Langsomme samtaler
Læsetid: 13 min.

Hvis man bare kalder det ’hvid vrede’, forstår man ikke, hvad der ligger nedenunder

Kampen for frihed i USA handler for den amerikanske digter Claudia Rankine ikke om voldsomme udvekslinger af ideer og begreber i offentligheden. Den handler om at udholde misforståelser og mistænksomhed i de daglige møder med fremmede. Hun forklarer i dette interview, hvordan man kan genopbygge den amerikanske samtale nedefra
»Jeg ville sætte alt i hverdagslivet under mikroskop for at finde ud af, hvad der driver vores liv, når vi ikke tænker. Hvad vi reagerer på, og hvor de reaktioner kommer fra,« siger den amerikanske digter Claudia Rankine om sin bog ’Just Us’.

»Jeg ville sætte alt i hverdagslivet under mikroskop for at finde ud af, hvad der driver vores liv, når vi ikke tænker. Hvad vi reagerer på, og hvor de reaktioner kommer fra,« siger den amerikanske digter Claudia Rankine om sin bog ’Just Us’.

Jesse Jacob

Kultur
19. februar 2021

Langsomme samtaler findes også som ugentlig podcast. Du kan høre den her eller ved at søge på ’Langsomme samtaler’ i din podcast-app.

Claudia Rankine har bygget et lille stykke fælles virkelighed i et land, som er gået i stykker. Den store samtale i USA er blevet til udskamning og udveksling af beskyldninger, og de to politiske partier er blevet til sociale stammer, som helst ikke ser deres børn blive gift med en fra den anden side. Landet er præget af kampe om alt fra de mindste ord til statuerne i det offentlige rum og definitioner af, hvad der er virkeligt, og hvad der er sandt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tænk om Lykkeberg kunne overtales til at beskæftige sig med andre sprogområder end det amerikanske. Det er temmelig trættende, at jeg springer de pågældende artikler over.
Da Lykkeberg i sin tid var kulturreadktør på Politiken mailede jeg til ham, og spurgte hvilke aviser, tidsskirfter og sites han læste.
Svar; New York Times, The Post, Time, Newsweek og Wired. Det var alt - og så skal det jo blive derefter.
Ikke noget med Rolling Stones, Mother Jones, Huffington Post, Politico, Slate - for nu bare at holde sig til den bløde venstrefløj.
Jeg får papiraviserne fredag og lørdag, men læser dem mindre og mindre. Fredagens kulturtillæg handler i stigende grad om USA-kunst og kun lidt om dansk l. Alle andre sprogområder er fraværende.
Desværre hælder bogtillægget også dén vej.
I lørdagens Moderne Tider er de fleste artikler og anmeldelser relateret til USA, også her er det yderst sjældent at se en tysk, svensk, fransk osv. bog anmeldt.
Og er der artikler der handler om mere generelle emner, så vrimler også de med citater og interviews med USA-intellektuelle, akademikere og lign.
Jeg tæller på knapperne om hvorvidt jeg skal forny mit abo når det udløber til august, og i stedet bruge pengene på Le Monde DIplomatique, Spiegel, taz og finde ikke-europæiske hjemmesider af høj kvalitet. Og så nøjes med Informations netudgave - give det en chanche til i et års tid.
Nå, jeg har nok skrevet forgæves. Enten slettes mit indlæg, eller også afstår de relevante personer at svare.
.

Jørgen Tryggestad, Jens Thaarup Nyberg, Eric Philipp, Søren Peter Langkjær Bojsen, Nike Forsander Lorentsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Herdis Weins og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar