Interview
Læsetid: 13 min.

Salman Rushdie: Selvfølgelig er der værdifuld populærkultur. Men så er der også reality-tv

»Jeg har altid været interesseret i populærkulturen. Romangenren er i den bedste betydning af ordet en vulgær form,« siger den litterære verdenstjerne over en skypeforbindelse fra sit arbejdsværelse i New York. I Rushdies seneste roman, der fredag udkommer på dansk, mødes science fiction og Don Quixote i en dystopisk beskrivelse af nutidens USA

»Cervantes’ helt er forstyrret af dårlig litteratur. Så jeg spurgte mig selv, hvad min karakter skulle være forstyrret af. Reality-tv!« siger Salman Rushdie.

Kultur
26. februar 2021

Medicinalfirmaet Smile Pharmaceuticals Inc. findes ikke i virkeligheden. Heller ikke det såkaldte NEXT-system, som skal redde os over i en anden verden, når den her går under. Men i Rushdies roman er begge dele højst levende og vigtige aktører.

Anderledes er det med The Rushdie Academy of Creative Writing og Institute of Ancient and Contemporary Literature. Hans egen forfatterskole og hans eget litteraturinstitut – de to institutioner findes hverken i virkeligheden eller i romanen.

Eller gør de?

Salman Rushdies forfatterskab er én lang udforskning af litteraturens felt og muligheder. De enkelte værker – foreløbig 12-13 romaner, godt 25 bøger i alt – er praktiske afprøvninger. Nogle af dem, med hans egne ord, »højrisikoeksperimenter«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her