Bogkortet
Læsetid: 5 min.

Politik og litteratur mødes over statsgrænserne

I Norden fortsætter den for staternes fælles kulturforståelse befordrende kappestrid. I øst og vest går det på højst forskellig vis anderledes hårdt for sig
Hillary Clinton, tidligere førstedame og præsidentkandidat i USA, og Louise Penny, canadisk krimiforfatter i toppen af bestsellerkategorien, har slået talenterne sammen. Det skønlitterære resultat udkommer til oktober under titlen ’State of Terror’.

Hillary Clinton, tidligere førstedame og præsidentkandidat i USA, og Louise Penny, canadisk krimiforfatter i toppen af bestsellerkategorien, har slået talenterne sammen. Det skønlitterære resultat udkommer til oktober under titlen ’State of Terror’.

Melina Mara

Kultur
5. marts 2021

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

NORDEN

OG DE NOMINEREDE ER …

Nordisk Råds litteraturpris er siden 1962 blevet uddelt til et skønlitterært værk skrevet på et af de nordiske sprog. Formålet med prisen er at øge interessen for det nordiske kulturfællesskab og anerkende fremtrædende kunstneriske indsatser. De nationale medlemmer i bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds litteraturpris har nu fundet de nominerede til Nordisk Råds litteraturpris 2021 … vi smiler … og blinker … og fumler med kuverten … til alle er ved at få spat af suspense forlænget ud over al rimeligheds grænser … og her er de!

Danmark

Asta Olivia Nordenhof: Penge på lommen. Scandinavian Star. Del 1. Roman. Basilisk, 2020. 

Ursula Andkjær Olsen: Mit smykkeskrin. Digtsamling. Gyldendal, 2020.

Finland

Pajtim Statovci: Bolla. Roman. Otava, 2019. 

Heidi von Wright: Autofiktiv dikt av Heidi von Wright. Digte. Schildts & Söderströms, 2020. 

Færøerne

Lív Maria Róadóttir Jæger: Eg skrivi á vátt pappír. Digte. Forlaget Eksil, 2020. 

Grønland

Niviaq Korneliussen: Naasuliardarpi. Roman. Milik Publishing, 2020.

Island

Andri Snær Magnason: Um tímann og vatnið. Roman. Forlagið, 2019. 

Guðrún Eva Mínervudóttir: Aðferðir til að lifa af. Roman. Bjartur, 2019. 

Norge

Vigdis Hjorth: Er mor død. Roman. Cappelen Damm, 2020.

Lars Amund Vaage: Det uferdige huset. Roman. Forlaget Oktober, 2020. 

Det samiske sprogområde

Inga Ravna Eira: Gáhttára Iđit. Digte. Davvi Girji, 2019.

Sverige

Johanne Lykke Holm: Strega. Roman. Albert Bonniers Förlag, 2020.

Andrzej Tichý: Renheten. Noveller. Albert Bonniers Förlag, 2020.

Åland

Sebastian Johans: Broarna. Roman. Nirstedt/litteratur, 2020.

Hvem vinderen af prisstatuetten Nordlys, 300.000 danske kroner og forhåbentlig en masse fine oversættelser til de nordiske og alle mulige andre sprog bliver, afsløres 2. november ved Nordisk Råds session, der i år finder sted i København.

 

Turen går til

En litterær opdagelsesrejse i tid og sted

Vil man udvide sin litterære horisont kan man lade et af landets mange spændende mikro- og mindre forlag agere rejsebureau. Hver uge beder Bogkort et af dem om at præsentere sig og anbefale en oversat udgivelse ved hjælp af forside og citat. I dag går turen til Brasilien anno 1971 med forlaget Arena.

Arena blev stiftet i 1953 som et litterært fællesskab og et korrektiv til de kommercielle forlag. Forlaget er i dag frivilligt drevet og udgiver dansk og oversat skønlitteratur, essayistik og drama. Bagkataloget tæller danske debutanter, litteraturhistoriske hovedværker og oversat samtidspoesi.

Forlaget anbefaler:

Clarice Lispector, Felicidade Clandestina, 1971 / Hemmelig lykke, 2020, oversat af Tine Lykke Prado.

