Pensum
Læsetid: 2 min.

»Du husker ikke så godt,« siger Messerschmidts gamle dansklærer efter hans kritik af pensumliste

Elever bliver ikke undervist nok i gammel dansk litteratur, lød kritikken fra Morten Messerschmidt i et interview, hvor han også hævdede, at det ældste, han havde læst i skolen, var Herman Bang. Men DF-politikerens dansklærer afslører, at Messerschmidt læste meget mere gammel dansk litteratur, end han hævder - hvis han da læste sine lektier
I hvor mange danske gymnasier ser du Jakob Knudsen blive læst, spurgte Morten Messerschmidt retorisk i et interview med Information, hvor kan efterlyste flere klassikere i pensum.

I hvor mange danske gymnasier ser du Jakob Knudsen blive læst, spurgte Morten Messerschmidt retorisk i et interview med Information, hvor kan efterlyste flere klassikere i pensum.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kultur
19. april 2021

I sidste weekend bragte vi et interview med Dansk Folkepartis næstformand og kulturordfører Morten Messerschmidt. Interviewet handlede om partiets nye kulturudspil, identitetspolitik, dannelsestab og ikke mindst det fatale år 1871, hvor Georg Brandes holdt sine forelæsninger, som igangsatte hele Det Moderne Gennembrud. Siden da har sæderne ifølge Messerschmidt og partiets kulturudspil været i forfald.

I interviewet sagde Morten Messerschmidt, at det er lykkedes de kulturradikale at få »ganske mange konservative forfattere skubbet til side« og nævnte Jakob Knudsen (1858-1917).

»På hvor mange gymnasier ser du ham blive læst,« spurgte Messerschmidt i interviewet:

»Der bliver excelleret i Scherfig og Rifbjerg, deciderede kommunister, så der er en klar slagside til fordel for emancipationen i den litteratur, der læses i dag,« sagde han og tilføjede, at det ældste, de læste, da han gik i skole, var Herman Bang. 

Egentlig en skøn tid

Den vil hans forhenværende gymnasielærer, Erik Mortensen, der i 1990’erne underviste Messerschmidt på Sankt Annæ Gymnasium i København, tilsyneladende ikke have siddende på sig.

»Kære Morten Messerschmidt,« skriver han i et indlæg på Dansklærerforeningens åbne facebookside

»Du var en sød, ordentlig og deltagende elev. Jeg har mange gode minder … Men du husker ikke så godt.«

Herefter oplister han en lang række værker fra før 1871 på Morten Messerschmidts læseliste:

 • Ravnkel Frøjsgodes saga (Lit. udvalg 1)
 • Den sagtmodige morder (tv-prorgam, DR)
 • Gisl Illugeson (Lit. 1, Gyldendal)
 • Hymne: Dies Iræ (Lit. udvalg 1)
 • Michelangelos Dommedag (billede)
 • Religiøs litteratur i LHB
 • Oehlenschlæger: Hakon Jarls Død (Lit. udvalg 1)
 • Harpens Kraft (folkevise)
 • Germand Gladensvend (folkevise)
 • Ridderens Runeslag (folkevise)
 • Torbens datter (folkevise)
 • Brorson: Naar mit Øje, Bort! verdens juleglæde, O Jesu! Min Brudgom, Lyksaligste Ven, Kom Hiete! tag dit regnebret, (digte)
 • Holberg: Erasmus Montanus (værk)
 • Holberg: Epistel
 • Romantik
 • Staffeldt: Indvielsen (Lit. Udvalg I)
 • Liljen og Dugdraaben (Lit. Udvalg I)
 • Platonisme (do)
 • Oehlenschlæger: Guldhornene (do)
 • + P. Reumerts recitation
 • Harald i Offerlunden (Samleren, 5)
 • Oehlenschlæger om Steffens (Falkenstjerne I)
 • Aladdin (værk)
 • Steffens om Oehlenschlæger (Falkenstjerne I)
 • Bakkehuset, Frederiksberg have, Søndermarken (ekskursion)
 • Johannes V. Jensen: Ved Oehlenschlægers grav
 • Tom Kristensen: Støtten af Enevoldskongen
 • Oehlenschlæger: Søndermarken
 • Gennemgang af barokhaven og den engelske have
 • Præromantik og romantik i billedkunsten (Friedrich, Gainsbourough m.fl)
 • H.C. Andersen: Klokken, Skyggen, Hyrdinden og skorstensfejeren, Den lykkelige familie
 • Aarestrup: Frøerne, I en Landsbykirke, Angst, AdvarselReflexion, Paa Sneen
 • St. St. Blicher: Sildig Opvaagnen

Erik Mortensen afslutter indlægget med at skrive, at det egentlig var en skøn tid, »når man sådan ser tilbage« og underskriver: »Kh din dansklærer«.

