Ugen på kulturgangen
Læsetid: 5 min.

Kvindens plads er i tv-studiet, Eddie Murphy gentager gamle vittigheder, og Ekstra Bladet dropper sexannoncer

Queen Mary bliver, Ekstra Bladets sexannoncer ryger. Efterspørgslen på digital kunst boomer, ingen bad om en ’Coming to America 2’. Noget er ude, noget er inde, og kulturgangen er nede med det
Queen Mary bliver, Ekstra Bladets sexannoncer ryger. Efterspørgslen på digital kunst boomer, ingen bad om en ’Coming to America 2’. Noget er ude, noget er inde, og kulturgangen er nede med det

Quantrell D. Colbert/Universal Pictures

Kultur
12. marts 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Vi vil se kvindelige journalister

Ugens mest omtalte interview havde også utrolig mange seere. Nyhedsmediet Anxios har samlet 18 af de mest sete interview fra amerikansk tv-historie, og med 17,1 millioner amerikanske seere sniger Oprah Winfreys samtale med prins Harry og Meghan Markle sig ind på 14.-pladsen.

Bag hele 12 af listens 18 interview står kvindelige journalister. David Frosts ikoniske interview med Richard Nixon fra 1977 (der siden blev til en Oscar-nomineret film) er henvist til en fjerdeplads med 45 millioner seere, mens Oprah Winfreys Michael Jackson-interview fra 1995 ligger øverst med 62,3 millioner.

AIex Todd

De to næste står Diane Sawyer og Barbara Walters for. Mon nogen ved, om tendensen er den samme herhjemme – om Dorph og Krasnik bliver trumfet af Frøkjær og Surrugue? Vi kigger på jer, DR Medieforskning.

Rasmus Elmelund

En toer, ingen har bedt om

»Hvad har amerikansk film at byde på andet end superheltefilm, genindspilninger og toere, ingen har bedt om,« spørger en karakter ironisk nok i Coming 2 America, fortsættelsen til den ikoniske komedie fra 1988 Coming to America.

Eddie Murphy havde hovedrollen som prins Akeem fra det fiktive afrikanske land Zamunda, der rejser til New York for at finde en dronning, og han var på sin karrieres højeste. Det var før, han modtog flere Golden Raspberries-priser – som gives til exceptionelt dårlige præstationer – end nogen anden skuespiller (og derefter tog en seksårig pause fra skuespillet). Coming 2 America er blevet modtaget med skuldertræk.

Filmmagasinet Ekko og The Hollywood Reporter bemærker begge, at filmen gentager etterens vittigheder så loyalt, at den næsten minder mere om en genindspilning end om den fortsættelse, som filmens spinkle plot gør den til.

Lone Nikolajsen

Digitalt kunstværk for 69 millioner dollar

Kender du Beeple? Hvis ikke, så er det måske på tide. De seneste uger er den digitale kunstner med det borgerlige navn Mike Winkelmann nemlig blevet genstand for stor international medieinteresse.

Som Artnews kunne rapportere, så blev hans værk Crossroads for to uger siden solgt for 6,6 millioner dollar på det digitale auktionshus Nifty Gateway. Det er et auktionshus for kunst, der kun findes digitalt, og som bliver solgt som såkaldte NFT’er eller non-fungible-tokens. På mundret dansk kan NFT oversættes til en ikke-ombyttelig mønt.

Selv om teknologien bag er kompleks, betyder det, at der skabes en digital original af kunstværkerne. Selv om værkerne, som Crossroads, der er en ti sekunder lang digital video af en slagen Donald Trump, kan deles frit på nettet, så findes der kun én original. Og det er altså den, der kan købes, samtidig med at ethvert fremtidigt salg kan spores, og en procentdel af salget tildeles kunstneren.

At der er penge i den digitale kunst er ikke gået de traditionelle auktionshuses næser forbi. En digital collage af 5.000 originale Beeple-illustrationer er lige nu, som det første af sin slags, under hammeren hos det prestigefyldte auktionshus Christie's. Til den nette sum af 69 millioner dollar.

Johann Sten Nielsen

Danmarks første postironiske hit

Årets vinder af Melodi Grand Prix, »Øve os på hinanden«, lød af alt godt fra 1980’ernes skattekiste med ABBA-guitar, overdådig synth og samplede violinbidder. Men duo’en Fyr & Flamme, iklædt sølvbukser og pink silkejakke, var – trods forsanger Jesper Groths arbejde som sjov skuespiller – ikke ude på at drive gæk med fordums musikklicheer.

Som vi, der er uddannet på KUA, ville sige: De er postironiske. De er simpelthen forbi det stadie, hvor man skal gøre opmærksom på, at man altså godt ved, at »Kom tilbage nu« med Danseorkestret er lidt over the top.

