Note
Læsetid: 4 min.

Det har været en kulturuge med nybrud inden for gravmonumenter, coronavenlig filmvisning og hvalsang

En århusiansk kurator har fået kunstnere til at nytænke gravstenen, mens svenske arrangører nytænker filmfestivalen i coronatider, og Billie Eilish tegner bryster det bedste, hun har lært, mens flere blåhvaler end først antaget synger i Det Indiske Ocean
»LOL I love boobs,« skrev sangerinden Billie Eilish, da hun på Instagram postede nogle af sine egne tegninger af nøgne kvindekroppe. Det kostede hende 100.000 følgere, men eftersom det er ud af 73 millioner, er tabet nok til at overskue.

»LOL I love boobs,« skrev sangerinden Billie Eilish, da hun på Instagram postede nogle af sine egne tegninger af nøgne kvindekroppe. Det kostede hende 100.000 følgere, men eftersom det er ud af 73 millioner, er tabet nok til at overskue.

Jan Huebner

Kultur
8. januar 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Vil du begraves under en kaffekop?

Er det egentlig ikke mærkeligt, at gravsten er så ufattelig ens herhjemme? Enten en almindelig sten med et indgraveret navn eller en blankpoleret med to hvide duer. I efteråret lavede den altid idérige kurator Jacob Fabricius en gravmonumentskonkurrence for kunstnere, som kunne sende deres skitser ind til en international jury.

Og lige inden nytår blev det afgjort, at amerikanske David Robbins løber med sejren med sit 112 cm høje og 50 cm brede kaffekrus i marmor, hvor der på siden er indgraveret »He Made Some Good Points«.

De øvrige forslag er også nytænkende, som Stine Dejas spiralformede rutsjebane lige ned i graven, eller Elmgreen & Dragsets interaktive monument, hvor man kan give smileys til den afdøde. Alle indsendte forslag vil senere i år blive udstillet på Kunsthal Aarhus.

– Maria Kjær Themsen

Tiltrængt dansk minimalisme på HBO

Skulle en af Danmarks bedste manuskriptforfattere og instruktører Tobias Lindholm have haft en dårlig mandag i løbet af efteråret 2020, så kunne han om ikke andet slå op i dette dagblad og lune sig ved Lone Nikolajsens og undertegnedes ugentlige skamros af hvert afsnit af hans minidramaserie om ubådssagen og Kim Wall.

Og nu kan hele den verden, der abonnerer på HBO’s streamingtjenester, snart juble med, for det blev i denne uge offentliggjort, at streamingmastodonten har købt rettighederne til at vise det lille mesterværk.

Og måske er der meget godt for Danmarks kvalitetsseriery og -rygte. Hvor Susanne Biers kæmpehitserie The Undoing var den mest voldssvælgende og svulstigt spillede omgang whodunnit-sæbeopera om et mord på en ung kvinde, så er Efterforskningen derimod et studie i dramaturgisk minimalisme, kølighovedet empati og forsigtighed omkring egen krimigenre. Vi elsker begge dele og deler gerne ud til andre lande af det.

– Katrine Hornstrup Yde

Hvem lægger stemme til hvem?

For første gang har Disney og Pixar med tegnefilmen Sjæl lavet en film med en sort hovedperson. I den amerikanske version er det afroamerikaneren Jamie Foxx, der lægger stemme til jazzpianisten Joe fra New York.

I den danske version er valget faldet på Nikolaj Lie Kaas, hvilket kritiseres i Berlingske af aktivisten Asta Sekamane og diskriminationsforskeren Mira C. Skadegaard. De ser valget som en »en forpasset chance« for at gøre noget ved diskrimination af minoriteter i Danmark.

Nogen shitstorm har der ikke været tale om, men på Facebook har Nikolaj Lie Kaas kommenteret på Berlingske-artiklen, at han hver eneste dag, han går på arbejde, jo lader, som om han er en anden.

Den igangværende diskussion i USA om, hvem der bør lægge stemme til hvilke animerede karakterer, er svær at overføre til danske forhold. Ligesom det er svært at oversætte dialekter og etnolekter fra et sprog til et andet og for en hvilken som helst dansktalende skuespiller at få en dansksproget udgave af Joe til at lyde afroamerikansk.

– Lone Nikolajsen

Billie Eilish tegner bryster

»LOL I love boobs,« skrev popstjernen Billie Eilish, da hun postede sine egne tegninger af nøgne kvindekroppe, nogle af dem omviklet en slange, på Instagram Stories. Åbenbart anstødeligt for nogle, når det kommer fra en kvinde, der ynder poset, kropscamouflerende tøj. Der skete et lillebitte dyk i følgere, men Billie Eilish skulle alligevel reagere. Med et »LMAO« – griner min røv i laser – og »I er alle sammen babyer,« lod popstjernen os vide, at hun ikke rystes over at miste 100.000 følgere på Instagram.

Med 73 millioner følgere er tabet af 100.000 til at overskue. Men Eilish så tydeligvis et behov for at insistere på at være mange ting på én gang. Og hurra for det.

– Ralf Christensen

Utraditionel filmfestival i Göteborg

Hvordan afholder man filmfestival i en coronatid? Det spørgsmål har filmfestivalen i Göteborg, der begynder 29. januar, et svar på. Én heldig filmfan isoleres i syv dage med alle festivalens film i et fyrtårn på en klippeø. Andre festivaldeltagere får mulighed for – også helt alene – at se film i arenaen Scandinavium, hvor der er plads til 12.000 mennesker, og i festivalens hovedbiograf, Draken.

Det er smittesikre forevisninger, siger festivalchef Jonas Holmberg, og »et forsøg på at bearbejde, hvordan pandemien har forandret menneskers måde at forholde sig til film på«. Måske man skulle sejle ud til Trekronerfortet med en ordentlig stak Blu-rays og blive der et par måneder.

– Christian Monggaard

’Whales sing the blues’

En ny population af blåhvaler blev i starten af december identificeret i den nordlige del af Det Indiske Ocean. Det er jo i sig selv en kæmpe god nyhed, da der kun eksisterer i omegnen af 10.000-25.000 blåhvaler i verden. Men når den kan snige sig ind på kulturens opslagstavle, er det, fordi netop denne gruppe evner at synge op til flere bluesstandarder på en gang.

For mens hvaler længe har sunget blues – siden 1960 er deres toneart faldet med en halv oktav, mener forskere – så mestrer denne gruppe en hel særlig mash up-teknik: »Det er som at høre flere sange inden for genren på en gang – Stevie Ray Vaughan versus B.B King,« siger Salvatore Cerchio, der er marinebiolog ved African Aquatic Conservation Fund til New York Times.

»Det er alt sammen blues, men et mix af forskellige stilarter.« Det er stadig uklart, om det bliver Salvatore, der får opgaven at overlevere den triste meddelelse til flokken, at bluesmusikken i dag kun holdes i live af en meget lille gruppe af Informations kernelæsere, og kun når de er alene og har fået et glas rødvin for meget.

– Anna von Sperling

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her