Interview
Læsetid: 12 min.

Jeannette Ehlers: God kunst har altid en eller anden form for politik i sig

Jeannette Ehlers blev i 2018 kendt i den brede offentlighed for monumentet ’I Am Queen Mary’, det første danske mindesmærke over Danmarks kolonihistorie. Siden har statue- og racismedebatten taget fart – og en storm rev hovedet af ’I Am Queen Mary’. Vi har mødt kunstneren, der af avisens kunstredaktion blev kåret til årets kunstner 2020
Kultur
19. februar 2021

Mellem jul og nytår, da landet igen var gået i de facto nedlukning, rasede en storm. Med voldsom styrke kastede den bølgerne op på Larsens Plads – det lange kajstykke fra Skuespilhuset og op til Langelinje i København – hvor statuen I Am Queen Mary troner. 

Men fordi hun ikke er støbt i bronze, er hun mindre modstandsdygtig end sine mange hvide mandlige modstykker, der de seneste århundreder har stået, siddet og reddet rundt omkring i København.

Stormen fik fat i hende. Den beskadigede den stol, hun sidder på. Og, som om det ikke var nok, så flåede den til sidst hovedet af hende.

»Det var voldsomt,« husker Jeannette Ehlers, monumentets ene ophavskvinde, som morgenen efter fik en opringning fra Henrik Holm, museumsinspektør på Den Kongelige Afstøbningssamling, og skyndte sig at cykle derhen. 

»Det var enormt hårdt at se hende ødelagt.« 

De besluttede, at hun ikke kunne stå der og være beskadiget, så figuren på monumentet blev fjernet. I dag er det kun soklen, der står der. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Christian Jensen

Hvis god kunst altid har en form for politik i sig, så forklar mig venligst hvad Van Gogh´ Solsikker har i sig af politisk budskab.

Kjeld Pedersen

Hvis “I am Queen Mary” fra 2018 er det første mindesmærke i Danmark om vores kolonihistorie, hvad er John Kørners skulptur af Victor Cornelins i Nakskov fra 2016 så..?
“I am Queen Mary” er i.ø. ikke særlig godt kunst. Det ligner de propagandastatuer af Stalin og andre despoter, som verden er så rig på. Hverken i formsproget eller udførelsen er der noget, der interesserer.
Politisk propaganda når det er værst, men åbenbart godt når blot det er den rette, politiske propaganda, der udstilles.

jens peter hansen

Som PH sagde al god kunst er politisk, al politisk kunst et noget .....

Gert Friis Christiansen

Jeg ville gerne påtage mig skylden for trekantshandlen i den florissante periode på vegne af mine forfædre, men jeg tror ikke de kendte til den. Og i alt fald var det svært at koncentrere sig om den, når man som midtsjællandsk fæstebonde sad og dinglede på træhesten.

Carl Chr Søndergård, Søren Peter Langkjær Bojsen, jens christian jacobsen og Smike Käszner anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Måske indså Van Gogh tidligt at både sol- og vindenergi ville komme til at spille en væsentlig rolle i fremtidens energiforsyning. I det lys kan hans malerier være om ikke direkte reklamer for disse naturkræfter, så dog kraftige påmindelser om at lægge mærke til dem. Måske..... og så igen måske alligevel ikke.