I denne uge læste vi i ALT for damerne, at Helle Helle har haft en rekordstor nyre

Coronakrisen sætter sit præg på vores medieforbrug, der blandt andet afslører, at vi i foråret parkerede ungerne mere end normalt foran Ramasjang, og på kunstverdenen, som Charlottenborg nu vil give kunstigt åndedræt med ’Lav dit eget kunstværk’. Og så var det ugen, hvor man kunne læse Helle Helle-afsløringer i ALT for damerne
Kritikerhyldest og interviews en masse: Intet nyt under solen i forbindelse med Helle Helles nye roman Bob. Og dog. For i ALT for damerne kommer en anden slags sveske på disken: En utroligt stor nyre.

Kritikerhyldest og interviews en masse: Intet nyt under solen i forbindelse med Helle Helles nye roman Bob. Og dog. For i ALT for damerne kommer en anden slags sveske på disken: En utroligt stor nyre.

Emilie Lærke Henriksen

Kultur
15. januar 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Gud bevare flow-tv

I næste uge kommer DR’s årlige rapport, hvor medieforskere tegner og fortæller om udviklingen i danskernes medieforbrug og -vaner. Og i år – og ikke mindst under forårets nedlukning – er tallene helt anderledes, end de plejer, kan DR allerede nu afsløre. For eksempel brugte vi MEGET mere tid foran den gode gamle fjernsynsskærm end de foregående år. Således så 3,3 millioner (!) danskere Dronningens tale direkte den 17. marts 2020.

Det tal slår alle rekorder – hidtil var det højest målte antal seere inden for ’direkte’-genren EM-seminfinalen Danmark-Holland i 1992, hvor sølle 2,7 millioner så med. En anden nyhed er, at de fire- til otteåriges forbrug af Ramasjang på flow-tv steg med 37 procent i marts til maj 2020 sammenlignet med samme periode året inden. Tillykke til Dronningen, og Gud bevare flow-tv. Vi glæder os til at dykke ned i tallene næste uge.

Rasmus Elmelund

Helle Helles utroligt store nyre

Kritikerhyldest og interview en masse: Intet nyt under solen i forbindelse med Helle Helles nye roman Bob. Og dog. For i ALT for damerne kommer en anden slags sveske på disken. Forfatteren fortæller om at gå rundt i årevis med udiagnosticerede smerter i mave og ryg: Hun tager tidligt hjem fra fester, hun må skrive sin gennembrudsroman Rødby-Puttgarden liggende på en chaiselong. Men så en dag bliver hun hasteopereret. Og ud af Helle Helles mave trækker lægen en 2,5 kilo tung nyre (en almindelig nyre vejer 150 gram). Hun udtaler til damebladet, hvor hun åbenbart debuterede i sin tid (hvor mange Helle Helle-scoops har det magasin lavet!?): »Pludselig kunne jeg alting. Jeg kunne holde mig oppe hele natten, jeg kunne sidde op og skrive, jeg blev skilt, jeg mødte en ny mand, og jeg havde ikke ondt mere. Og min nyre kom på forsiden af et eller andet lægeblad, fordi den var så stor, ha ha.«

Katrine Hornstrup Yde

Lav dit eget kunstværk eller lad være

Kunstinstitutionerne lider, men det gør alle vi, der elsker kunsten, også. Kunsthal Charlottenborg lancerer nu løsningen: Lav dit eget kunstværk! Selv om det måske kan lyde lidt halvdesperat, er ideen ikke hjemmefabrikeret, men udviklet af en af verdens førende kuratorer, Hans-Ulrich Obrist, under titlen do it (home)Det forklarer, at de 55 kunstnere, der har lavet instruktionerne, er store internationale navne som Etel Adnan, Olafur Eliasson og Hito Steyerl, hvis instruktion lakonisk lyder: »Don’t do it«.

Mange instruktioner er både poetiske og filosofiske, mens andre inviterer til at tegne på væggen, eller – som Eliasson – at skabe forstyrrelse i sanseapparatet. Alle, der trænger til en pause fra skærmen eller kedsomheden, kan være med og eventuelt lægge deres resultat op på #doithome, eller som Steyerl siger: lade være.

