Feature
Læsetid: 10 min.

Israels ’Sopranos’ bygger bro mellem sekulære og ortodokse jøder

I tv-serien ’Shtisel’ får man et unikt indblik i de ultraortodokse jøders hverdag. Det kan bygge små broer i et delt Israel, siger Anne Boukris, leder af den jødiske filmfestival. Og måske kan den få os andre til at genoverveje nogle af de antagelser, vi gør os om dem, som tror
Det var måske ikke så overraskende, at de unge Netflix-brugere i Tel Aviv syntes om ’Shtisel’, men til skabernes store overraskelse blev serien, der kan ses på Netflix, også populær i det ortodokse miljø.

Det var måske ikke så overraskende, at de unge Netflix-brugere i Tel Aviv syntes om ’Shtisel’, men til skabernes store overraskelse blev serien, der kan ses på Netflix, også populær i det ortodokse miljø.

Amir Levy

Kultur
31. marts 2021

En dreng i bar mitzvah-alderen kører bus med sin far. Begge klædt i sort, med hat og payot, de to slangekrøllede ørelokker, der mere end noget andet signalerer, at her er et par ultraortodokse jødiske mænd, der ikke nærer noget som helst ønske om at tage del i den verden, som de andre buspassagerer kalder deres.

De er bare på vej til yeshivaen for at læse Talmud og Tora, men desværre er verden ikke sådan at holde ude. En kvinde i kort nederdel har smukke ben, og en anden har en sulten baby, som hun må amme.

»Ved du hvad, Kive?« siger faderen. »Da jeg var din alder, og din bedstefar tog mig ind til byen, plejede han at gøre en ting, der hjalp mig. Han ville tage sine briller af og give mig dem på. På den måde kunne ingen af os se. Skal vi prøve det?«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"som et udtryk for en længsel efter at nærme os de muslimer, som vi lever tæt på i Danmark og alligevel oplever som så fjerne"
Jeg tror, hun har ret. Men noget må der da findes. Jødisk liv findes til overflod i diverse serie og film - især fra USA, men som en selvfølge. Det dukker kun op nogle steder, at de er jøder. Jeg savner noget tilsvarende med muslimer. Det skal bare vises på tv og lignende. Og meget gerne ala Shtisel.
Men vi mangler da også noget om jødiske ritualer mm i Danmark lige nu. Personligt anser jeg mange af dem for hovedrystende. Og hvad med en mere objektiv udsendelse eller artikel om Carolineskolens betydning for assimilering og succes,

Christel Gruner-Olesen, John Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Alle seriens fortræffeligheder til trods, så har Anne Boukris alligevel fulgt seriens sejrsgang i Danmark med lidt undren. »Danskerne er jo normalt ikke særlig glade for at se på noget, der ikke foregår på engelsk, men pludselig sidder vi time efter time og ser på en kombination af hebraisk og jiddisch!«

Øh Berlin Babylon var den på engelsk ? og Charité ? eller de franske " De blodrøde floder " og " Spiral" ?Jo vi kan godt lide andre serier end engelsksprogede. Men DR har gennem årene indkøbt gode engelsksprogede serier og en masse l..... En tilfældig eftermiddag på DR 1 vil der være tre til fire engelsksprogede serier. Formentlig fordi de er billige og de ansatte på DR udover nogle få næppe behersker andet fremmedsprog end engelsk.
Shtisel er en fremragende serie, men om det er en god ide at fortsætte den har jeg mine tvivl om. Det viser at disse uglade danskere gerne ser serier og film på alle sprog hvis det ellers er kvalitet, som " Ethos" den fantastiske tyrkiske serie, som i den grad viser det gamle og det moderne Tyrkiets modsætninger, med en kvindelige hovedfigur der med sine naive, men kloge spørgsmål vender op og ned på ens forestillinger om islam og om det sekulære liv.
De to serier fra den nære orient er ikke for grinebiddere, men gode øjenåbnere for det ukendte og tankevækkende for den uindviede.

Flemming Kjeldstrup, Christel Gruner-Olesen, Arne Albatros Olsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar