andersen.

Alt i orden.

Det hænder dog ind i mellem, at vi der står inde omkring midten og forfægter synspunkter der hører sig til inde omkring midten, bliver tillagt holdninger der svarer til det diametralt modsatte af de holdninger den der reagerer har.
Derfor engagerer jeg mig sjældent med debattører som herværende Morten Holgersen og Anders Hüttel.

Henning Lauridsen

Kære Mathias Hammer. I 9. klasse på VUC tilkendegav 67 % af deltagerne forleden, at det var en helt rigtig handling at skære halsen over på den franske lærer i efteråret. Islamisterne må for mig gerne bo andre steder end i mit fædreland DK. Godt Nytår 2021 uden fanatiske islamere.

Der er intet galt med indholdet i sangen. Problemet er, at den mangler de helt grundlæggende musikalske- og tekstlige kvaliteter, man med rette kan forvente af sange der lukkes ind i skatkammeret.

Mit bud er, at postyret skyldes en begrundet mistanke om, at sangen har fået positiv særbehandling, fordi den har indvandrebaggrund. Den mistanke kan jeg godt leve med, fordi jeg tænker at målet her helliger midlet. Der er bare mange, der ikke tænker sådan, og man har derfor slet ikke nået målet. Måske tvært imod?