»Ægget er en svævende ting. Det har aldrig slået sig ned. Slår det sig ned, er det ikke ægget som slog sig ned. Det var noget som befandt sig under ægget. – Jeg ser på ægget i køkkenet med en overfladisk opmærksomhed for ikke at slå det i stykker. Jeg er meget omhyggelig med ikke at forstå det.«

GEORGIEN

FORLAG, BOGHANDLERE OG PEN BEDER OM HJÆLP

Mens de nordiske lande således gør fælles fredelig litteraturfront, er den gal i Georgien. I september 2021 erklærede Georgian Publishers and Booksellers Association sin støtte til deres hviderussiske kolleger i kampen mod en totalitær politisk magt. Gæt hvilken.

I sidste uge blev så den georgiske oppositionsleder, Nika Melia, arresteret. Nu har samme Georgian Publishers and Booksellers Association samt PEN Center Georgia i en fælles erklæring selv bedt venner og fæller om at udtrykke solidaritet med deres retmæssige kamp for frihed og uafhængighed.

De peger utvetydigt på den russiske regerings interesse og direkte involvering i den georgiske regerings forfølgelse af politiske modstandere. Som tidligere nævnt her i Bogkort, er Georgiens hovedstad, Tbilisi, blevet udnævnt til UNESCO’s Book Capital 2021.

Prisen, der følger med, er ikke af pekuniær art. Den består af UNESCO’s moralske og intellektuelle støtte til afholdelse af årseventen. Det skal blive spændende at se, hvordan den støtte under disse forhold vil manifestere sig.

USA OG CANADA

POLITIK OG KRIMI MØDES OG RÆDSELSFULD MUSIK OPSTÅR

Et mere usædvanligt møde mellem politik og litteratur over statsgrænserne er annonceret. Louise Penny, canadisk krimiforfatter i toppen af bestsellerkategorien, og Hillary Clinton, tidligere førstedame og præsidentkandidat i USA, har slået talenterne sammen. Det skønlitterære resultat udkommer til oktober under titlen State of Terror.

Ifølge pressemeddelelsen kommer bogen til at handle om en nyudnævnt amerikansk udenrigsminister, der arbejder under den præsident, der engang var hendes rival. Terroristangreb laver rav i den globale orden, og hun får til opgave at opklare den dødelige konspiration; en plan, der viser sig at være omhyggeligt tilrettelagt efter at udnytte, at den amerikanske regering har mistet overblik og magt, netop hvor det er allerfarligst.

Ordet ’terror’ har mange synonymer: Dread, horror, fright, trepidation, alarm, panic, shock … Og brugt om en person: Rascal, devil, imp, wretch, monkey, troublemaker … Jeg vover et øje: Jeg tror såmænd, at det vil vise sig, at præsidenten selv står i spidsen for konspirationen. Jeg er faktisk 99 procent sikker. Det, jeg er spændt på at finde ud af, er:

  1. Bliver præsidenten beskrevet som en gammel, halvfed, hvid mand med orange hentehår, et sulky face pudret i en totalt off farve, der ikke har meget med hud at gøre, en blæsende histrionisk personlighedsforstyrrelse og en 24 år yngre hustru, der er halvt kat og af uransagelige grunde har mistet evnen til at blinke?
  2. Hvordan går det præsidenten efter udenrigsministerheltindens afsløring? Dør han en voldelig død? Bliver han klynget op på et hjemmeflikket kors af tolv konspirationsgale white supremacists klædt ud som Buffalo Bill plus bling-bling og gummisko, i et ofringsritual, der – om end dybt bizart for de fleste – ville få en psykoanalytiker til at gabe kæberne af led? Dør han en latterlig død? Bliver han kvalt i en god bøf? Får han ved et uheld et piano i hovedet? Dør han en voldelig, latterlig og bizar død? Bliver han druknet i poolen og spist af sin kone (såfremt hun er halvt kat)? Får han en kedeligt forudsigeligt ’retfærdig’ død? Bliver han offer for en terrorhandling, han selv har orkestreret? Eller bliver han bare stillet for en rigsret?
  3. Og mon vor udenrigsministerheltinde ender med at blive præsident i stedet for misæderen? Eller bare demokratiets ydmyge frelser?

Summa summarum: Hvordan vil fiktionen gribe den samtidsvirkelighed an, der med folkevalgte galninge og folkelige forestillinger om politikere som bloddrikkende dukkeførere af en deep state, godt kunne levere stof til det hedengangne ugeblad En skør skør verden (der excellerede i ni-hovedede babyer og øgler på Mars)? Eller er det slet ikke dens ærinde? Vil den i samme skøre virkelighed bare være pengemaskine, personforherligelse og partipolitik slet forklædt som krimi?

Alt vil vise sig, når tidens fylde er moden.

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her