Nogen vil mene, at linjer som »Du er kvinden/ jeg er manden« adopterer nogle kønsroller, vi burde have efterladt for 40 år siden, men der vil vi minde om, at sangen handler om at øve sig på et »danse-dansegulv«. Kvinde og mand er altså bare omskiftelige positioner, hvem som helst kan indtage i en svingom.

Vi går stadig ironiløst rundt og nynner med på skønt kiksede rim som »Tiden er gået i stå/Din kjole er lyseblå« …

Bodil Skovgaard Nielsen

Længe leve den sorte dronning Mary

De utallige mindesmærker og skulpturer af hvide mænd, der fylder i det indre København, får nu fremover permanent selskab af en sort dronning. Skulpturen I AM QUEEN MARY har nok tronet foran Vestindisk Pakhus i tre år, men hun var kun skabt i overfladebehandlet flamingo, og i slutningen af 2020 blæste hun helt i stykker.

Kim Matthäi Leland/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Det var de to kunstnere Jeannette Ehlers og La Vaughn Belle, der for tre år siden på eget initiativ rejste det midlertidige monument, og de lykkedes med at skabe opmærksom om en dansk kolonihistorie, som mange havde været ganske uvidende om.

Nu har kulturministeren derfor indset, hvor vigtigt et monument statuen er, og har givet den permanent opholdstilladelse. Den syv meter høje skulptur skal støbes i bronze, så den for tid og evighed kan minde os om et sort kapitel i vores danske historie.

Maria Kjær Themsen

EB’s sexannoncer er fortid

Så er det slut med annoncer for såkaldt intimmassage i Ekstra Bladet. Det gælder også de annoncer, man kan finde på sites som Side6.dk og Escortguiden, der ejes af JP/Politikens Hus, oplyser adm. direktør Stig Ørskov. Det blev, ifølge avisen selv, afgåede chefredaktør Poul Madsens sidste store beslutning, før han nu trækker sig tilbage for at hellige sig noget andet. »Tiden er i bevægelse. Og vi er nået det tidspunkt, hvor det efter min mening ikke længere giver mening at bringe dem,« lyder forklaringen.

Emil Agerskov
Der har gennem tiden været meget kritik af de indbringende annoncer – blandt andet for at der gemte sig menneskehandel og hvidvask bag dem – men præcis hvor meget JP/Politikens Hus nu vil miste, vides ikke, da man ikke har ønsket at offentliggøre størrelsen på indtægterne fra annoncerne.

Derfor kender vi heller ikke udviklingen i indtægterne, og derfor ved vi ikke, om de dropper dem, fordi sexklinikkerne holder coronalukket og alligevel har fundet andre digitale græsgange. Men fint nok og tak for svanesangen, Madsen.

Anna von Sperling

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Når den nye feministiske leverpostejs kultur først slår rigtig igennem er der vist ikke meget kultur tilbage. Overhovedet. 100.000 vis af film og bøger skal brændes på bålet, monumenter rives ned og historien skrives om. Nu skal vi alle sammen være det nye Borg (Et kollektiv, hvor alle er koblet sammen i et kunstigt neuralt netværk, som udløser fælles handling).

Anders Sørensen

@Jeppe Lindholm, historien skrives vel næppe om ved, at man nedriver monumenter. Så bliver nedrivningen blot en del af historien, og historien fortsætter og udvikles. Der er ikke plads til at bevare ALLE de monumentale vartegn eller skamstøtter forbundet med tidligere tider - så ville der ikke være plads til nye ditto, som sidenhen kan rives ned, så nyt kan opstå.

Lissom når efteråret lader træers blade falde, fordi der simpelthen ikke er plads til flere blade på træerne, hvis det er meningen, at nye skal gro næste forår.

Hvad du mener med feministisk leverpostej, ved jeg ikke. Det er vel blot et udtryk for, at du er konservativ i forhold til kønsroller, og/eller føler dig så truet på din maskuline identitet, at du bliver nødt til at kalde cancel på feminismen.

Så kulturredaktionen graver både sletskjult trækkeri og Murphys længeventede genkomst :) ?

@Jeppe Lindholm
Der er mig bekendt ingen, der har foreslået, at general Lees navn skal ud af historiebøgerne, blot ud af det offentlige rum, så folk slipper for konstant at blive konfronteret med hans uhyggelige doktrin.
Sidst jeg hørte om, at nogen ville afskaffe museer og biblioteker var det Marinetti, som ikke ligefrem var venstresnoet. Tror du ikke snarere, at det er der i hans lejr, at cancelkultur og ophøjelse af partikulær indentitet oprinder?

Jeppe Lindholm

Film klassikeren "Borte med blæsten" er første offer, som er røget tilbage til klippebordet efter 80 år på filmlærredet.