Interview
Læsetid: 10 min.

Forfatter Erika Fatland: Himalaya er så meget mere end Mount Everest og hostels i Kathmandu

I otte måneder rejste den norske socialantropolog Erika Fatland gennem jordens højeste bjergkæde Himalaya. Hun oplevede isolerede bjerglandsbyer i Pakistan, turiststrøgene i Nepal og det hyperkontrollerede digitale diktatur i Tibet
»Det var derfor, jeg landede på titlen ’Højt’. Jeg spurgte mig selv: Hvad er fællesnævneren for disse ekstremt varierede menneskelige erfaringer og utroligt forskellige måder at organisere samfund på? Jeg forstod, at det, de hovedsageligt har til fælles, er, at de bor højt.«« fortæller rejsebogsforfatteren Erika Fatland

»Det var derfor, jeg landede på titlen ’Højt’. Jeg spurgte mig selv: Hvad er fællesnævneren for disse ekstremt varierede menneskelige erfaringer og utroligt forskellige måder at organisere samfund på? Jeg forstod, at det, de hovedsageligt har til fælles, er, at de bor højt.«« fortæller rejsebogsforfatteren Erika Fatland

Shutterstock

Kultur
5. februar 2021

For halvtreds millioner år siden stødte det indiske subkontinent ind i Eurasien. Der, hvor Tethyshavet før havde ligget, blev landmasserne presset opad og skabte vores klodes højeste bjergkæde med det højtsvævende navn Himalaya.

Bjergkæden, som i moderne vestlige forestillinger ofte reduceres til spiritualitet og at bestige Mount Everest under sin midtvejskrise, bevæger sig gennem fem nationer – Indien, Pakistan, Bhutan, Nepal og Kina – og rummer et hav af religioner, sprog, samfund og politiske konflikter.

Det geologiske område Himalaya er omdrejningspunktet for den norske socialantropolog Erika Fatlands seneste rejsebog Højt.

Erika Fatland ville med ’Højt’ udvide forestillingen om, hvad Himalaya er

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Ekstremt vigtigt budskab: Det, der er din virkelighed, er ikke nødvendigvis andres. Og virkeligheden skabes ikke af dig, men skabes i fællesskab. Det, jeg overbeviser dig om, bliver din virkelighed, hvis jeg formår at overbevise dig derom.

Der findes ikke en virkelighed. Det ved alle, der virkelig forstår.