Kommentar
Læsetid: 3 min.

Tak til Bernie Sanders for at give anledning til et verdensomspændende lettelsens fnis

Pludselig var der Bernie Sanders-memes ud over hele internettet. Hans korslagte arme og store uldne vanter blev photoshoppet ind i snart sagt alle billeder, og hver gang var det sjovt. På dette lidt anspændte punkt i verdenshistorien var det en skeptisk gammel mand, der leverede den rette komiske forløsning
Billedet af Bernie Sanders, der sidder på sin klapstol til præsidentindsættelsesceremonien med korslagte arme og ben, iført praktisk vinterjakke og strikluffer, mundbind og en tilsyneladende uimponeret indstilling til situationen, dukker hele tiden op i nye versioner på de sociale medier.

Billedet af Bernie Sanders, der sidder på sin klapstol til præsidentindsættelsesceremonien med korslagte arme og ben, iført praktisk vinterjakke og strikluffer, mundbind og en tilsyneladende uimponeret indstilling til situationen, dukker hele tiden op i nye versioner på de sociale medier.

Brendan Smialowski

Kultur
23. januar 2021

En lavine af Bernie Sanders-memes – altså et billede, der deles på nettet med forskellige vittige billedtekster – har siden onsdag aften rullet ud over internettet. Billedet af senatoren fra Vermont, der sidder på sin klapstol til præsidentindsættelsesceremonien med korslagte arme og ben, iført praktisk vinterjakke og strikluffer, mundbind og en tilsyneladende uimponeret indstilling til situationen, dukker hele tiden op i nye versioner.

Nye sjove billedtekster antyder blandt andet, at den forhenværende præsidentkandidat anså den ellers så højtidelige ceremoni som bare ét af dagens gøremål. Og Bernie Sanders siddende på en klapstol med det, man vist kalder et lukket kropssprog, photoshoppes også ind i alle mulige kendte og ukendte billeder.

Man kan således efterhånden se ham sidde alle steder: lige fra den bænk, hvor Forrest Gump i Tom Hanks skikkelse sidder og kloger sig om, at livet er som en æske chokolade, fordi man aldrig ved, hvad man får, til den serbiske kunstner Marina Abramovic’ berømte performance The Artist is Present, der gik ud på, at hun sad og stirrede et menneske i øjnene ad gangen i en stor sal på kunstmuseet MoMA uden ellers at interagere.

 

Tak Lucia, Fahad, Lene og Eva

Posted by Julie Top-Nørgaard on Wednesday, January 20, 2021

Nogen har taget det nyklassiske billede af en Trump-støtte, der kommer slæbende med en stjålet talerstol inde i den amerikanske kongresbygning, og byttet talerstolen ud med siddende Bernie, mens andre har moret sig med at lave en hurtig hjemmeside, der placerer Bernie-figuren hvor som helst på Google Street View.

Snart er det kikset, men nu er det skønt

Det er alt sammen udtryk for et utrolig fjollet selvsving, en lalleglad spøg, der sikkert lige om lidt vil virke udtjent og dermed kikset. Men lad os ikke glemme, hvor vidunderligt og tiltrængt Bernie Sanders-memet har været, så længe det varede.

Ikke et ondt eller latterliggørende ord om folk, der klæder sig uformelt og praktisk til pompøse, alvorstunge fejringer af magtoverdragelse. Lavinen af Bernie-memes er en kollektiv jubel over et ekstraordinært nuttet normbrud.

Kontrasten til al højtideligheden og det præg af militæreksercits, der kendetegnede ceremonien, gør siddende Bernie til den perfekte komiske forløsning på den anspændte situation, som det er at være alvorligt bekymret for, om en folkevalgt præsident kan få lov faktisk at indtage præsidentembedet.

Det var også på baggrund af den bekymring, at indsættelsesceremonien var bevægende, men på et tidspunkt har man fået andægtighed nok. Især når optøjerne ikke blev til noget (i denne omgang). Og så har man brug for at fnise.

Jeg tror, at Bernie-memets vilde popularitet skal forstås som et verdensomspændende lettelsens fnis. Det er ikke, fordi det har skortet på magtfulde mennesker at grine og gøre nar ad de sidste år. Det plejer bare at være en anden slags latter, der lægges op til, når der er blevet lavet memes med Donald Trump, der dumstolt fremviser en bibel, eller med Mike Pence, der har en flue siddende på sit sølvgrå hår (sidstnævnte meme findes i øvrigt i en nyfortolkning, hvor fluen er erstattet af en lille bitte siddende Bernie Sanders).

