Litterært portræt
Læsetid: 6 min.

At begynde ved slutningen af Ben Lerners forfatterskab er helt i forfatterens ånd

Amerikanske Ben Lerner blev romanforfatter ved et tilfælde, men bliver kaldt ’det største talent i sin generation’. I Danmark har han indtil videre været relativt ukendt. Vi introducerer Lerner og forklarer, hvorfor det sidste bind i Lerners autobiografiske trilogi, er det ideelle sted at begynde
Kultur
16. april 2021
Læser man interview med Ben Lerner, beskriver han sig selv som »accidental novelist«, en forfatter, der er snublet ind i romangenren. Lerners romaner er da heller ikke klassiske, men måske nærmere poetiske forsøg ud i det autobiografiske.

Læser man interview med Ben Lerner, beskriver han sig selv som »accidental novelist«, en forfatter, der er snublet ind i romangenren. Lerners romaner er da heller ikke klassiske, men måske nærmere poetiske forsøg ud i det autobiografiske.

Ulf Andersen

»Den bedste bog af den mest talentfulde forfatter i sin generation«. Sådan skrev New York Times Magazine for halvandet år siden om den amerikanske forfatter Ben Lerner (født 1979) og hans seneste roman, Topekaskolen, der markerede hans folkelige gennembrud i USA.

Men trods det fine skudsmål er Ben Lerner nok relativt ukendt for de fleste danskere. Ikke at Ben Lerner er af typen ’voldsomt overset forfatter’, én af dem, der skal genopdages og graves frem fra antikvariatets rodebunker. Så ukendt er han langtfra. Lerners forrige roman, 22:04, udkom på dansk til positive anmeldelser og fik flere steder mærkatet lovende.

Allerede i 00’erne markerede Ben Lerner sig i USA med de tre digtsamlinger The Lichtenberg Figures, Angel of Yaw og Mean Free Path, der alle blev rost af kritikerne og kastede en række priser af sig. Men efterhånden har Lerners tre romaner fra 10’erne, der begyndte med Leaving The Atocha Station, udgivet i 2011 på det lille amerikanske forlag Coffee House Press, overskygget det tidlige forfatterskabs poesi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her