Over for Information understreger Erik Mortensen, at han ikke er »ude i et ideologisk ærinde«.

»Jeg er stadig gymnasielærer, men har ikke undervist i dansk i en årrække, så jeg vil afholde mig fra at debattere danskfagets status – og den ’kulturkamp’, Morten Messerschmidt lægger op til. Jeg synes jo bare, vi skal holde fast i fakta,« skriver han i en mail.

Information har spurgt den forhenværende gymnasieelev, om han har nogen kommentarer til den godt 20 år gamle pensumliste.

Han er ikke vendt tilbage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til MM's gl. dansk lærer og Information.

Kurt Nielsen, Lars Madsen, John Andersen, Marianne Borgvardt, Karen Møller Grothe, Jørn Christensen, Poul Erik Pedersen, Werner Gass, Jes Kiil, Niels Bønding, lars søgaard-jensen, Erik Bresler, tove helbo, Ete Forchhammer , søren ploug, Poul Genefke-Thye, Jette Kjældgaard, Christian Bruun, Inge Lehmann, Per Klüver, Lars Jensen, Søs Jensen, Jonathan Larsen, Carl Chr Søndergård, Steen Sommer, Torben Bruhn Andersen, Marianne Stockmarr, Birger Bartholomæussen, Frederikke Nielsen, Mads Berg, Brian W. Andersen, peter juhl petersen, Søren Fosberg, Katrine Damm, jørgen djørup, Elisabeth Andersen, Lone Hansen, Ulla Nielsen, Erik Pedersen, Birte Pedersen, erik pedersen, Kevin Vilhelmsen, Morten Balling, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Hanne Ribens, Alvin Jensen, Hanne Utoft, David Zennaro, Maj-Britt Kent Hansen, Troels Ken Pedersen, Bjarne Andersen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Nicolaj Ottsen

argh, det er så irriterende når virkeligheden ikke passer med fordommen :)

Kurt Nielsen, John Andersen, Karen Møller Grothe, Poul Erik Pedersen, Werner Gass, Niels Bønding, Tommy Traberg, Hans Larsen, tove helbo, Ete Forchhammer , søren ploug, Poul Genefke-Thye, Jette Kjældgaard, Inge Lehmann, Per Klüver, Lars Jensen, Søs Jensen, Jonathan Larsen, Carl Chr Søndergård, Steen Sommer, Torben Bruhn Andersen, Marianne Stockmarr, Birger Bartholomæussen, Frederikke Nielsen, Mads Berg, Brian W. Andersen, peter juhl petersen, Søren Fosberg, Sven Elming, Katrine Damm, Jacob Schmidt, Erik Karlsen, Anders Reinholdt, Elisabeth Andersen, Lone Hansen, Ulla Nielsen, Susanne Kaspersen, Birte Pedersen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, David Zennaro, Halfdan Illum og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

nu er mm's ærinde jo ikke sandheden, men fortællingen.

John Andersen, Poul Erik Pedersen, Werner Gass, Jes Kiil, Niels Bønding, lars søgaard-jensen, Tommy Traberg, Ete Forchhammer , søren ploug, Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Per Klüver, Carl Chr Søndergård, Steen Sommer, Flemming Jensen, Torben Bruhn Andersen, Marianne Stockmarr, Mads Berg, Carsten Munk, peter juhl petersen, Søren Fosberg, Jacob Schmidt, Elisabeth Andersen, Lone Hansen, Birte Pedersen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Arne Lund anbefalede denne kommentar

I sin iver efter at markere sig selv og Dansk Folkeparti, kaster Morten Messerschmidt sig over et utal af emner - forurening af Arresø, Ring 5, sprogets forfald, forskernes frihed, et korstog for at tvangskristne danskerne, fremmedfrygt mv.- så han glemmer, hvad han tidligere har sagt og gjort.

I Fr.borg Amtsavis d. 9.4. langer han ud efter de danskere, der har svært ved at bruge almindelige ord og vendinger, men hellere taler danglish (engelsk på kaudervælsk-dansk). Jeg er enig med Messerschmidt i, at de pågældende er til grin.