Den latter er en galgenhumoristisk, forfærdet en, som er velegnet til at parere grundangst med, mens fnisene over ugens Bernie-memes kommer fra et anderledes lettet sted. En skribent på det jødisk-amerikanske netmedie Alma beskriver ligefrem fryden ved dem som katarsisk i en tid, hvor antisemitismen truer. 

For andre kunne billedet af Bernie bruges til at udtrykke en vis sund skepsis over for den pompøse (og ret optimistiske) forsoningsgestus, som onsdagens indsættelsesceremoni var. I en udgave af memet lyder billedteksten: »Når Joe Biden beder mig forsone mig med fascister.« Det er ikke entusiasme, der stråler ud af billedet.

Bernie Sanders selv tager den virale spøg lige så afslappet, som havde det været en præsidentindsættelsesceremoni. I et interview med talkshowværten Seth Meyers forklarer senatoren, at han bare sad der og prøvede at holde sig varm og være opmærksom på, hvad der foregik. Nok de to vigtigste prioriteter, man kan have sådan en råkold dag i verdenshistorien.

Et lettelsens suk kunne ikke gøre det. Det, der var brug for i situationen, var et superfjollet verdensomspændende fniseflip, og vi er heldige, at Bernie Sanders med sin nedtonede påklædning og afslappede kropsholdning gav os anledning til sådan et.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Det er jeg slet ikke enig i, han er hverken komisk eller andet. Han sidder på en elendig plaststol, lang tid, og det er så træls for ens ryg f. eks, hvis man har bare lidt gener der, hvad hans alder godt han bibringe. Han er en dygtig venstreorienteret politiker, og hans vanter er lavet af bæredygtigt materiale, hans frakke i dyrt materiale også, tag ikke fejl her. Han havde nok forventet en ministerpost, det fik han ikke, men der skal nok komme noget til ham også. Jeg er ikke fan af ham, men har stor respekt.

erik pedersen, Jan Andersen, søren ploug, Birte Pedersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Jeg er fan af Bernie, fordi han står for det absolut modsatte synspunkt end Trump, hans medløbere og rygklappere! Og så undres man over Adolfs ditto i 30'erne? Bare en gentagelse af tidligere tiders hykleri og der kommer mere bagklogskab, bare vent og se!

uffe hellum, Elise Berg, Jan Fritsbøger, Jeanette Dahl, Svend Erik Sokkelund, Marianne Stockmarr, jens christian jacobsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, søren ploug, Torben K L Jensen, Katja Bramgaard, Birte Pedersen, David Breuer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, Bernie liver altid op med sin uimponerethed over alverdens pomp og pragt ;-)
Min favorit er det billede, hvor han erstatter den ellers så famøse flue i Mike Pences' hår..
Ubetaleligt.

Der har nu også været brug for memes med Trump, for ligesom at få afløb for vreden.

Særlig et meme har jeg som favorit.
Det blev lavet lige efter han havde tabt valget 3. November.

Man ser en scene fra filmen "Gøgereden", hvor Trump sidder iført spændetrøje ved siden af den uforbederlige McMurphy:
"You still think you're the president, don't you..", lyder billedteksten fra McMurphy, der ser overbærende på Trump.

Og jo mere tiden gik, og jo flere desperate manøvrer Trump forsøgte sig med for at få omgjort valgresultatet, jo mere pegede det hen mod, at dette meme en dag kunne blive en realitet..

Tragikomisk, hvis det ikke havde været for angrebet på Kongressen.

Jan Fritsbøger, Ete Forchhammer , Tina Peirano, Jeanette Dahl, Gitte Loeyche, Svend Erik Sokkelund, Marianne Stockmarr, Jacob Schmidt, Inge Lehmann, jens christian jacobsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, søren ploug, Torben K L Jensen, Katja Bramgaard, Birte Pedersen, Ole Frank og Morten Voss anbefalede denne kommentar

Bernie Sanders er en venlig mand; to gange er han blevet snydt, så vandet driver, i hans forsøg på at blive Demokraternes præsidentkandidat - uden at han overhovedet gjorde dét (hvilket det er) til et centralt tema i hans seneste nomineringskampagne - eller bagefter. Den venlige Bernie dropper sine græsrødder og slår pjalterne sammen med Biden, som angiveligt skal trækkes mod venstre - men Biden har netop offentliggjort en sygesikringsplan, som i grove træk er afskrift fra private forsikringsgiganters forretningsforslag.

