Nu kan du lytte til en IKEA-reol, og der er godt nyt for uvaccinerede teaterfreaks

Ude i verden har en 20-årig dansker vundet en Grammy og ’Druk’ har lagt sig i ’pole position’ til en Oscar. Hjemme i andedammen bliver der næppe uddelt medaljer til forsvundne B.T.-bosser. Sådan ser lidt af ugen ud ifølge os
Holdet bag filmen ’Druk’ havde god grund til at skåle i denne uge.

Holdet bag filmen ’Druk’ havde god grund til at skåle i denne uge.

Henrik Ohsten

Kultur
19. marts 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Så er det coronasikre teater opfundet

Koreografen Emilie Lund fra Eluda Dance Co. fik drømmen om et coronasikkert teater. Hun fik hurtigt Nordisk Teaterlaboratorium i Holstebro med på ideen sammen med syv andre midtjyske kulturinstitutioner, blandt andre Black Box Dance Company og Operaen i Midten – og fik støtte blandt andet fra Statens Kunstfonds coronapulje Sammen om kunsten.

Pressefoto
Navnet på coronateatret er blevet Black Circle, tegnet af arkitekt Humberto Baeza & Co. Det rummer op til 50 mennesker, der sidder to, tre eller fem sammen i afsprittede kabiner af plexiglas under et stjerneloft af træbjælker.

Prototypen forventes færdig i april og lyder som et slaraffenland for uvaccinerede teaterfreaks. Statsministeren er nok også velkommen. Det kunne jo være, at hun fik lyst til at genåbne teatrene i det hele taget.

Anne Middelboe Christensen

Ung, dansk Grammy-vinder

Da det i søndags regnede med Grammy-priser i Los Angeles, dryppede det også på en dansker.

Som kultursitet Soundvenue påpeger, så har blot 20-årige Frederik Thrane fra Odense bidraget til puertoricanske Bad Bunnys album YHLQMDLG, der vandt Grammy-statuetten for ’Best Latin Pop or Urban Album.’

Under navnet TheSkyBeats har han (sammen med canadiske ForTheNight) produceret ét af de 20 numre på albummet, nemlig det skummelt snigende og lavmælt detonerende »P FKN R«. Som udmærker sig ved stammende elektronisk bas og et melodisk fletværk af glasklange og samplet akustisk guitar.

Så den unge fynbo har netop tilføjet »Grammy Award Winning Producer« til sin Instagram-profil.

Hvis man kunne tænke sig at købe en af hans produktioner til eget brug, så kan man checke dem ud på www.skybeats.com.

Ralf Christensen

EFTERLYSES: B.T.’S CHEFREDAKTION

Journalisten kunne i sidste uge afsløre, at otte studentermedhjælpere på B.T. i efteråret gik til ledelsen og fortalte om grænseoverskridende adfærd fra deres redaktør. Konsekvensen for redaktøren blev en snak med chefredaktørerne Michael Dyrby og Jonas Rathje.

Studentermedhjælpernes stillinger blev siden nedlagt og erstattet af robotter. At sagen ikke fik flere konsekvenser for redaktøren, skyldes blandt andet, at man på B.T. skriver om sex og bikinibilleder af Caroline Wozniacki, hvorfor man må forvente en bestemt jargon, skulle Rathje efterfølgende have sagt til et møde med studentermedhjælperne. Hvad denne jargon mere præcis indebærer har det dog ikke været muligt at finde ud af, da både Rathje og Dyrby tilsyneladende har mistet evnen til at udtale sig, både til andre og egne medier.

Det har redaktionschef Henrik Madsen til gengæld ikke, der på Twitter forsvarede B.T. og bad en tidligere praktikant om ikke at blande sig i sagen. En udtalelse han nu har trukket tilbage, men som heller ikke har affødt nogen reaktion fra de lyssky B.T.-bosser.

Siri Franceschi

Mangfoldighed sikrer oscarnominering

Mandag blev nomineringerne til årets oscarpriser offentliggjort, og som ventet var der en Bedste Udenlandske Film-nominering til Thomas Vinterbergs Druk. Mere overraskende, men ikke mindre glædeligt var det, at Vinterberg, som den første danske instruktør nogensinde, blev nomineret i kategorien Bedste Instruktion.

Det skyldes selvfølgelig hans dygtighed, men det hjælper også, at oscarakademiets instruktørgruppe, der finder de nominerede, er en af de mest mangfoldige og internationale nogensinde. De ser ud over amerikanske landegrænser. Og så har de nomineret to kvindelige instruktører og to instruktører med asiatisk baggrund.

Fremadrettet gælder det om for Druks amerikanske distributør at få oscarakademiets 10.000 medlemmer til at se og stemme på filmen og Vinterberg. Derfor har de blandt andet lavet en video, hvor Daniel Craig og Mads Mikkelsen, der spiller over for hinanden i Casino Royale, taler om James Bond og Druk, og en anden, hvor Vinterberg og Mikkelsen interviewes af en Druk-fan, nemlig mexicanske Guillermo del Toro. Og flere er på vej.

Det er godt tænkt, for den slags vækker opmærksomhed. (Og så skal vi ikke glemme de to andre danske nominerede: Klipper Mikkel E.G. Nielsen for Sound of Metal og instruktør Elvira Lind for kortfilmen The Letter Room.)

Årets oscarpriser uddeles søndag den 25. april.

Christian Monggaard

Hvem lytter til dine Billy-reoler i nat, IKEA?

Alle der er noget, laver en podcast. Nu vil møbelgiganten IKEA også være med i det selskab, hvor Barack Obama og Bruce Springsteen senest har slået deres folder. De har derfor lanceret en podcastserie på fire (fire!) timer. Det er deres IKEA-katalog, der erstattes af 13 lydepisoder. Al indhold beskrives af en indlevet kvindestemme.

Det er muligvis mere klimavenligt end at printe moppedrengen, og så er det anledning til et stort filosofisk spørgsmål: Hvordan lyder IKEA egentlig? Af pakker med Billy-reoler, der skratter mod indersiden af en Citroën Berlingo?

Vrissent, som når man er gået sukkerkold midt i garderobeskabsudstillingen? Af kötbullar, der syder i frituren? Som grædende børn, der er faret vild i køkkenafdelingen? Og hvem mon længes så meget efter hverdagen, at de sætter en IKEA Podcast på?

’The IKEA Audio Catalogue’ kan høres på Spotify, iTunes etc.

Bodil Skovgaard Nielsen

Charlie Hebdo-tegning sætter Meghan Markle i George Floyds sted

Forsiden på det nyeste nummer af det franske satireblad Charlie Hebdo er prydet af en tegning, der kobler den seneste skandale i det britiske kongehus med politidrabet på amerikanske George Floyd sidste år.

En grumt smilende dronning Elisabeth med ubarberede ben presser sit knæ mod halsen på Meghan Markle. Meghan Markle sagde som bekendt op som royal sammen med sin mand, prins Harry, flyttede til Californien, fik en stor kontrakt med Netflix og gav et interview til Oprah Winfrey om det britiske kongehus’ trælse og racistiske måde at være på.

Aurore Marechal
»Derfor droppede Meghan Buckingham,« står der over tegningen af de to. I en taleboble siger Meghan Markle: »Fordi jeg ikke kunne trække vejret længere.«

Sammenstillingen af det koldblodige politidrab på Floyd og den angivelige subtile chikane af Markle er blevet kritiseret. Den er da også kontroversiel. Fordi den er plat, søgt og bruger drabet på et menneske til at fremstille Meghan Markles nylige anklager mod sin svigerfamilie som overdrevne.

Lone Nikolajsen

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her