Nyhed
Læsetid: 4 min.

I denne uge lyttede vi til hvalfangermedleys og fik streamingadvarsler af forbrugerråd

Rekordkunstuge på kulturen: et maleri af Bertha Wegmann slår den danske hammerslagsrekord for et værk udført af en kvindelig kunstner. Eks-POTUS Trump vil opføre statuer – og mange af dem, mens TV 2-medarbejdere kræver, at der bliver arbejdet videre med den skrottede #MeToo-dokumentar
Kultur
22. januar 2021
Dette maleri af Bertha Wegmann fra 1885 har slået ny dansk hammerslagsrekord for et værk udført af en kvindelig kunstner. Det blev solgt til 3,1 millioner til Den Hirschsprungske Samling, der næste år åbner en større udstilling med Wegmann.

Dette maleri af Bertha Wegmann fra 1885 har slået ny dansk hammerslagsrekord for et værk udført af en kvindelig kunstner. Det blev solgt til 3,1 millioner til Den Hirschsprungske Samling, der næste år åbner en større udstilling med Wegmann.

Den Hirschsprungske Samling

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Fanget i Amazon Primes abonnementsnet

Det kræver ikke mange klik at købe noget på Amazons hjemmeside. Til gengæld er det en labyrintisk oplevelse at opsige sit medlemskab af virksomhedens streamingtjeneste, Amazon Prime.

Et tilfælde? Det mener det norske Forbrukerrådet ikke, og har derfor klaget over Amazon Prime for brud på markedsføringsloven. Det er nemlig først efter otte klik, mange flere valgmuligheder, og adskillige oplysninger om de fordele, man mister, at man kommer frem til den endelige opsigelsesknap. Amazon forstår ikke beskyldningerne. Det gør Forbrugerrådet Tænk til gengæld. De har advaret danske kunder om, at de skal tænke sig godt om, før de handler hos den amerikanske techgigant.

Anders Degn

TV 2-dokumentaren skal ud

Medarbejdere på TV 2 kræver, at det, den meget omtalte og skrottede #MeToo-dokumentar afdækker, kommer frem. Det skriver fagbladet Journalisten efter sidste uges debat om dokumentaren, som ifølge nyhedschef Jacob Kwon endte med at handle så meget om TV 2, at tv-stationen ikke kunne bringe den med sin troværdighed i behold. I Presselogen i weekenden tilføjede Kwon, at han »tror og håber«, at historierne kommer frem, og at TV 2 er »i gang med at undersøge mulighederne for, at et andet medie kan overtage de her historier og fortælle dem«.

Per Arnesen/TV 2

Her på redaktionen håber vi også – og står klar til at hjælpe i det omfang, vi kan. I en mail til ledelsen fra medarbejderforeningen af journalister på TV 2 skriver de, at »i det omfang det overhovedet er juridisk muligt, skal tilrettelæggerne bag dokumentaren have mulighed for at arbejde videre med deres research og materiale enten på eller uden for TV 2, så historien kan blive offentliggjort«.

Rasmus Elmelund

For køn til kunst?

Et maleri af Bertha Wegmann fra 1885 har slået ny dansk hammerslagsrekord for et værk udført af en kvindelig kunstner. Det blev solgt til 3,1 millioner til Den Hirschsprungske Samling, der næste år åbner en større udstilling med Wegmann. Maleriet er et stort portræt af den unge Marie Triepcke, der senere blev kendt som P.S. Krøyers smukke hustru, og som maler. Siden har der været en diskussion om, hvorvidt det ikke både er et banalt og karikeret kvindeportræt? Sandt nok er der meget langt til det hidtil dyreste maleri solgt af en mand, nemlig Hammershøis Interiør med kvinde med klaver, Strandgade 30 (1901), der i 2017 gik til 39,5 millioner kroner og forestiller en sortklædt rygvendt kvinde ved et klaver.

Wegmanns Marie sidder derimod køn og indtagende i et lysende gult skrud og kigger direkte på betragteren. Det er vovet, men ikke koket, og det samme er den åbne hvide rose, der ligger ved hendes skød. Symbolikken er ligetil, men det er ungdommen, som den kommer til udtryk i dette skønne maleri, også.

