Interview
Læsetid: 10 min.

Eva Tind faldt for kompromisløsheden i mosmideforskeren Marie Hammer

Gennem kompromisløs forskning beviste den danske zoolog Marie Hammer, at Jordens kontinenter engang har hængt sammen. Nu har Eva Tind skrevet en roman om hende

»Med Marie har det været vigtigt for mig at følge kronologien i hendes rejser og forskning. Men i hendes relationer har jeg tilladt mig at digte,« fortæller Eva Tind.

Sigrid Nygaard

Kultur
9. april 2021

Eva Tind og jeg står og betragter et verdenskort, hvorpå der med kuglepen er trukket blå, stiplede linjer fra kontinent til kontinent.

Linjerne er mange og viser, hvor i verden den danske zoolog og pioner Marie Hammer rejste i forbindelse med sin 40 år lange forskning; den forskning der skulle blive bevisførelse for, at kontinenterne engang har hængt sammen.

»Det er en syning,« siger Eva Tind om de stiplede linjer – med en overførsel, der er typisk for hendes billedsprog. »Hun har syet verden sammen.«

Kortet, vi betragter, stammer fra det store arkivmateriale, Eva Tind har haft adgang til, siden hun besluttede sig for at skrive Kvinden der samlede verden, en biografisk roman om mosmideforskeren Marie Hammer, der blev født i København i 1907 og døde i 2002.

Der er dagbøger og breve, avisudklip og tørrede blomster i pres. Der er en omhu og en omhyggelighed i det efterladte materiale fra en forsker, der først efter 40 års intens mikroskopering af jordprøver fra hele verden kunne bevise det, hun hele tiden havde troet på: at Jordens kontinenter engang har hængt sammen i superkontinentet Pangæa.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her