Interview
Læsetid: 10 min.

»Da de smalle ting lukkede ned på DR, så lukkede stoltheden også ned«

Radio-, tv-dokumentarist og forfatter Anna Elisabeth Jessen har skrevet en roman om et alt for stort dansk mediehus, der både dufter nostalgisk og stinker trist af DR. For her er de ved at ødelægge deres historie og miste deres dna, siger hun, hvor andre ikke tør

Huset er ’en forfaldshistorie’, som Jessen kalder den. Men den er også en kærlighedshistorie til Jessens gamle arbejdsplads, som hun på den ene og anden måde har leveret radio- og tv-programmer til gennem hele sit voksne liv.

Mads Nissen

Kultur
19. marts 2021

Elsker man Danmarks Radios stolte, hedengangne radiomontagetradition, så elsker man også de fodaftryk, som Anna Elisabeth Jessen har sat på den.

Det gjorde hun blandt andet med dokumentaren Hvorfor ringede hun ikke igen? fra 1997 om pigen, der ringede ind til Tine Brylds ungdomsrådgivningsprogram Tværs og fortalte om sin fars seksuelle misbrug, og som pludseligt ikke ringede tilbage. Jessen – tilrettelægger på programmet dengang – satte sig for at finde hende. Og fandt efter en større detektivisk jagt virkelig ud af noget. Jessen satte også aftryk med Efter festen fra 2003 om manden, der inspirerede Thomas Vinterbergs klassiker Festen og i det legendariske interviewprogram Koplevs Krydsfelt fortalte om at blive misbrugt som barn og som voksen at skrive én fødselsdagstale om sin barndoms traumer og én uden. Selv bar han på en helt tredje sandhed, opdager dokumentaristen. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

»Det var noget smukt, der var bygget op på DR. Det at det var vores alle sammens. Folkeoplysning. Stoltheden over at arbejde sådan et sted. Det er druknet. Folk, der arbejder der, er bange for at kritisere Huset. Så jeg tænkte: det gør jeg! Jeg har ikke noget at miste.«

Alt for ofte skal vi høre de kritiske perspektiver fra folk, som ikke længere har noget at miste - hvormed mulighederne for at korrigere på fejludviklinger således også er mistet.

Christian Bruun, Olav Bo Hessellund og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Danmarks Radio kan for min skyld gøre lige, hvad de vil ....
DR skulle aldrig høre et ondt ord, hvis blot man ikke blev tvunget til at betale til institutionen over skattebilletten.

Gør DR til en del af kanal-pakken, som vi frit kan vælge til eller fra.

DR følger markedet, jo dummere det er desto mere gavnligt for økonomien og politik, det er årsagen til, at det er en gigantisk colosseum i glasfacade som formår, at hælde afføring på kunderne uden, at de kanlugte det.

Hanne Utoft, Peter Wulff og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Christian Bruun

Først senere i sit liv opdager man hvor heldig man var at vokse op med en idealistisk monopolinstitution som DR.
Hvilken faglighed og hvilket engagement!
DR gik desværre i panik da TV2 kom på banen i 1988, og en lind strøm af gamle succeser pludselig blev genudsendt.
Har læst romanen og undrer mig lidt over at fiktion er blevet valgt til at formidle denne forfaldshistorie.

Marianne Pedersen

Jeg er faktisk - eller - har været rigtig glad for vores alle sammens Danmarks Radio og Tv.
I tidens løb er der lavet så meget kvalitetstv, at det er så trist, hvordan det er lykkedes uinspirerende og uinteresserede politikere på forholdsvis kort tid, at totalt banke DR helt ud i tovene.
Det startede med Plummer der ikke kunne bygge stort og flot nok og deraf følgende total økonomisk nedsmeltning krydret med vanvittige besparelser styret af de sædvanlige blå blokkere med div medløbere.
I den fase forlod alt kvalitet DR.
Det er så trist at det nærmest er ubeskriveligt.
Og nu ser vi genudsendelser på genudsendelser medmindre det handler om sport. Nåh ja, det var jo også det som politikerne ikke ville undvære på trods af deres egne nedskæringer. Så - lige meget med alle os der er totalt lige glade med sport, men gerne vil noget mere film og kultur - bare de får hvad de ønsker.
Jeg savner virkelig det gamle kvalitetstv.

Jørgen Falck, Carsten Munk, jørgen djørup, Liselotte Paulsen og Lisbet Møller anbefalede denne kommentar
Lisbet Møller

Og så hoppede DR på podcast bølgen med DR lyd. I forvejen genudsendes de fleste udsendelser et par gange om dagen og ofte også i weekenden. Nu kan man høre dem omtrent uendeligt. Fx. er der pt. 713 episoder af Radioavisen! Det stiller store krav til både emne og kvalitet. Det virker ikke helt gennemtænkt og jeg synes at der er alt for langt mellem snapsene.