Ugen på kulturgangen
Læsetid: 4 min.

Verden forandres: Elton John vil gerne høre andre end sig selv, og tyske queerpersoner findes

Alting er i opløsning og nye ting sker i denne uge, hvor selveste sir Elton John kom Brexit-ramte britiske musikere til undsætning, et nyt magasinprojekt til unge fik millionstøtte og Holland vil repatriere kolonitidsstjålne kulturgenstande
Elton John har skrevet et opråb i The Guardian om Brexits konsekvenser for musikere, der turnerer i Europa.

Elton John har skrevet et opråb i The Guardian om Brexits konsekvenser for musikere, der turnerer i Europa.

Mario Anzuoni

Kultur
12. februar 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Englands dobbelte isolation

Som om det ikke var bøvlet nok at leve i coronatiden, så er englænderne i en ekstra isolation. Brexit. For musikere i øriget er det katastrofalt, da det bliver langt sværere at turnere på fastlandet – visa, arbejdstilladelse etc. – og det er et kulturelt og økonomisk tab på begge sider af kanalen.

Til støtte kommer sir Elton John. I The Guardian har han skrevet et opråb til politikerne. »Man kan ikke lære mere om liveoptræden, end man gør på den halve time, hvor man forsøger at vinde et uvant publikums hjerter,« skriver han. Løsning: Langsigtet skal der genforhandles med EU, kortsigtet skal der oprettes en hjælpefond til unge musikere.

»Hvis Brexit forhindrer mange nye musikere i at turnere, så er de eneste kunstnere, der har en meningsfuld livekarriere, store, respektable mainstreamkunstnere som mig. Og tro mig, det ønsker jeg ikke mere, end du gør.«

Ralf Christensen

Kolonimagternes tyvekoster

Mens Black Lives Matter og decolonize-bevægelserne i 2020 væltede statuer af vestlige kolonisatorer i det offentlige rum, var den congolesiske aktivist Mwazulu Diyabanza i gang på museerne, fortæller The Guardian.

Her »stjal« han kunstværker og artefakter tilbage fra museer i Frankrig og Holland, som de europæiske kolonimagter har tilranet sig over de seneste århundreder. Det gjorde han for at sætte skub i tilbageleveringen af kulturarv til tidligere kolonier.

Siden 2018 har Frankrig og flere andre europæiske lande erklæret, at de ville begynde at levere objekterne tilbage. Men kun 27 af de 90.000 genstande fra Subsahara, som Frankrig er i besiddelse af, er faktisk på vej. Noget kunne dog tyde på, at Diyabanza har gjort en forskel. I denne uge kunne Artnet fortælle, at Holland i år vil begynde tilbageleveringen af samtlige stjålne artefakter, som landet er i besiddelse af.

Johann Sten Nielsen

Årgang dem, der mødte op til casting

TV 2 afslørede i 2019, at man barslede med en toer til dokumentarserien Årgang 0, som fulgte børn født ved årtusindskiftet og deres familier. Årgang 20 skulle handle om »næste generation af danskere og om det land, de vokser op i« og blive »et stykke danmarkshistorie, der fortæller om børnefamiliernes liv og vilkår i forskellige dele af samfundet«, lovede kanalchef Lotte Lindegaard. I denne uge blev fire hvide, (kultur)kristne familier med en far og en mor så præsenteret.

Nogle har undret sig over, hvor familierne med andre hudfarver og religioner blev af. Regnbuefamilierne. Solomødrene. Til Berlingske siger programredaktøren, at de gerne ville have haft minoriteter med, men »at programmets omfang betyder, at folk ikke just står i kø for at være med. At blive fulgt af et kamerahold i 18 år kræver en del«.

Og her siger jeg ikke, at man skal skrotte en dokumentar, der er i gang – det ville jo være skørt! Men man kunne i stedet have sagt, at Årgang 20 handler »om de familier, der kunne overskue at have os hængende, og om programkoncepter, der har vist sig utidssvarende«.

Anna von Sperling

Det, de unge vil have?

Koncentrat, TV 2 Echo, Oxy, Format, Sein, Seismo, Spektrum, Radio Loud. De unge gider ikke medierne, men ungdomsmedier er vokset frem de senere år. Seneste skud hedder Kiosk og vil ifølge fagbladet Journalisten have de unge »inddraget og engageret mere end nogensinde før«. Til det har de fået tre millioner kroner i opstartsstøtte fra Slots- og Kulturstyrelsens innovationsfond, og herfra skal lyde et held og lykke.

Rasmus Elmelund

Tysk opråb

I Tyskland er det kontroversielt at være queer. I hvert fald har 185 skuespillere, der enten definerer sig som homoseksuelle, biseksuelle, nonbinære, interseksuelle eller transkønnede, set sig nødsaget til at lave et opråb i ugemagasinet Süddeutsche Zeitung Magazin under overskriften »Vi er her allerede«. Skuespillerne beretter nemlig, hvordan de er blevet frarådet at springe ud offentligt, da det ville kunne skade deres professionelle liv. Derfor står de nu frem og har samtidig udgivet et manifest, hvori der afslutningsvist står: »Verden er i forandring, og vi vil alle spille en rolle i den.« Det ser vi frem til.

Siri Franceschi

Vi anmelder årets Super Bowl-memes

For os, der ikke kunne være mere ligeglade med amerikansk fodbold, er det årlige Super Bowl alligevel en glædens dag. For pauseshowet, hvor Prince, Beyoncé og Michael Jackson tidligere har kælet for Amerikas øjeæbler, leverer med garanti nyt materiale til det kollektive fnisekammer. Stillbilleder eller gifs bliver til memes (billeder og tekst i sjov kombi), når hele Twitter kigger med.

Dette år havde den canadiske r&b-musiker The Weeknd installeret en guldbelagt labyrint på scenen og gik så rundt derinde og så betuttet ud. Det skulle vist signalere noget med fremmedgørelse og stofmisbrug, men internettet mente, at han snarere lignede et barn, der var blevet væk fra sin mor i et supermarked. Det er medium sjovt, men har ikke lige så stort tø-hø-potentiale som sidste år, hvor sangerinden Shakira lavede en rullelyd med tungen, der lød som børne-tv-figuren Pingu. Og dog bedre end Maroon 5 forrige år, hvor den bedste joke var, at forsangerens trøje lignede … et sofabetræk.

Bodil Skovgaard Nielsen

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her