sociale medier
Læsetid: 10 min.

Internetkrigernes yndlingsapp Parler er tilbage på nettet – mere spøjs end nogensinde

De etablerede medier grinede ad Parler i efteråret og kaldte de ytringsfrihedshungrende højreorienteredes app en joke. Så blev den hjemsted for dødstrusler og fjernet fra internettet. Nu er den atter online, men mere aparte end nogensinde. Information er taget på reportage i onlinehøjreland
’Mixed martial arts’-kæmperen Tito Ortiz tilhører den meget farverige gruppe af Parler-støtter, der også tæller republikanske senatorer som Ted Cruz og jægerrealitystjernen Phil Robertson fra Duck Dynasty.

’Mixed martial arts’-kæmperen Tito Ortiz tilhører den meget farverige gruppe af Parler-støtter, der også tæller republikanske senatorer som Ted Cruz og jægerrealitystjernen Phil Robertson fra Duck Dynasty.

Shutterstock

Kultur
1. marts 2021

Man får lidt lyst at råbe »HALLOOO, er her nogen«, når man befinder sig på det sociale medie Parler for tiden. Så det gjorde jeg i en opdatering, men der var ingen, der svarede. Mine talrige forsøg på at blande mig i debatten og komme i kontakt med andre brugere har været frugtesløse. I sit grafiske udtryk ligner platformen en kopi af Twitter og Facebook. Men de grønne og blå farver er på Parler erstattet med en klar rød, og det sædvanlige, hurtige tempo fra de øvrige sociale medier er byttet ud med en følelse af stilstand.  

Den 15. februar var Parler tilbage på internettet, efter det sociale medie for halvanden måned siden forsvandt fra jordens overflade som konsekvens af, at Amazon Web Services havde fjernet det. Ifølge platformens direktør bliver den snart åbnet for hele verden. Men lige nu er der påfaldende stille på platformen. Indtil videre er det nemlig kun brugere, der var tilmeldt, inden siden forsvandt, der kan deltage.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Opfordringer til ulovlig vold kan jeg godt forstå at man ønsker, at sociale medier blander sig i. Men listen over forbudt misinformation, belyser indirekte at der stadig er enorme mængder af misinformation, der er tilladte på steder såsom Twitter, Facebook, Instagram, Tik tok og Youtube. Astrologi, krystalhealing, troen på rumvæsner byggede pyramiderne, en generelt uendelig stor mængde pseudohistoriske kanaler, twittere og grupper, og så er der selvfølgelig også et amerikansk kulturelt bias på alle disse sider, der i sig selv er misinformation: Når amerikanske konti på sociale medier omtaler europæere og afrikanere som "hvide og sorte", om "nordisk socialisme", dengang de skråsikkert delte historier om de "traumatiserede" børn der så en giraf blev parteret. Hvilket så også gælder de amerikanske konventionelle medier, der ikke bør kunne slå visse af deres historier op i eller blive delt på, de sociale medier.

Nike Forsander Lorentsen, Søren Dahl og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar