Interview
Læsetid: 10 min.

Eva Tind faldt for kompromisløsheden i mosmideforskeren Marie Hammer

Gennem kompromisløs forskning beviste den danske zoolog Marie Hammer, at Jordens kontinenter engang har hængt sammen. Nu har Eva Tind skrevet en roman om hende

»Med Marie har det været vigtigt for mig at følge kronologien i hendes rejser og forskning. Men i hendes relationer har jeg tilladt mig at digte,« fortæller Eva Tind.

Kultur
9. april 2021

Eva Tind og jeg står og betragter et verdenskort, hvorpå der med kuglepen er trukket blå, stiplede linjer fra kontinent til kontinent.

Linjerne er mange og viser, hvor i verden den danske zoolog og pioner Marie Hammer rejste i forbindelse med sin 40 år lange forskning; den forskning der skulle blive bevisførelse for, at kontinenterne engang har hængt sammen.

»Det er en syning,« siger Eva Tind om de stiplede linjer – med en overførsel, der er typisk for hendes billedsprog. »Hun har syet verden sammen.«

Kortet, vi betragter, stammer fra det store arkivmateriale, Eva Tind har haft adgang til, siden hun besluttede sig for at skrive Kvinden der samlede verden, en biografisk roman om mosmideforskeren Marie Hammer, der blev født i København i 1907 og døde i 2002.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Hvad Eva Tind siger om forskning og kunst er så indlysende rigtigt - og det falder tilbage på den helt fejlagtige måde, vi i dag er kommet til at anskue statens rolle, fordi vi i løbet af nogle årtier har accepteret det borgelige bon mot om 'skatteborgernes penge'; men det er jo ikke skatteborgernes penge, det er statens retmæssige middel til at styre samfundets økonomi, så vi ikke drukner endnu mere i overforbrug - mens samfundets investeringer i modsætning til private investeringer sker ved at gøre kapital tilgængelig på baggrund af evnen til produktion.
Statens opgave er at sikre det, der ikke i sig selv skaber indtægter, men som er den inderste kerne i menneskers samfund: produktion af forståelse af den verden, vi bebor, af livet, vi lever, og dets konsekvenser - og på den måde henad vejen gøre det muligt at reparere systemfejl.
Det er ikke alle, måske ikke mange, der i dag tager en videregående uddannelse, der er indstillet på at bære det kors, men så er det måske andre uddannelser, der vil passe dem bedre.
Det var i hvert fald noget chokerende at høre Henrik Dahl i radioen søndag, for han har tydeligvis ikke fattet en hujende fis af den institution, han lod sig uddanne på, endog som sociolog, hvor denne forståelse burde være nærmest mere indlysende end på andre fag.