Messerschmidt mener Dansk Sprognævn skal sørge for, at vi alle holder os på dydens smalle sti. Men da Sprognævnet kun observerer, er dette iflg. Messerschmidt ikke nok.

Hvis Messerschmidt tænkte efter, ville han huske, at Dansk Sprognævn i 2017 blev tvangsforflyttet til Bogense - hvilket DF stemte for. Udflytningen betød, at flere af nævnets sprogkyndige sagde op - de ville ikke væk fra familie, venner, børnenes skoler osv. Dét svækkede naturligvis nævnets mulighed for at passe på sproget.

Messerschmidts hukommelse tillader ham ikke at huske, at DF i også 2015 forsøgte DF at få Sprognævnet til at agere sprogpoliti, og fortælle folk hvordan de skulle tale. Sprognævnets formand, professor Jørn Lund, afviste: " Vi kan ikke sige til folk, at de må ikke bruge udenlandske ord…forlange, at de ikke må sige "’okay,"’ men i stedet sige "det er i orden."

I DF's aktuelle kulturudspil foreslår Messerschmidt, at der skal laves en digital kulturplatform i stil med tysk-franske Arte. som teatre, operaer og museer kan sende på. Også her kniber det med hukommelsen.

I 2019 var DF, sammen med dagbladenes brancheorganisation, Dansk Medier, bannerfører for at beskære DR mest muligt. Desværre havde man held til at få fjernet DR K - det nærmeste vi her i landet kommer Arte, og som bl.a. sendte teater, operaer, og fra danske museer.

Til Information d. 9.4. siger Messerschmidt at "vi er født ind i en tradition, som er hævet over politisk diskussion." Et udsagn, der ligner de værste islamisters "religionen er hævet over den politiske diskussion og Grundloven."

Med tradition mener Messerschmidt naturligvis den kristne, og her gælder det 7. bud - du må ikke stjæle. Hvordan det hænger sammen med den verserende sag hos Bagmandspolitiet om MELD, kan kun Messerschmidt svare på. Hvis hans mange igangsatte debatter, da giver ham tid til den slags.

Mads Greve Haaning, John Liebach, John Andersen, Sonja Rosdahl, P.G. Olsen, Karen Møller Grothe, Mikkel Bonde Stouby, Chris Ru Brix, Poul Erik Pedersen, Jes Kiil, Luiza Labouriau, lars søgaard-jensen, Erik Bresler, Tommy Traberg, tove helbo, Ete Forchhammer , Hanne Fabricius, søren ploug, Jette Kjældgaard, John Hansen, Peter Tagesen, Marius Samson, Hans Larsen, Bjarne Andersen, Christel Gruner-Olesen, Alvin Jensen, Christian Bruun, Kasper Toxværd, Inge Lehmann, Kenneth Jacobsen, Peter Wulff, Per Klüver, Kjeld Pedersen, Lars Jensen, Carl Chr Søndergård, David Zennaro, Steen Sommer, Søren Veje, Flemming Jensen, Erik Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Mikael Velschow-Rasmussen, Marianne Stockmarr, Frederikke Nielsen, Mads Berg, Brian W. Andersen, Carsten Munk, peter juhl petersen, Hanne Larsson, Søren Fosberg, Katrine Damm, Jacob Schmidt, Søren Bro, Inge ambrosius, Erik Karlsen, Anders Reinholdt, Klaus Lundahl Engelholt, Elisabeth Andersen, Mikael Benzon, Estermarie Mandelquist, Jørgen Tryggestad, Benjamin Bjerre, Lone Hansen, Martin Rønnow Klarlund, Hanne Ribens, Susanne Kaspersen, Søren Dahl, Flemming Berger, ingemaje lange, Erik Pedersen, Birte Pedersen, erik pedersen, Kevin Vilhelmsen, Morten Balling, Troels Ken Pedersen, Dorte Sørensen, dorte eggersen, Toke Riis Ebbesen, Palle Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tak for den oplysende gennemgang, Arne Lund ;-)

John Andersen, Poul Erik Pedersen, Tommy Traberg, Ete Forchhammer , søren ploug, Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Peter Wulff, Per Klüver, Steen Sommer, Søren Veje, Katrine Damm, Marianne Stockmarr, Søren Fosberg, Lone Hansen, Martin Rønnow Klarlund, Susanne Kaspersen, ingemaje lange, Birte Pedersen, erik pedersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Erik Pedersen

Jo mere Morten Messerschmidt udtaler sig jo mere afslører han sig . Det kan da efterhånden kun være Pia Kjærsgaard, som kan have tiltro til ham.

