Radio Information
Læsetid: 1 min.

Podcast: 10 år for krigen i Syrien, et år for nedlukningen og en masse ’cancel culture’

I denne udgave af Radio Information skal vi tale om fyringen af en journalist, anklaget for antisemitisme, og om annulleringen af genudgivelser, beskidt for racisme. Og om 1-året for nedlukningen af Danmark, og 10 året for krigens begyndelse i Syrien
Fotos: William Widmer, Martin Sylvest, Omar Sanidiki

Fotos: William Widmer, Martin Sylvest, Omar Sanidiki

Kultur
12. marts 2021

Denne gang skal en god bid af Radio Information handle om ’cancel culture’, det regime i den offentlige debat, hvor unge, woke venstreorienterede udpeger folk som racister og sexister og har  magten til at få dem fx fyret. En samlet dansk presse, herunder Information, kastede sig for eksempel ind i sagen om en journalist, der måtte forlade The New York Times efter på en studietur at have sagt ting, nogle studerende fandt anstødeligt.

Men en anden historie om ytringsfrihed i den amerikanske medieverden har imidlertid ikke tiltrukket sig tilnærmelsesvis samme opmærksomhed. Den handler om Nathan Robinson, en ung, Harvard-uddannet venstreintellektuel, der i januar blev fyret som klummeskribent fra The Guardian. Hans forbrydelse? En vittighed på Twitter om USA’s massive økonomiske støtte til Israel.

Mathias Sindberg har talt med ham og blandt andre politologen Norman Finkelstein om, hvad der sker, når kritik af statens Israel forveksles med antisemitisme. 

Og vi bliver ved emnet, for i starten af måneden kom det frem, at forlaget, der har udgivet de i USA så populære børnebøger af Dr. Seuss, ikke længere vil udgive en del af titlerne på grund af deres fremstillinger af ikke-hvide folk. Men måske er der bøger, der simpelhen ikke behøver at blive genudgivet – og uanset, så bliver vi mere bevidste børnebogslæsere af at have diskussionerne, siger Anita Brask Rasmussen.

Lasse Ellegaard er igennem på telefone. Det er nemlig her i marts 10 år siden, at borgerkrigen i Syrien startede – en krig, der blandt andet sendte halvdelen af befolkningen på flugt. Men hvordan kunne det ske, at det, der, på godt og ondt, lignende et stabilt land, endte i en så altomfattende krig? Lasse Ellegaard dækkede den fra starten og ser tilbage.

Det samme gør Rune Lykkeberg – dog kortere og uden nogen som helst sammenligning – på et år under coronarestriktioner. Det har været træls, men det har ikke kun været en kollektiv nedtur. Hør hvorfor.

Podcast

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det er nemlig her i marts 10 år siden, at borgerkrigen i Syrien startede – en krig, der blandt andet sendte halvdelen af befolkningen på flugt. Men hvordan kunne det ske, at det, der, på godt og ondt, lignende et stabilt land, endte i en så altomfattende krig?

Dette havde bl.a. Chomsky nogle ret gode perspektiver på allerede nogle år forinden: https://www.youtube.com/watch?v=JFiCg67cDTs&t=3620s

Og hér er en temmeligt informativ dokumentar om samme emne:
https://www.youtube.com/watch?v=aquOTbA88qA