Maria Kjær Themsen

Hvalfangersange går viralt

Årets første store meme (eller internetdille, som man ville have sagt i det 20. århundrede) har gjort sin entré og fungerer som en tiltrængt påmindelse om menneskehedens gode sider. I begyndelsen af januar lagde et skotsk postbud ved navn Nathan Evans en video ud på TikTok, hvor han sad alene og sang den gamle hvalfangersang »The Wellerman«.

Videoen blev delt i vildskab, nye stemmer og alskens instrumenter blev lagt til og andre gamle sømandsviser (søg på sea shanties) blev trukket frem i lyset, sådan at der nu cirkulerer et uoverskueligt antal flerstemmige sømandsvisemedleys på internettet. Egentlig ret sødt (hvis man ikke ser det fra hvalernes side, altså).

Lone Nikolajsen

Trumps utroligt mange farvel-statier

Alle burde have en frisk plan for, hvad de vil gøre sidste dag på deres arbejdsplads. Min inkluderer tape, lort, et belgisk kor og en luftballon, men nok om mig og mere om Eks-POTUS Trump. Af alle de ordrer, han nåede at underskrive, før han skummelt forlod Det Hvide Hus, hører simpelthen etableringen af en National Garden of American Heroes. Listen over statuer, som denne meget vigtige have skal rumme, er ... lang. Med navne som John Wayne, Hannah Arendt, Rosa Parks, Alfred Hitchcock og Kobe Bryant. Ingen Michael Jackson eller Kanye West. Men nok arbejde til at holde amerikanske skulptører beskæftiget under hele Bidens præsidentperiode.

Den amerikanske skuespiller John Wayne er en af dem, som den afgåede amerikanske præsident vil have lavet en skulptur af i en National Garden of American Heroes.

Den amerikanske skuespiller John Wayne er en af dem, som den afgåede amerikanske præsident vil have lavet en skulptur af i en National Garden of American Heroes.

Ritzau Scanpix

Katrine Hornstrup Yde

Flyvende børn i Stærekassen

Det Kongelige Teater har fået den storslåede idé at indrette Stærekassens art deco-rum til et børneoplevelsesunivers for 130.000 årlige gæster fra sæson 2023/24. Teaterdirektør Kasper Holten kalder det »et ambitiøst univers, hvor man kan lege sig ind i kunstens verden«, og kulturminister Joy Mogensen støtter entusiastisk dette ’række hånden ud mod borgerne’-projekt, som modtager 120 millioner kroner fra Realdania.

Det Kongelige Teater vil indrette Stærekassens art deco-rum til et børneoplevelsesunivers, Teaterdirektør Kasper Holten kalder det »et ambitiøst univers, hvor man kan lege sig ind i kunstens verden«.

Det Kongelige Teater vil indrette Stærekassens art deco-rum til et børneoplevelsesunivers, Teaterdirektør Kasper Holten kalder det »et ambitiøst univers, hvor man kan lege sig ind i kunstens verden«.

Niels Christian Vilmann

Børns møde med teater er vigtigt. Det er bare pudsigt, at det er den voksenspecialiserede nationalscene, der pludselig kaster sig over børneformidlingen. Da Statsensemblet for Børneteater i 2008 præsenterede et visionært børneteaterhusprojekt tæt på Kgs. Nytorv, vandt det ikke politisk genklang. Man må håbe, at kompetente børneteaterfolk nu inddrages, så Stærekassen ikke bare bliver et ’legeland’ med flyvende børn iført prinsessesminke og kongekåber.

Anne Middelboe Christensen

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

På en måde er det mærkeligt, at det ikke er en Krøjer der topper prislisten. Men 3,1 er en fair pris for et så vellykket resultat, uanset om værket er udført af en mand eller en kvinde, og banalitet har aldrig været nogen hindring i at opnå høje priser, forudsat selvfølgelig at der også indgår andre kvaliteter. Man må håbe, at den unge frøken Triepcke ikke har fået alt for ondt i nakken af at deltage i projektet.