Baggrund
Læsetid: 11 min.

Alt den skønneste og mest uforglemmelige lyrik og prosa fra 2020

Både den formmæssigt avancerede prosa og den bedste, mest nysgerrigt åbne poesi bød i 2020 på uovertrufne læseoplevelser
Både den formmæssigt avancerede prosa og den bedste, mest nysgerrigt åbne poesi bød i 2020 på uovertrufne læseoplevelser

Jesse Jacob

Kultur
8. januar 2021

Mange har samstemmende udråbt smitteåret 2020 til et overordentlig flot år for ny dansk litteratur. Begejstringen har dog især samlet sig om en halv snes romaner, alle omtalt i vor oversigt i tillægget Vinterbøger den 4. december.

Men det mest bemærkelsesværdige er måske, at der samtidig udkom langt mere end en håndfuld fremragende digtsamlinger, og at den avancerede prosa – og herved forstås den, hvori der eksperimenteres med formen, den, der tør bryde genregrænserne op, den, der satser maksimalt på litteratur som middel til overraskelse, til erkendelsesmæssig forundring – kom til at stå så stærkt.

Vi taler her ikke om så forskrækkelig mange enkelttitler, men de fire, der skal fremhæves, hævdede sig som bud på en litteratur, som kan rumme snart sagt alt, og som er fri i sin form og ligeglad med alskens forhåndsforventninger og æstetiske konventioner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her