Maria Kjær Themsen

Arnold for president

»Hvor hjerteskærende det så end er, vil Amerika bevæge sig ud af mørket,« siger Arnold Schwarzenegger i en video lagt ud på YouTube efter stormen på Capitol Hill i Washington, D.C., som han sammenligner med Krystalnatten i Tyskland i 1938. Den østrigskfødte skuespiller – og tidligere guvernør i Californien – hiver et sværd frem. Det er sværdet fra Conan the Barbarian (1982), hvori han har hovedrollen. »Jo mere man tempererer et sværd, jo stærkere bliver det. Jo mere man banker på det med en hammer og opvarmer det i ilden for så at stikke det i koldt vand og hamre på det igen, jo stærkere bliver det. Jeg fortæller jer ikke alt det her, så I kan blive dygtige sværdsmede, men vores demokrati er ligesom stålet i dette sværd, jo mere man tempererer det, jo stærkere bliver det.« Det er en skam, at Arnold ikke er født i USA og derfor ikke kan blive præsident.

Christian Monggaard

Giv researchen videre TV 2!

Journalister på TV 2 har i måneder arbejdet på en »bred dokumentar om #MeToo på danske arbejdspladser«. Onsdag sendte nyhedschef Jacob Kwon en mail til tv-stationens medarbejdere, hvor han skrev, at det i researchfasen er kommet frem, at »en del primært drejer sig om TV 2«, og blandt andet derfor er dokumentaren blevet lagt ned. I en mail til ledelsen, som Politiken har fået adgang til, kritiserer 153 navngivne TV 2-ansatte beslutningen, og ifølge Ekstra Bladet er redaktionschefer fra Dokumentar- og fra Aktualitet-afdelingerne på TV 2 også uenige i beslutningen. Men hvis ledelsen fastholder, at tv-stationen er inhabil, foreslår vi, at researchen overdrages til et eksternt produktionsselskab, så det store og vigtige arbejde, journalisterne har lavet, ikke går tabt.

Rasmus Elmelund

Lana Del Rey opdaterer sig selv

Den amerikanske sanger og sangskriver Lana Del Rey ynder en heftig nostalgi i sine musikvideoer, hvor filmkvaliteten, bilerne og kjolerne altid ligner noget fra tiden omkring mordet på JFK – eller før. Også i den nye video »Chemtrails over the Country Club«, hvor Del Rey kører i en rød Mercedes-Benz-cabriolet fra 1950’erne. Men så knækker filmen. Bilen bryder – symbolalarm! – i brand. Del Rey får hugtænder og leder nu et vampet vampyrslæng af letpåklædte og udfordrende medsøstre. Og hun suges op i en tornado som Dorothy i The Wizard of Oz. Før hun til sidst vender hjem til sin seng igen.

Det ligner en leg med den hyperseksualisering hos hiphopstjerner som Cardi B og Doja Cat, der p.t. er så populære – kvinder, som Del Rey i sommer valgte at kritisere for deres image og tekster i stedet for at stille sig på deres hold.

Samtidig ligner videoen en demonstrativ opdatering af Del Reys image. Så mangler vi bare, at musikken følger med. Den lyder nemlig, som den plejer.

Ralf Christensen

Ramaskrig over Converse-gummisko 

Den første kvindelige amerikanske vicepræsident, første sorte og første af sydasiatisk afstamning bliver nu også den første til at indtage forsiden af modemagasinet Vogue. Februarudgavens cover er blevet lækket – og har affødt et ramaskrig! Harris er iført en blazerjakke og jeans i mørke nuancer, perlehalskæde, Converse-sneakers og et halvvejs gennemført grin – rimelig casual. Og det er problemet. Ifølge The New York Times er »respektløst« det ord, der er blevet brugt mest om coveret, der for kritikerne underminerede Harris’ bedrift og autoritet. En decideret shitstorm er det blevet til, men inden det kom så vidt, sagde Vogues chefredaktør Anne Wintour til The New York Times, at forsiden var »vidunderligt positiv, og jeg kan ikke forestille mig, at andre vil være uenige«. Åbenbart kan også andet end tøj være umoderne.

Magnus Sabroe Bjernemose

Vogue har nu offentliggjort denne kombination af billeder af forsiden med USA’s kommende vicepræsident Kamala Harris. Det er februarudgaven af amerikansk Vogue, Harris optræder på, og den udkommer den 26. januar.

Vogue har nu offentliggjort denne kombination af billeder af forsiden med USA’s kommende vicepræsident Kamala Harris. Det er februarudgaven af amerikansk Vogue, Harris optræder på, og den udkommer den 26. januar.

Tyler Mitchell/AP/Ritzau Scanpix

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her