John Andersen, Alvin Jensen, Peter Wulff, Per Klüver og Flemming Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Morten Messerschmidt har ikke stukket pengene i egen lomme. Forkert, men stærkt formildende. Kan nævne mange, som har stjålet fra fælleskassen Men ingen nævnt ingen glemt.

Carl Chr Søndergård

Ja.

DF fik både smadret drK og 24/7...

John Liebach, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Poul Erik Pedersen, lars søgaard-jensen, søren ploug, Maia Aarskov, Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Lone Hansen, Carsten Munk, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Messerschmidt braldrer vel rigeligt, men jeg noterer mig dog, at den pensumliste, hans forhenværende gymnasielærer, Erik Mortensen, citeres for, omfatter meget andet end "gammel dansk litteratur".

Den omfatter islandske sagaer, en latinsk hymne, tolkning af et italiensk billede, tyske billeder, engelske haver, platonisme, etc.

Der nævnes nogle gamle danske folkeviser, nogle digte af Brorson, lidt Holberg, lidt H. C. Andersen, lidt Aarestrup, en enkelt novelle af St. St. Blicher - samt mangfoldige vinklinger på Oehlenschlæger inkl. nyere digte af Johs. V. Jensen og Tom Kristensen, alt sammen i og for sig relevant nok.

Men hvad man rent faktisk med føje kan rubricere som "gammel dansk litteratur" i Messerschmidts forstand - dvs. fra tiden før 1871 - udgør kun en delmængde af den anførte pensumlistes indhold.

Og tre års pensum har vel omfattet meget mere end det fremførte? Det ville være relevant at vide, hvor meget nyere litteratur, der blev gennemgået? "Gammel dansk litteratur" kan jo meget vel være druknet i mængden. Og hvorfor nu lige så meget Oehlenschlæger? Mange - muligvis også Messerschmidt - finder ham lige lovlig altmodisch, og måske har det været pligtstof?

Antagelig savner Messerschmidt - og sikkert også andre - holdbare danske digtere som Kingo, Ingemann og Grundtvig, Wessel og Baggesen, og og som jyde savner man en tungere vægtning af ikke mindst Blichers forfatterskab.

Messerschmidt overdriver - men han har en pointe!

Henning Kjær

Da jeg gik i gymnasiet i 70erne nåede vi aldrig til dansk litteratur i 1900 tallet. Dansklæreren var pensionsmoden. Kors det var kedeligt.

John Liebach, Per Klüver, søren ploug, Morten Balling, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Peter Tagesen

Arne Lund

Et stort tak herfra!

Sören Tolsgaard

@Henning Kjær:

"Dansklæreren var pensionsmoden. Kors det var kedeligt."

Debatten synes at gå i selvsving, at ende og begynde netop dér!

Gymnasieelever er umodne og lefler for modeluner, og det kræver en mere end almindeligt dygtig dansklærer at få dem til at interessere sig for en litteratur, der både sprogligt og substantielt stiller helt andre krav end tidens trends.

Derfor står mange på bar bund mht. danskhedens rødder, og det i den grad, at det nærmest identificerer den moderne selvforståelse, at man lægger en forhånende afstand til kulturens litterære grundvold. Implicit, at man derved føler sig meget klogere, ikke ulig en vis Erasmus Montanus ..

Jeg glemte i mit ovenstående skriv at nævne vor mest grundlæggende nationale skribent af alle: Saxo Grammaticus. Han udtrykte sig jo netop, ligesom Montanus, fortrinsvis på latin, men foreligger i talrige oversættelser til dansk, som hver især bærer intimt præg af samtidsstrømninger.

Jeg har selv været og er stadig litterært handicappet af den tidsånd, som har smidt barnet ud med badevandet. Kulturel blindhed, grænsende til selvhad, har nærmest ramt os alle, vi skal jo nødig være racister.

Men der er jo meget andet end Oehlenschlæger at komme efter. "Gammel dansk litteratur" er righoldig, men fordrer ærlig talt et langt større perspektiv end det, vi i gymnasial almindelighed er opfostret med.

Morten Messerschmidts hukkommelse fejler aldeles ikke noget, og slet ikke noget alvorligt, men når det er sagt, skal det også understreges, at Morten Messerschmidt husker meget bevidst selektivt - efter hvad der passer til ham og eller situationen.

