Boguddrag
Læsetid: 18 min.

Malaparte blotlægger i sin epokegørende roman det evigt blussende had i de europæiske nationer

I et sydligt hjørne af Europa skrev Curzio Malaparte i slutningen af Anden Verdenskrig en bog, der tegnede konturerne af det Europa, der ville opstå af krigens ruiner. Følgende er et uddrag af essaysamlingen ’Med fortællingen går jeg i døden’ af Informations litteraturredaktør Peter Nielsen. I 15 essays skriver han om det moderne Europa set gennem litteraturen
I et sydligt hjørne af Europa skrev Curzio Malaparte i slutningen af Anden Verdenskrig en bog, der tegnede konturerne af det Europa, der ville opstå af krigens ruiner. Følgende er et uddrag af essaysamlingen  ’Med fortællingen går jeg i døden’ af Informations litteraturredaktør Peter Nielsen. I 15 essays skriver han om det moderne Europa set gennem litteraturen

Grafik: Katrine Bælum/ Flowers in a Metal Vase, Abrham Migmon, 1670

Kultur
26. marts 2021

I de sidste år af Anden Verdenskrig forvandledes Europa til et kulturelt og menneskeligt ruinlandskab. Mange af de store byer var sønderbombede. Verden erfarerede om Auschwitz, den ekstreme tyske ordenssans og tilintetgørelse af millioner af europæiske medborgere. Europa lå blotlagt ind til knoglerne. Kontinentets berømte dyder, den store kunst, de magiske byer, den overlegne videnskab, idealismen og den utæmmelige kreativitet lå knust under en grænseløs stormvind af destruktion. Det europæiske borgerskab var enten myrdet, moralsk kompromitteret eller stivnet i en grimasse af resigneret ligegyldighed.

Flere af Europas forfattere så selvødelæggelsen direkte i øjnene. Albert Camus skrev romanen Pesten om nazismens pest i parablens form. Jean-Paul Sartre dømte os i sine filosofiske romaner til frihed, og Thomas Mann, Tysklands største nationaldigter siden Johann Wolfgang von Goethe, tog i Doktor Faustus et sidste storstilet livtag med de djævelske kræfter, der havde ledt den europæiske civilisation på afveje.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her