Feature
Læsetid: 15 min.

Det sværeste ved at være børneskuespiller er at stoppe med at være det

Sjældent har man set så mange gode børneskuespillere i dansk film og tv som det seneste års tid. Information har talt med en instruktør, en caster, en psykolog og en børneskuespiller om, hvad der skal til, for at børn spiller godt – og hvad der skal til, for at de har det godt, mens arbejdet står på, og ikke mindst når det slutter
Maria Szigethy spillede Frede i DR-julekalenderen ’Julefeber’, som Natasha Arthy har instrueret.

Maria Szigethy spillede Frede i DR-julekalenderen ’Julefeber’, som Natasha Arthy har instrueret.

Mads Claus Rasmussen

Kultur
12. februar 2021

På sin sidste dag på optagelserne af julekalenderen Julefeber havde den dengang 13-årige Maria Szigethy ikke helt registreret, at de var nået til hendes allersidste scene i rollen som den utilpassede balletpige Frede. I scenen skulle Frede i smug betragte sin nye ven Bjørn, spillet af Silas Cornelius Van, på besøg hos sin mormor, der indvier ham i en dans med særlige helbredende kræfter. Da scenen var i hus, kom det hold, Maria Szigethy det seneste år havde arbejdet sammen med, myldrende ind på settet for at sige farvel.

»De var sådan: ’Wuhuu’, og jeg var bare sådan: ’Hvad sker der?’. Jeg var helt overvældet,« fortæller Maria Szigethy. Kage blev serveret, og følsomme taler blev holdt af blandt andre instruktøren, Natasha Arthy.

»Det var helt som ens konfirmation. Nu er jeg ikke blevet konfirmeret endnu. Men jeg kunne lige forestille mig, at det er sådan.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Børn er ikke gode til at spille skuespil, men de er (nogle af dem) gode til at være sig selv foran et kamera. De er vokset op med det.

Det er derfor, man ser så mange gode børneskuespillere. "Skuespil" i disse år handler ikke om at stille en anden til skue, at spille en karakter, og være "karakterskuespiller" eller spille en rolle teatralsk- det handler om at blive castet til en rolle, der består af i videst mulig grad at kunne være sig selv foran et kamera.