John Liebach, Torben Bruhn Andersen, Poul Erik Pedersen, lars søgaard-jensen, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sören Tolsgård:
Det er en pensumliste, der er offentliggjort.
Det er jo ikke alt man læser i dansk i de tre år, man går i gymnasiet, der opgives som pensum, altså noget man kan blive hørt i ved eksamen. Så Messerschmidt er sikkert blevet konfronteret med mere 'gammel litteratur' , end det der står på listen - men om han har læst det er en anden sag

John Liebach, Per Klüver, Torben Bruhn Andersen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Ole Falstoft: "Det er en pensumliste, der er offentliggjort."

Mon dog? Erik Mortensen (EM) anfører selv:

"Jeg nævner i flæng fra din læseliste før det skæbnesvangre år 1871:"

Jeg efterlades med det indtryk, at EM i forsøget på at gøre sin "liste" så lang og slagkraftig som muligt, har inddraget alt, hvad han kunne, inklusive en masse, der overhovedet ikke er "gammel dansk litteratur".

Og det har virket efter hensigten på den måde, at Tordenskjolds sandaler er gået i selvsving, for hvor er det skønt at bashe Morten Messerschmidt - nu i selskab med en dansklærer: Det bliver ikke meget bedre!

To fjer kan hurtigt blive til fem høns ..

jens peter hansen

I 1965 da jeg blev student var vores hovedværk , Kongens Fald af Johannes V. Jensen. Rifbjerg læste vi ikke og det mest moderne var vist Tom Kristensen. Ellers ligner opgivelserne før modernismen meget dem jeg selv havde. I folkeskolen ville min egen liste før modernismen ligne den anførte, dog en del mindre omfattende. Da nogle af mine elever i 1994 begyndte på Christianshavns Gymnasium var deres første værk: Kaninbjerget af en vis Adams. Gud ved om den læses mere. Det er klart at Messerschmidt her har en temmelig kreativ hukommelse, men hvad var det ellers man læste som moderne litteratur ? Der kunne da med god grund både være Rifbjerg og Scherfig og på den måde synes jeg at MM's finke af panden er tåbelig og indskrænket. Hvorfor skulle man undgå disse to vigtige forfattere ? Så vær nu glad for at der er en kanon i folkeskolen og gymnasiet. Så kommer de fleste faktisk hele vejen rundt, men naturligvis kan alle ikke inddrages. Tove Ditlevsen var en sikker forfatter at benytte i folkeskolen. Godt hun har fået en velfortjent renæssance.
En lidt morsom pointe. Meryem kurder fra Tyrkiet kom op i en folkevise. Vi havde læst Ebbe Skammelsen og havde en paralleltekst i Den ømskinnede Brudgom. Som en pige der i den grad var inde i hvad slægtsære betød gav hun en flot gennemgang af teksten med referencer til den læste tekst også. Hun forstod problematikken. Middelalderlitteratur gav pote hos nogle indvandrerbørn.

Poul Erik Pedersen

Sören Tolsgaard:
Udgangspunktet var Messerschmidts egen påstand om at han ikke havde læst litteratur, der lå før det (forkætrede) Moderne Gennembrud. Jeg har svært ved at se, at det offentliggjorte indlæg fra Messerschmidts lærer ikke - i det mindste - rokker ved Messerschmidts version af sandheden.
I tillæg kan man så, efter behag, begynde at diskutere hvad man så lægger i "gammel dansk litteratur" - det er der nok ikke en entydig opfattelse af. Af det følger, at indtrykket af hvad der måtte være MMs lærers motiv til at offentliggøre listen er din personlige fortolkning. Intet mere, intet mindre. Endeligt kan man vist heller ikke sige, at det er Messerschmidt fjernt selv at "bashe" de der ikke er enige i hans kultursyn. Det forekommer mig at han har en eller anden uafsluttet mellemregning med Brandes mfl., som dukker op når det, såkaldte, kulturelle forfald skal forklares. Det er sådan set, i sig selv, interessant, da målet med Messerschmidts polemik er at ville tilbage til tiden inden Brandes begyndte sit kulturødelæggende arbejde. Kernespørgsmålet er her, om det i det hele taget lader sig gøre. I bekræftende fald: hvordan? Het skylder både Messerschmidt og hans meningsfæller den undrende offentlighed en forklaring.
mvh. poul.