"Instead of pushing a promised public health care option or expanding Medicare or any of the other health reforms the United States desperately needs, Joe Biden's health care reform draws from proposals from for-profit health insurance companies."
www.jacobinmag.com/2021/01/joe-biden-public-option-health-insurance-plan

Venlige Sanders er stadig i medierne og twitter løs som fuglene kvidrer - og imens må hans vælgerbase se laaaaangt ud i fremtiden efter at få dækket deres basale sundhedsbehov. Men selvfølgelig er det da spændende at man kan le lidt af hans mundering; så går Covid-tiden jo med bl.a. dét,

Kenneth Graakjær, Tina Peirano, Svend Erik Sokkelund, Marianne Stockmarr, jens christian jacobsen, Steen K Petersen, Jan Andersen, Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Nielsen, Jeppe Bundgaard og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Helle Walter; "Han havde nok forventet en ministerpost, det fik han ikke, men der skal nok komme noget til ham også".
Jeg ved de danske medier er lidt træge i optrækket, men Bernie Sanders er faktisk blevet udnævnt til Formand for senatets budgetudvalg, hvilket giver ham magtfulde beføjelser. Han kan således trumfe økonomiske politikker igennem, så som skatteforhøjelser for de rige og andre mærkesager, uden om Republikanerne ved at gøre brug af en mekanisme der hedder " reconciliation". Der er det kun nødvendigt med en simpelt flertal i senatet, som Demokraterne jo sidder på.

Thomas Tanghus, uffe hellum, Viggo Okholm, Kirsten Juvik, Ete Forchhammer , Jack Melchior, Tina Peirano, Marianne Jespersen, Svend Erik Sokkelund, Jacob Schmidt, Helle Walther, Inge Lehmann, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Klaus Lundahl Engelholt, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Hansen, søren ploug, Torben K L Jensen, Katja Bramgaard, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeppe Bundgaard, Bernie Sanders kommer til at stå for partiets politik - og om partiets politik er det relevant at iagttage at man, trods en meget fordelagtig situation den kommende tid, hvor man stort set selv kan bestemme den førte politik i USA, hverken vil gøre op med forsvarsbudgettets astronomiske dimensioner, eller stoppe krigsengagementerne rundt i verden, eller indføre en offentlig sygesikring, eller forbyde fracking, ellers begrænse donationer og lobbyisme i politik, eller sikre offentlig uddannelse mv. Det er korrekt at man kan holde stand mod de mest ekstreme forslag fra Republikanere, men man er jo selv meget højredrejet og loyal mod de gældende megaproblemer. Eller har jeg misforstået noget?

Anders Olesen, Jan Fritsbøger, Anders Graae, Steen K Petersen, Peter Beck-Lauritzen og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Hanne Utoft. Skulle nok have tilføjet, at han i kraft af sin nye position kunne trumfe progressive politikker igennem, hvis det altså var Biden og demokraternes ønske... Det kræver jo halvtreds demokratiske senatorer og kamala Harris stemmer, og det er nok mere tvivlsomt, desværre.

uffe hellum, Steen K Petersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Bernie Sanders har fået en tillidspost men Biden søger samarbejde ind over midten.
Hvis Biden mener noget som helst med at forene det amerikanske folk så bliver der ikke ført politik udelukkende med den yderste venstrefløj af det demokratiske parti.

Det kan vi så, her i Danmark begræde eller ej, men realiteterne peger i retning af midtsøgende politik.

uffe hellum, Ete Forchhammer , Erik Fuglsang, Helle Walther og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Beklager. Jeg er nok for seriøs, eller for stor fan af Bernie til at jeg syns det er sjovt.

Jeppe Lindholm

Bernie forever. Hans socialdemokratiske bevægelse vil fortsætte i de kommende amerikanske generationer. Særligt de unge har fået øjnene åbnet for den ulighed og den uretfærdighed det amerikanske samfund bygger på. Det vil de ikke finde sig i fremadrettet.

Så på med vanten.

Ete Forchhammer , Jan Fritsbøger, Tina Peirano, Svend Erik Sokkelund, Jacob Schmidt og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Bernies kropssprog siger: kan vi ikke snart få det her overstået. Jeg skal til noget vigtigt.

Jacob Schmidt og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Jeppe Lindholm
Jeg håber du har ret.
Men det bliver ikke i Bernie Sanders liv så hans" bevægelse" skal overleve ham.
På en eller facon kræver det nok at langt flere mindrebemidlede amerikanere bliver registreret som vælgere.