John Liebach, Pietro Cini, Per Klüver, Niels Johnsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Lene Schødts

@Sören Tolsgaard

Messerschmidt påstår, at det ældste, de læste, da han gik i skole, var Herman Bang. På nær to perspektiveringstekster (til romantikken) er der kun tekster på denne liste, der er fra før Herman Bang - der i blandt TO værker. Det kan meget vel være, du synes, der skulle være mere Blicher og Kingo, men der er altså MEGET litteraturhistorie her, der ligger før 1871.
Det kan ikke afvises, at denne litteraturliste klart og tydeligt beviser, at Messerschmidt har haft meget litteratur, der lå før Herman Bang.

Sören Tolsgaard

Vel er Messerschmidt - som jeg indledningsvis har anført - temmelig braldrende at høre på.

Men også EM bevæger sig ud på overdrevet, når han inddrager islandske sagaer, en latinsk hymne, tolkning af et italiensk billede, af tyske billeder, af engelske haver, platonisme, m.m. i en "læseliste", som skal belyse gymnasietidens gennemgang af "gammel dansk litteratur". Alt i alt ser det dog ud af noget!

Koger vi substansen ned til "gammel dansk litteratur" bliver tilbage nogle folkeviser, lidt Brorson, Holberg, Aarestrup og H.C. Andersen, en enkelt novelle af Blicher, samt en anseelig mængde af og om Oehlenschlæger. Jeg er dog ikke imponeret!

Og jeg gad nok vide: Er fire digte af Brorson mon gennemgået på en eftermiddag, eller hvorledes? Hvor meget har "gammel dansk litteratur" faktisk fyldt ift. alt muligt andet, som er medtaget - eller ikke nævnt - i denne læseliste?

Det er subjektivt, men jeg finder det ærlig talt rystende, at den nationale grundvold i form af ikke mindst Saxo er komplet fraværende, men sagntiden kan vel overlades til Netflix - frit efter Tolkien og Harry Potter?

Mens kristeligt inspireret dansk digtning vel helst - i det modernistiske perspektiv - overlades til Folkekirken og andre steder i det høje Nord, hvor den slags mærkeligt nok endnu påskønnes:

Sissel Kyrkjebø og Odd Nordstoga - Upp Gläd Er Alla (Kingo)
https://www.youtube.com/watch?v=oCw068hiR4g

Ingebjørg Bratland - Mitt Hjerte Alltid Vanker (Brorson)
https://www.youtube.com/watch?v=pDpacOpAtFk

Eivør Pálsdóttir - Sig Nærmer Tiden, Da Jeg Må Væk (Blicher)
https://www.youtube.com/watch?v=_Hrc_9AZZQU

Naturligvis skal der læses Tove Ditlevsen, Klaus Rifberg, Dan Turell og Yahya Hassan. Vi lever jo i en tid, hvor sæd og skik er under gennemgribende forandring. Og vi kunne givetvis lære meget af de historiske kilder, som Messerschmidt efterlyser.

Men nej: "Dansklæreren var pensionsmoden. Kors det var kedeligt."

Sören Tolsgaard, 20. april, 2021

"Vel er Messerschmidt - som jeg indledningsvis har anført - temmelig braldrende at høre på."

- "Tomme tønder buldrer mest"!

Maj-Britt Kent Hansen

Apropos dårlig hukommelse, jf. overskriften - så er det måske også det, der er på spil ift. retssagen, hvor P1 til morgen berettede, at anklagen mod MM også gjaldt dokumentfalsk. Evt. er det selektiv hukommelse.

Poul Erik Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Sören Tolsgaard 20.4. 2021:
Det kan anbefales at læse indlægget: "Gymnasierne underviser ikke kun i venstresnoede forfattere" i dagens udgave af Information.
Indlægget afsluttes med følgende afsnit: "Hvis ikke Messerschmidt mener, at der i danske gymnasier bliver undervist efter bekendtgørelsen, så må han komme med bevis for det eller trække sine beskyldninger tilbage."
Mere præcist kan det vist ikke udtrykkes.
mvh. poul.

Sören Tolsgaard

Poul Erik Pedersen [20/4 kl. 19.19]:

Jeg har nu kommenteret det nævnte indlæg i den pågældende tråd:

https://www.information.dk/debat/2021/04/dansklaerer-rigtigt-kun-undervi...

Poul Erik Pedersen

Sören Tolsgaard 20.4.2021 21.39:
Se mit svar samme sted.

mvh. poul.