Helle Walther

JL@ Tak jeg plejer ellers at være ret opdateret, men ikke lige her, det glæder mig at Biden har tænkt på ham også, klogt træk.

"@Hanne Utoft. Skulle nok have tilføjet, at han i kraft af sin nye position kunne trumfe progressive politikker igennem, hvis det altså var Biden og demokraternes ønske... Det kræver jo halvtreds demokratiske senatorer og kamala Harris stemmer, og det er nok mere tvivlsomt, desværre."

I og med at DNC, som kontrollerer hovedparten af Demokraternes stemmekraft i diverse kamre, ikke ønsker sig en offentlig sygesikring - eller reduktion af de militære udgifter (tværtom lancerer Biden aktuelt tanker om at øge engagementet i Irak, afvente en tilbagetrækning fra Afghanistan samt at investere i nye former for krigsførsel m.m.), så bliver det ikke til noget - og dermed kan Sanders bringe progressive forslag/initiativer (som f.eks. høringer og undersøgelser/redegørelser etc.) på dagsorden lige så meget, han vil (og af Biden's administration får lov til) - uden at det vil få realpolitisk virkning.

På denne måde kan udpegningen af Sanders give indtryk af at Biden-administrationen og DNC vil favne bredt, mens realpolitikken vil fastholde nogle snævre og konservative sigtelinjer (hvilket det nylige udspil til privat sygesikring fra Biden demonstrerer ).

Mikael Velschow-Rasmussen, Jan Fritsbøger, Anders Graae og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Bernie Sanders, Årets Mand!

Jeppe Lindholm

Hvis USA virkelig var et demokrati, ville uligheden ikke være så stor. Det siger vel nærmest sig selv.

Eva Schwanenflügel

Her er en ret fornøjelig analyse af Bernies vanter og betydningen af hans positur fra The Intercept, bl.a. :

"But it was more than that. There was also, if you look closely, a woolen warning. The world went nuts for Bernie’s sullen inauguration posture because he was keeping alive the hope that there is still moral opposition to concentrated power and money in the United States — at a time when we need it more than ever.

In that moment, Bernie’s crossed arms and sartorial dissonance seemed to be saying, “Do not cross us.” If, after all the hoopla, the Biden-Harris administration doesn’t deliver transformational action for a nation and a planet in agony, there will be consequences. And unlike during the Obama years, those consequences won’t take years — because the revolutionary spirit is already on the inside, and it’s wearing mittens."

Og ikke mindst:

"It is crucial to understand that this had nothing to do with anything Bernie did — other than be Bernie in the only way he knows how. Like so much of his historic 2020 primary campaign, the symbolic power of the mittens was the work of the “us” in “not me, us,” a decentralized movement of movements that represents thousands of grassroots organizations and tens of millions of voters, and that stands for policies supported by majorities of Democratic voters, according to many polls, but are still rejected by its elite. Medicare for All, a Green New Deal, student debt cancellation, free college, a wealth tax, and more."

The Intercept:
"The Meaning of the Mittens: Five Possibilities"

The symbolic power of Bernie’s old pair of mittens was the work of the “us” in “not me, us.

Naomi Klein
January 22 2021, 12:16 a.m.

(Det er desværre ikke muligt at linke)

Peter Beck-Lauritzen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Jeg synes nu mest, at Bernies kropssprog signalerer, at han har væbnet sig med tålmodighed - og med fornuftig beklædning til den temmelig lange og kolde seance..
- Min favorit af memes er så nok den med Melanias kjole, da de stiger ud af Air force One for sidste gang i Florida... ;-D

Eva Schwanenflügel

Prøv at beskrive memet med Melanias kjole, Katrine, jeg har desværre ikke set det ;-)

Eva Schwanenflügel

PS. Du har formodentlig helt ret i, at Bernie ikke havde specielle bagtanker med sin utraditionelle påklædning.

Det interessante er, hvordan folk har reageret på den..

Lillian Larsen, Jan Fritsbøger, erik pedersen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

- Der er en masse orange 6-kanter (hedder sikkert noget, jeg ikke ved), men inde i alle dem sidder Bernie lige så fredeligt... Det lagde Melanie nok ikke lige mærke til, da det var den sommerkjole hun valgte til hjemkomsten til det solrige Florida ;-D

Ete Forchhammer , Tina Peirano og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

He he, skønt..
Bernie smuglet til Mar-a-Lago med exførstedamens moderigtige kjole, FNIS

Hiding in plain sight ;-)

Arne Albatros Olsen

Hvilken signalværdi !